Putin i Nikolić razgovarali o Južnom toku i drugim temama

 Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom, koji ga je detaljno izvestio oko gasovoda Južni tok i oko gasovoda koji će ići preko Turske.

U razgovoru, vođenom na inicijativu ruskog predsedsednika, koji je protekao je u veoma srdačnoj i prijateljskoj atmosferi i trajao više od 40 minuta, predsednik Nikolić je objasnio sagovorniku kako bi se obustavljanje Južnog toka odrazilo na energetsku stabilnost Srbije i izrazio nadu da ta odluka ipak nije konačna, saopstila je Pres služba predsednika Republike.

“Reperkusije takve odluke bile bi dalekosežne i negativno bi se odrazile na čitavu našu ekonomiju”, podvukao je predsednik Srbije.

Nikolić je izvestio predsednika Ruske federacije koje količine gasa su potrebne Srbiji i da bi bilo dobro uvesti Toling sistem.

Predsednik Nikolić izrazio je privrženost Srbije prijateljstvu sa Ruskom federacijom i istakao da prijatelji jedni druge nikada ne kažnjavaju, a posebno ne u periodu krize, navedeno je u saopštenju.

Dva predsednika su razgovarali i o drugim temama, među kojima je i projekat “Petrohemija”, a Nikolić je zamolio da se obezbedi snabdevanje gasom hemijske industrije Srbije po povoljnijim cenama.
“Veoma nam je značajna podrška oko formiranja Ruskog investicionog fonda čija bi sredstva bila namenjena poljoprivrednoj proizvodnji i farmaceutskog indrustriji orijentisanoj ka ruskom tržištu”, rekao je predsednik Nikolić.

“Raduje me što je robna razmena značajno uvećana u proteklom periodu”, naglasio je Putin i izrazio spremnost da prihvati incijativu predsednika Srbije da se proširi lista proizvoda koji se izvoze bez carine u Rusku federaciju.
“Što se tiče automobilske industrije, načelna saglasnost postoji i ta odluka će uskoro biti doneta”, istakao je predsednik Ruske federacije.

Putin se zahvalio Nikoliću, izrazivši duboku privrženost svom sagovorniku kao ličnom prijatelju i predsedniku naroda koji neobično voli, navedeno je u saopstenju.

 

Vučić sutra sa Medvedevim o Južnom toku

 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra razgovarati s predsednikom Vlade Ruske federacije Dmitrijem Medvedevim u vezi sa situacijom sa gasovodom Južni tok.

Vučić je istakao da Srbija nastoji da sve eventaulne poteškoće reši na partnerskim
osnovama.
“Naši eksperti rade na tome i proučavamo sve ugovore. Trudićemo se da na partnerskim osnovama rešimo sve naše eventualne poteškoće i probleme”, izjavio je predsednik vlade novinarima u Krupnju.

On je podsetio da država ništa nije krila u vezi sa tim gasovodom, te ponovio da odustajanje Rusije od Južnog toga za Srbiju nije lepa vest.
“Na žalost, videli smo neke koji su taj ugovor potpisali, a koji sam ja posle toga ispravljao, pravio neuporedivo bolje, da mi drže pridike i predavanja kako bi to trebalo sada da uradimo. Poslušaćemo bar neke njihove savete, a neke bolje da nisu ni iznosili”, rekao je Vučić.

Premijer je dodao da se još nije čuo sa predsednikom Tomislavom Nikolićem koji je danas razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da će to učiniti uskoro.

 

Dačić: Velika šteta ako se ne realizuje Južni tok

 

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija smatra da bi bila velika šteta za Rusiju, zemlje našeg regiona i celu Evropsku uniju ukoliko se ne realizuje projekat “Južni tok”.

Dačić je rekao da “problem nije nikada bio u Beogradu”, tim pre što bi za nas odustajanje od tog gasovoda bila velika šteta, jer Srbija ostaje bez alternativnog pravca za dovod gasa. On je dodao da zbog sukoba u Ukrajini često moze da dođe do prekida u snabdevanju gasom.

Dačić je podsetio da je za utorak u Briselu zakazan sastanak ministara energetike država EU i šefova misija drugih zemalja u Briselu, na kome će biti reči o “Južnom toku”.
“Očekujemo da to bude rešeno na najbolji mogući način”, rekao je srpski ministar spoljnih poslova.

U vezi sa idejom da se Srbija priključi na dovod gasa za Bugarsku, Dačić je rekao da je tu reč samo o interkonekciji Srbije i Bugarske i da to nije zamena za Južni tok.
“Džabe je da se povezujemo kad nemamo šta da razmenjujemo”, istakao je Dačić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *