Николић: Тражиће нам да признамо Косово да бисмо ушли у ЕУ

Милан БАБОВИЋ – Душица РАДЕКА ЂОРЂЕВИЋ  http://www.novosti.rs

Брисел ће нас суочити са признавањем Косова и на то морамо да будемо спремни. О томе што пре треба да постигнемо национални консензус, рекао је у интервјуу „Новостима” председник Србије Томислав Николић

АПСОЛУТНО знам да ћемо се наћи пред избором: или Косово или Европа. Брисел ће нас суочити са признавањем Косова и на то морамо да будемо спремни. О томе што пре треба да постигнемо национални консензус и време је да о томе разговарам са премијером Вучићем.

Ово упозорење ексклузивно за „Новости“ износи председник Томислав Николић, који је пре неки дан, после сусрета са европским комесаром Јоханесом Ханом, први јавно проговорио о томе да ће нам, ипак, пре слатке бриселске шаргарепе, бити сервирана горка косовска пилула.

– Ханове речи нико из ЕУ није демантовао. А то значи и да комесар није говорио само из своје главе. Већ је очигледно изнео званичан став.

* Да ли бисте предводили државу која би се одрекла Косова зарад чланства у ЕУ?

– Не бих учествовао у власти која би признала независност Косова и која би мерила хоћемо ли више евра добити ако га се одрекнемо.

* Сматрате ли да би и Влада у том случају пошла за вама?

– Не мора да пође за мном. Пошла би за својим Уставом, интересима и расположењем грађана Србије, чашћу, моралом… Не сумњам да би Влада имала исту позицију у том случају. Међу људима који нешто значе у српској политици не видим ниједног који би због било које шаргарепе признао Косово и одрекао се свих жртава које су наши преци поднели због Косова. Истовремено бисмо се одрекли свега онога што нас чини Србима.

* Зашто сте одлучили да први од званичника проговорите о томе?

– Видим да се осим мене нико на ту тему не изјашњава. Или каже да тог услова нема у преговорима. Не треба да забијамо главу у песак попут ноја и да не видимо лава који нас једе одозго.

* Осећате ли се, као осведочени русофил, погођени одлуком Путина да заустави „Јужни ток“?

– Ако нам кроз историју Руси нису донели највише добра, макар нам нису нанели зло. Треба се ставити у позицију Русије, коју је огромна западна машинерија практично изоловала. Данас су Европа и Русија у бесмисленој свађи и ићи ће на исцрпљивање. Туку се два крокодила у бари и ко год ту упадне – готов је.

* Постоји ли спремност руске стране да нас обештети?

– Хајде прво да видимо хоће ли се градити „Јужни ток“. Треба анализирати споразум и сматрам да не може само Србија да сноси последице измењених околности. Чак и у грађевинарству имате вишу силу која може да продужи рок, а ово је околност на коју нисмо могли да рачунамо. Иако у уговору не постоји директна обавеза руске стране, нека Коштуница и Тадић кажу да ли је било договора – ево вам ниска рудна рента, зато што ће да прође „Јужни ток“, или нека објасне зашто је рента тако ниска? Ако је само „Јужни ток“ био повољност на коју смо рачунали, нама би та сведочења помогла у разговорима са руском страном. Јесам русофил, али то не значи да бих запоставио српске интересе у корист Москве. Убеђен сам да је између нас и Руса увек могућ договор, па и око ревизије споразума.

* Верујете ли да је могуће мењати тачке уговора?

– Нисам учествовао у енергетском споразуму, критиковао сам га, али сам гласао за њега. То је тада био ослонац да НИС не нестане, као што је нестао „Беопетрол“, и да ћемо имати гас. Због тога је и направљен споразум и то неколико дана пред изборе на којима су Коштуница, Тадић, Динкић и Илић профитирали и то самим појављивањем са Путином кога Србија обожава. Данас треба исправљати оно што су они урадили, а они би највише сви волели да се ми посвађамо са Русима. Мене не могу да заварају приче да ћемо добити гас преко Грчке. Па и она је у ЕУ. Ако цевовод не може кроз Бугарску, не може ни кроз Грчку. Зато треба без срџбе да седнемо и разговарамо са Русима. Тим поводом иницираћу директан контакт са председником Путином.

* Како бисте реаговали да наша влада под притиском Запада ипак уведе санкције Кремљу?

– Кад пре времена прекинете пупчану врпцу, ко има веће штете мајка или дете? Србија не уводи санкције Русији зато што би себи прекинула пупчану врпцу и имала би огромне штете. Ми са Русијом не можемо никада да прекинемо односе. Дакле, не очекујем појачавање притисака, уосталом из Брисела нам је јасно речено да можемо да водимо своју спољну политику док не будемо у ЕУ. Не само што бисмо били суочени са великом економском штетом, него бисмо изгубили образ за сва времена.

* Јесте ли сагласни са министром Вулином да је Америка пустила Шешеља како би направио хаос у Србији?

– Влада на ту одлуку није могла да утиче, а када на нешто не можете да утичете, не знам ни да ли то да коментаришете. Можда је то био неки покушај, који очигледно није успео, а послужио је као повод за нове оптужбе да у Србији опет подижу главе авети прошлости, да у њој нема владавине права, да угрожава суседе. Неки би волели да Србија буде на стубу и да у њу свако закуца по ексер. Србија својим понашањем то не заслужује, а и уређенија је од многих чланица ЕУ које су примане готово на брзину, како би се примакли Русији.

* Хрвати нас уцењују због Шешеља, Словенци отварањем архива Удбе, Румуни покрећу питање Влаха… Имају ли такав однос зато што на такве њихове наступе изостају оштрије реакције из Београда?

– Са Словенијом, Мађарском и Бугарском немамо никаквих проблема, Хрватска је једна држава пре, а сасвим друга после избора. Нажалост, тамо још резултат на изборима зависи од ултранационализма. Када би неко овде у кампањи рекао – зауставићемо Хрвате, са њима не можемо да живимо, тај не би прешао цензус. А у Хрватској рачуна на победу онај који каже: не дамо Србима ћирилицу и то да уче свој језик. Нису много одмакли од рата. Црна Гора има проблем идентитета који мисли да реши тако што ће да угуши српски идентитет. Шта Македонији треба прогон владике Јована? То, ваљда, само они знају. Као што не знам и зашто је Румунији потребно да истиче проблем влашке мањине и зашто им нико у ЕУ не каже – та мањина постоји као аутохтона. Не својатају је Срби, немојте ни ви.

* Како тумачите то што Шешељ много више напада вас него Вучића? Тражи вашу смену, а не његову…

– Имам своје мишљење о томе, али га нећу износити. Знам само да Шешељ довршава урушавање СРС започето 2008.

* Верујете ли му када каже да вас је Вучић у Хагу код њега денунцирао да сте се, наводно, тајно састајали са Тадићем док сте још водили СРС?

– Прочитао сам неколико његових изјава у којима свађа Вучића и мене. Али, то му неће проћи. Добро зна да Вучић и ја нисмо једнојајчани близанци. Чак и код такве деце буде разлике. Вучић и ја 22 године имамо изванредне односе и често различита мишљења. Кад је Шешељ одлазио у Хаг, на степеницама авиона ми је рекао: „Немој више да ме слушаш, мени ће бити измењена свест у затвору“.

* Имате ли можда интимну жељу да у четири ока поразговарате са њим?

– Не. Можда са Шешељем кога сам познавао. Овог не познајем.

* Је ли ваш став да не бисте хапсили тајкуне заправо пацка Вучићу?

– Није тачно. Рекао сам да бих, да сам премијер, ангажовао такозване тајкуне да свако од њих развија неки запуштени део Србије. Мислио сам да део новца који су стекли док смо сви сиромашили, морају да врате Србији, што не значи да неко треба да их амнестира ако су починили кривично дело. Влада је имала други концепт, па шта? Јесам ли икада нешто рекао против тог концепта? Имам право да кажем шта бих радио. Кажем само да криминалци морају да иду у затвор, а не непопуларни људи и политички супарници.

* Знате ли да су међу осумњиченима чак 74 функционера ДС?

– То је покушај да се заустави обрачун са криминалом који је починила претходна власт. Да је то политички обрачун, ударало би се на председнике странака, а не на углед функционера из Гаџиног Хана. Руководства странака бране не толико битне појединце из својих редова, већ причама о политичком прогону штите себе. Зашто би био политички прогон када је стотине хиљада људи остало без посла, а фабрике продаване будзашто?

* Да ли се нападом Саше Мирковића на вас и вашег сина Радомира заправо разбуктава рат у СНС између Томиних и Вучићевих?

– Постоје људи у СНС који врло лоше говоре о председнику државе, као да нисам био кандидат СНС. Усуђују се да коментаришу моје поступке, а то им није посао, понекад и пежоративно. Нека им буде, то је њихов став. Радомир Николић је шеф Извршног одбора и спроводи одлуке Главног одбора. Двеста људи је поднело оставке због дуплих функција, јер је то принцип СНС. Појавио се Мирковић који ту одлуку не поштује и који ме је назвао преварантом. Странка је на то отћутала. Нека раде како мисле да је најбоље. Нека одлуче да ли је у праву онај који спроводи одлуке странке или онај који им се не повинује.

