Поповић: За обустављање “Јужног тока” криве су бриселске бирократе

Лидер Српске народне странке (СНП) Ненад Поповић у ексклузивном интервјуу “Гласу Русије” прокоментарисао је програм своје партије, обустављање “Јужног тока”, као и ниво сарадње Русије и Србије и антируске санкције ЕУ.

Недавно је одржана оснивачка скупштина Српске народне партије на којој сте изабрани за председника. Зашто сте изашли из ДСС и решили да оснујете своју политичку партију?

Када је са чела Демократске странке Србије отишао њен оснивач Војислав Коштуница постало је јасно да то више неће бити иста странка. Било је логично да кренем својим политичким путем. Тај пут подразумева вођење снажне државотворне и националне политике са модерним и динамичним приступом који је својствен људима у нашој партији. Српска народна партија биће истовремено и модерна и традиционална, и национална и демократска, и државотворна и прагматична. Идеологија је сигурно најважнија у свакој политичкој партији, али идеологија мора да буде операционализована кроз конкретан политички и економски програм. Ми имамо конкретан програм за који верујемо да може политички, економски и социјално да препороди Србију. Судећи по великом броју људи који је присуствовао нашој оснивачкој скупштини у Београду – у то верује и народ Србије.

Шта ће бити основни правци политике СНП?

Српска народна партија је странка десног центра чија је се политика заснива на принципима државотворности и економије. Верујемо да су државотворност и економија две стране исте медаље. Само национално јака држава може успешно да развија своју економију, а само јака економија може да буде гарант дугорочне заштите државних и националних интереса једне земље. Русија је најбољи доказ ове тезе. На спољно политичком плану, желимо најбољу могућу сарадњу и одличне односе са свим земљама света. Међутим, не смемо да заборавимо ко су били наши највећи пријатељи у прошлости. Србија у својој прошлости није имала ближег пријатеља од Русије, нити је имала савезника са којим су њене везе кроз историју биле садржајније и разгранатије. Русија је данас највећи заштитник националних интереса Србије по питању Косова и Метохије и Републике Српске. У Русији имамо и највећег заштитника наших виталних економских интереса. Наша политика према ЕУ заснована је на начелима евроскептицизма. Противимо се уласку у ЕУ, јер сматрамо да Србија нема политички нити економски интерес да постане чланица овог савеза. Такође, најжешће ћемо се борити за то да Србија никада не постане чланица НАТО пакта.

Како коментаришете одлуку Москве да тренутно заустави изградњу „Јужног тока“ и какве би то последице могло произвести по Србију?

Није Русија зауставила изградњу Јужног тока, већ је то учинила Европска унија. Русија је била принуђена да повуче овај потез, јер један овакав пројекат није могуће реализовати једнострано, морају да постоје партнери са обе стране. Нажалост грађани Србије, као и грађани у другим земљама које су учествовале у овом пројекту, постали су жртва једностраног и нерационалног приступа бриселских чиновника. Политика мора да се води у интересу сопственог народа, а не у интересу спољних центара моћи. У једно сам сигуран – да су се питали грађани и привреда у државама чланицама ЕУ – Јужни ток би одавно почео да се гради. Али, ово је очигледан доказ да се о потезима ЕУ најмање питају њени грађани. Очекујем да у наредном периоду унутар саме ЕУ почну да се заоштравају односи и да расте незадовољство земаља чланица што чиновници у Бриселу, за које нико није гласао, одлучују о судбинама читавих народа. То је структурни проблем ЕУ као организације и убеђен сам да ће он у будућности бити све израженији. Што се тиче Србије, уверен сам да ће наша земља, као стратешки партнер Руске Федерације у области енергетике, имати најбољи могући статус по питању сигурног снабдевања гасом у будућности.

Сви говоре да су санкције против Русије велика шанса за српску привреду. Да ли Србија треба да искористи насталу ситуацију?

Србија мора да искористи историјску шансу која јој се пружа и да на све начине, плански и организовано, покуша да помогне својим привредницима да извезу што више српских производа на тржиште Русије. То значи да не треба да се превише обазиремо на позиве ЕУ која инсистира да „покажемо солидарност и не заузимамо позиције европских произвођача на руском тржишту“. Не сећам се да је ЕУ била солидарна са нашим произвођачима када су Србији током 90-их уведене санкције и када је наша привреда изгубила деценијама грађене позиције у Русији у корист произвођача из ЕУ. Ми у Србији се добро сећамо да је златно доба српске економије било током 70-их и 80-их година када смо највише извозили у Русији. У том периоду Србија је имала привилегију да има “бартер” аранжмане са Русијом. У тим аранжманима Србија је извозила у Русију готове производе – шине, намештај, текстил, хемијске производе, обућу, у замену за берзанске производе – нафту, гас, обојене метале, црне метале, угаљ. Бартер аранжмани су били наша највећа економска шанса 20. века. Шанса коју смо као држава добро искористили и од тога остварили највећу могућу економску добит. Исто тако, санкције Русије према ЕУ су наша шанса 21. века. То је шанса коју морамо на плански и систематски начин да искористимо као држава. Повећањеизвоза српске привреде у Русију биће један од главних економских циљева СНП у наредном периоду.

Да ли мислите да ће санкције постићи свој циљ?

Већ је довољно времена прошло да би Брисел схватио, а сигуран сам да јесте, да санкције нису постигле свој циљ, већ напротив, оне су највећу штету нанеле управо европској економији. Свако даље инсистирање на санкцијама, бојим се, прети да доведе до последица због којих ће, ионако рецесиона европска привреда, тешко моћи да се опорави у догледно време. Зато и не чуде све чешћи притисци бројних западних компанија на политичаре да учине све да се санкције укину.

Да ли ће Косово остати једна од главних тема програма ваше нове странке?

Наравно. Ми смо нацинална партија за коју ће питања територијалног интегритета и суверенитета увек бити приоритетна. СНП ће доследно инсистирати на поштовању Устава Републике Србије, Резолуције 1244 Уједињених нација и међународног права према којима је Косово неотуђиви део Србије. Рекао сам на оснивачкој скупштини СНП да је за нашу партију Косово било, јесте и биће саставни део Србије, исто као што је Крим био, јесте и биће саставни део Русије.

 

http://serbian.ruvr.ru/2014_12_16/Za-obustavljanje-Juzhnog-toka-krive-briselske-birokrate-2033/


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *