Обамин „необјављени рат“

Обамин необјављени рат – тако је у свом коментару немачки недељник Ди Цајт назвао коришћење борбених беспилотних летелица од стране Пентагона за елиминацију оних које САД записују међу „терористе“.

Повод за ново скретање пажње на дату тему били су резултати истраживања које је објавио Гардијан, спроведеног од стране међународне правобранилачке органиазције Reprieve са штабом у Лондону. Она се залаже за укидање смртне казне и забрану мучења. Циљ истраге била је анализа последица примене бојевих беспилотних летелица од стране америчких војника за ликвидацију лица осумњичених за тероризам.

Како су утврдили експерти Reprieve, за ликвидирање једног конкретног лица дронови су морали да се упућују у указану тачку неколико пута. Резултат: крајем новембра ове године у Пакистану и Јемену била су ликвидирана 34 терориста од 41. А заједно са њима у ракетним ударима из ваздуха погинуло је 1147 цивила, међу њима 150 деце. О ефективности „суперпрецизног“ и „благог“ чудо-оружја, каквим се представљају чувени дронови, сведочи једноставан аритметички прорачун: 33 невине жртве на једног осумњиченог за тероизам, ако је уопште сумња основана.

Али наведене цифре само су мали део реалности „рата дронова“ који воде Американци. Сарадници Ције и АНБ, као и делимично представници Пентагона, шаљу своје ћутљиве ваздушне килере и да убијају људе који могу да буду предводници терористичких групација. Према приближним прорачунима америчког аналитичког центра – Council on Foreign Relations, ван граница Авганистана и Ирака било је нането око 500 ракетних удара са америчких беспилотних летелица које су убиле 3674 особе.

Поставља се питање – нису ли сви они били терористи? Немачки Neues Deutschland навео је ових дана податке Бироа новинарских истрага који се базира у Лондону. Према прорачунима Бироа, од 2500 убијених осумњичених лица у Авганистану и Пакистану само 12% може да се сматра екстремистима, и само 4% члановима Ал-Каиде. Према сведочењу једног од сарадника наведеног Бироа, принцип идентификације жртава беспилотних летелица је прост – ако погинули има браду и дугу косу, он је или терориста, или екстремиста. А таквим у Авганистану могу да се сматрају сви станивници мушког пола.

Војни експерт, руководилац редакције војних новости агенције ИТАР-ТАСС Виктор Литовкин сматра да је неуоподно међународно-правно регулисање праксе примене беспилотних летелица.

Американци су присвојили себи право да кажњавају људе само зато што они то желе, каже експерт. То је недопустиво. То се назива ратним злочином и злочином против човечности. Мислим да УН и СБ треба да осуде америчка дејства и да предузму одговарајуће мере. Неки од чланова УН покушавају да подигну ово питање, али амерички сателити све време минирају доношење одлуке.

Како је констатовао Гардијан, Обама није одржао своје обећање да ће ограничити примену дронова и скинути са њих завесу тајне. Она информацију коју даје Бела кућа садржи, по речима листа, више питања него одговора. А да ли постоје одговори?

http://serbian.ruvr.ru/2014_12_02/Obamin-neobjavljeni-rat-3973/


2 коментара

  1. jel to taj stoje dobio nobelovu nagradu za Mir ……trebada da je vrati a i ti stosumuje dali istisu ludaci kao i on …njemuje mesto u Hagu

  2. Nisam siguran da najviša vlast u Americi nije u stanju da predvidi da se nedelima koje čini po celom svetu njihovi građani stavljaju u situaciju nemogućnosti putovanja u bilo koju državu van Amerike.U Sopstvenoj zemlji nastaće logor za sopstvene građane.Sobzirom da se nijednom amerikancu ne može suditi za bilo kakav zločin van njihove zemlje,nije ništa čudno što se najviše egzekucija čini baš amerikancima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.