* Зашто вас СНС не брани енергичније од напада таблоида и политичких противника? Вучића готово хорски бране…

– Странка брани свог председника, а ја ни сам себе не браним, па не тражим то ни од других. Боље је овако. Нама овде дође Путин на параду, а мене сликају какве ципеле носим, као да сам Здравко Чолић. Када би сваког дана о мени писали лепо, народ би ме омрзнуо.

* Ко координира те акције? Лакша сте мета од многих из СНС који су на положајима?

– Имате више начина да утичете на медије – пријатељство, новац, сила… Акција је синхронизована. Далекометни циљ је рушење целе Србије. Овакав председник некоме смета. Можда је разлог то што не желим да признам Косово или да раскинем односе са Русијом, ни по коју цену. Можда некоме треба председник који неће бити толико јак у народу.

РАЗМИШЉАМ О НОВОЈ КАНДИДАТУРИ

* Када кажете да вам откуцава политички сат, значи ли то да се нећете кандидоватаи за нови мандат?

– Полако, тек сам на половини мандата. Имам обавезу према себи да проценим јесам ли физички и психички здрав да водим државу у два мандата. Без обзира на бруталне лажи неко би требало да ми нађе озбиљну грешку па да размишљам да ли да се опет кандидујем.

ПРЕЖИВЕЋЕМО И АКО СРУШЕ ВИКЕНДИЦЕ НА САВИ

* Јесу ли ваши синови знали да граде викендице без дозволе и хоћете ли подржати рушење?

– Јесу. Дошли су у прашуму, као и стотине људи. Жао ми је ако би због те две викендице било срушено и 250.000 кућа у Београду. Дакле, како власт одлучи тако ће да буде. Сви су тамо на Сави ушли у поступак легализације, и ако буду желели да им руше, мораће да донесу решења. А, иако сруше – преживећемо.

* Како одговарате на оптужбе да сте са председничком платом од 150.000 динара стекли имовину, наводно, вредну више од милион евра?

– Како да одговорим на питање људи који у животу нису ништа изградили? Што да одговарам да моја имовина у Бајчетини вреди 70.000 евра, да сам подигао кредит за стан, да живим у резиденцији, нека дођу да испитају порекло имовине. Никада нисам располагао државним новцем, нисам имао приватну фирму… Увек сам добро зарађивао и градио. Сви трошкови које имам су за десет дана на мору. Ако бог да здравља, стећи ћу још више. Смета и што градим цркву и што сваке суботе по 10, 20 људи донесе прилоге, за шта добијају признанице. Црква ће бити власништво СПЦ и у њу ће бити уграђена имовина патријарха свих православних цркава.

ПОСЕТИО САМ БЕКА

* Јесте ли посетили Бека? Он је вас обишао у болничкој постељи…

– Јесам. То је мој однос према људима. Бека сам назвао својим пријатељем када ме на то нико није терао. Ценим то што је дошао да ме види кад сам штрајковао глађу. Човек када вам учини добро, морате добрим и да му вратите. Беко је жртва, човек који је могао да погине те ноћи. Срећом, остао је жив.

ФОНДАЦИЈА ЈЕ ДУГ МОЈЕ ПОРОДИЦЕ СРБИЈИ

* Зашто је тајна ко финансира Фонд Драгице Николић?

– Према прописима Србије и ЕУ они који донирају новац у добротворне сврхе имају право да то чине анонимно. Сваки износ који је уплаћен проверава се у Републичкој управи за спречавање прања новца. Готово је правило у целом свету да донатори не желе да рекламирају доброчинство. Фондација је прикупила новац који није државни, ни од тајкуна, ни од друге државе. После поплава уложила је 3,5 милиона евра и постоји евиденција до у литар киселе воде. Потом је уложила 400.000 евра у санацију кућа и постоји комплетна документација. Адаптирала је два породилишта и донирала је опрему скоро сваком медицинском центру. Фондација неће стати, то је дуг моје породице Србији. Ако има нешто противзаконито, одговараће Драгица Николић.

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:522957-Nikolic-Trazice-nam-da-priznamo-Kosovo-da-bismo-usli-u-EU

 

8 коментара

 1. Они траже, наређују јер им се жури у рат Гос, Николићу Космет је издан до даљњег јер амерички конгрес донео је резолуцију у вези рата са Русијом није обавезујућа али је донешена да снабдева украјинску војску наоружањем и обуком официра. Наши непријатељи крећу према нашем искреном пријатељу а тоје РУСКИ НАРОД И ЊЕН ПРЕДСЕДНИК ПУТИН. О томе Србија мора водити рачуна јер је постављена ВОДО-ДЕЛНИЦА где ћемо кренути и где нам је место. Сигурно није са онима који су нам отели наше СВЕТО КОСОВО И МЕТОХИЈУ. Путин јуче рече у КРЕМЉУ ДАЈЕ КРИМ СВЕТО МЕСТО РУСИЈЕ, по томе и ми имамо право бранити наше СВЕТО МЕСТО Гос, Николићу.

 2. Нашим водећим политичарима и државним функционерима недостаје снага, храброст,организација, упорност и борбеност, пробитачност.

  Свака част премијеру Маџарске Виктору Орбану!

  Лавовска борба Викторе, свака част!

 3. Ovom izjavom je Nikolic potvrdio ono sto svi znamo, a to je da su Vucic i Dacic najveci lazovi i prevaranti.

 4. Pa zar to nismo znali?
  Opet je 1939 god .
  Fasisti se naoruzavaju.
  Nemacka-Hrvatsku,SAD armiju Kosova,Bugarska,Rumunija,Albanija…su vec spremne.
  Nema nam druge.Sa rusima.Pa ponovo na Berlin.

 5. Имамо ,моћног пријатеља, имамо и моћног непријатеља, али наше вође нас воде у загрљај непријатељима.Пријатељ је помало запостављен.
  Србија је часна земља, земља вредних људи,добрих и паметних људи.
  Па како је могуће да на власт поставимо непоштене и нечасне?
  Председнику Николићу ћу доста тога опростити после ове изјаве,
  он је стварно први који је отворено указао на опасне радње запада
  иако је велика већина становника била убеђена да ће се такво нешто
  догодити, да ћемо бити уцењени.Зато председниче Николичу, без околишања распишите референдум, или чините што можете да до референдума дође,Србија је у великој опасности, у опасности је опстанак целокупног српског живља, нека народ одлучи хоће ли у ЕУ
  или ЕАУ. Недајте да нас више замајавају.—-милан

 6. Ovo sto je rekao Predsaednik zna vise op pola gradjana srbije jos u proslom veku.Dakle kako gospoda Vucic i Dacic da priznaju ovu istinu.Moraju podneti ostavke.Verovatno moraju novi izbori.A oni misle da su nezamenljivi.Ili cemo promeniti politiku ili cemo jos 15.godina ici u nigde ili bolje receno u sunovrat.Spasa nam nema ali vredi pokusati.

 7. Trebalo bi sa Srbija postavi jedan uslov EU.Da EU donese Rezoluciju da od Srbije nece traziti priznanje KiM kao uslova za clanstvo.Na ovaj nacin bi se ustedelo i vreme i sredstva a odgovornost za neuspele pregovore izmestila iz Srbije.Vlada bi se casno izvukla iz nezavidne situacije ,zbog promene politike.kola je neminovna.Istina je surova i bolna ali je u svakom slucaju bolja od neizvesnosti i igre na ivici ambisa.

 8. Ma preduzetnik,pardon,predsednik Nikolic je to rekao kao dimnu zavesu…jer se previse pocelo pricati o enormnom bogacenju dinastije Nikolic,krenulo im svima u familiji i na svim poljima,CESTITAMO,blago njima,naravno i bez dileme,SVE PO ZAKONU…kaze,ima fondaciju njegova zena da joj se zahvali i da zeli da se zahvali deci…ne znam sta covek treba da se deci zahvaljuje,valjda treba obrnuto…DALEKO BILO,ako i sinovi pocnu njemu sa de zahvaljuju,TO NECEMO IZDRZATI.
  Slazem se da je dilema EU ili Kosmet REALNA,jer Nemac govori jasno,Han…
  Nemci uvek govore jasno,kao sto je govorio Rajs,ali raspojasana srpska vlast,tadasnja i sadasnja…nema vremena,treba se obogatiti za sva vremenena…svoje porodice.
  Barozo laze kada kaze da to nema veze,da moze EU i prica o Kosmetu,LAZE…treba verovati Hanu,Nemac je Nemac…
  Druga prica je zasto to Nikolic bas sada forsira.
  Dronirana tema…
  Barozo je jedna fukara,covek koji je upropastio Portugal,i koji je jedan od cetvorice zlocinaca koji su naredili genocid i napad na Irak,ostala trojica su Bus,Bler i Aznar,tadasnji premijer Spanije.
  Sastali su se tada na jednom ostrvu i sve dogovorili.
  Zato Barozo ima 2 mandata u Briselu,kao poklon,kao Solana ranije…
  Nikolic je namestio Dacica da potpise briselski sporazum ,podizuci nivo pregovora na nivo premijera…a sada hoce da namesti Vucica da kaze da je za Evropu a ne za Kosovo,A ON JE U TOJ GUZVI,KAO ZA KOSOVO…SUMADINAC KING SIZE.
  Najbolje je da sav narod izmedju Bloka 45 i Bajcetine,na referendumu pomogne svojim liderima,da nadju sebe…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *