Нова етапа у развоју металургије: отворена Топионица у Бору

 У Бору је свечано обележен завршетак изградње нове Топионице и фабрике сумпорне киселине, а премијер Александар Вучић је том приликом поручио да је у Борском басену направљено „наше мало чудо”, што је на понос Србије и што ће грађанима Бора осигурати будућност.

Србија је изградњом Топионице показала да уме да индустријализује земљу, казао је Вучић захваливши свим компанијама које су радиле вредно, а чији су радници показали да знају, умеју и могу.

Премијер је рекао и да су они овим послом истовремено направили себи изванредну референцу за неки други посао на нивоу Србије.

Подсетио је да је у Топионицу уграђено осам хиљада тона челика, 200 км каблова, 30 км цеви, 15 хиљада кубних метара бетона…

„И погледајте какво смо чудо успели да направимо”, обратио се премијер присутнима.

Он је задао рокове за оспособљавање рудника Кривељ, Церово и Церово примарно.

„Уско грло мора да се очисти – за шест месеци Церово, Мајданпек за девет месеци а Церово примарно за годину и по дана, а не годину и по и две како је то рекао Благоје (Спасковски)”, казао је премијер и истакао да ови рокови морају да се поштују, ако се очекује било каква подршка државе.

Држава ће, рекао је, дати подршку уколико све буде на време урађено као са топионицом и то је једино што тражимо.

„Дакле, ово је за нас велики дан. Ми смо у нашој земљи научили углавном да се бавимо критикама и никада нам ништа не ваља. Ја сам данас срећан што сам видео и на многим лицима овде, ове деце која знају да и њима то значи будућност, да ће Бор у наредним годинама бити богатији, да ће људи бити богатији, да ће живети боље и да ће Србија од свега имати користи”, навео је премијер.

Није проблем когод, кадгод и какогод да се љути на било шта, али ја знам да ћете за неколико година да се сетите ко је све учествовао у овоме и ко је омогућио будућност овом граду, источној и целој Србији, рекао је премијер.

„То сте урадили ви, својом одлучношћу, радом, а неки други са стране су само помогли. Показали смо да можемо технолошки најсавременије објекте да изградимо. Људи кажу да топионица изгледа као бомбона, ваљда је нама бомбона најлепша”, рекао је Вучић.

Он је указао да се у мало земаља на свету може пронаћи оваква топионица.

Отидите, казао је, у наше суседство да видите њихове топонице, лепе су добре су, али нису ни принети овој нашој топионици..

„Зато нам је важно да вадимо руду што више, да ово уско грло превазиђемо што је могуће пре, зато што хоћу да видим ове момке у рударским униформама и да буду још насмејанији”.

„Они знају да раде велику ствар за своје породице, Бор, Крајину, источну Србију и Србију. Зато смо уложили да би они могли да живе боље и да у Србији могло да се живи боље”, рекао је премијер захваливши свима који су, како је рекао, веровали у своју државу.

Вучић је своје обраћање завршио са рударским поздравом:”Срећно” и „Живела Србија”.

Новоизграђена топионица у коју је уложено 250 милиона евра, највећи је пројекат који је реализован уз подршку владе, изјавио је данас генерални директор РТБ Бор Благоје Спасковски истакавши да је реч о најмодернијем постројењу које је добила наша земља.

Спасковски је на свечаном обележавању завршетка радова захвалио влади и премијеру Вучићу на великој подршци и истакао да ће захваљујући тој инвестицији бити повећано учешће РТБ Бор у бруто домаћем производу Србије већ наредне године, а за три године скоро дуплирано.

„Успели да урадимо овако велико постројење и да реализујемо гринфилд инвестицију”, истакао је Спасковски и додао да је „велико чудо” изградити нешто тако велико у временима кризе.

Спасковси је истакао да је изграђена и енергана снаге 1,6 мегавата, тако да се не баца енергија и та енергана производи 30 одсто енергије за потребе саме топионице и фабрике сумпорне киселине.

Зарађиваће се 12 милиона евра годишње са увозним концетратом, а за две и по године користићемо свој концентрат руде, када буду готови Кривељ, Мајданпек и Борска јама.

Он је захвалио и Енергопројекту који је објединио 24 предузећа, која су учествовала у пројекту, као и Грађевинском факултету који је вршио надзор.

Канадски амбасадор у Београду Филип Пенингтон рекао је да је влада његове земље изузетно задовољна што је учествовала у пројекту градње Топионице у Бору, нагласивши да је то највећи пројекат који је нека канадска компанија икада извела у региону.

Пенингтон, који је јуче предао акредитиве српском председнику, у свом првом појављивању у јавности Србије, а подсетивши на традицију и искуства Канаде, „једне од највећих рударских нација у свету”, рекао је да је уверен да ће једнако вредне рударе наћи и данас у Бору.

„Канада је позната као лидер у одговорном рударству и посвећености заштити животне средине, а канадска фирма задовољна је сто је учествовала у пројектовању и проширењу најмодернијег постројења у региону, које ће повећати капацитет производње бакра, злата и сребра, али и помоћи радницима Бора и њихових породицама, те економији Србије”, рекао је канадски амбасадор.

Ново постројење омогућиће о да се повећа обим геолошких истраживања, истовремено ће се смањити ниво загађења ваздуха, а Борани ће имати и чистију воду и земљиште, навео је Пенингтон, уз опаску да је читав пројекат добар пример како приватни сектор може да одигра кључну улогу у развоју земље.

http://www.politika.rs/rubrike/dogadjaji-dana/Nova-etapa-u-razvoju-metalurgije-otvorena-nova-Topionica-u-Boru.sr.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *