Nikolić sa Vilhelmom o Kosovu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas, u razgovoru sa ambasadorom Nemačke Hajncom Vilhelmom, da je ulazak Srbije u EU pitanje opstanka, ali da bi građani Srbije pre prihvatili da žive u siromaštvu, nego da neko u njihovo ime prizna Kosovo i Metohiju. 

“Srbija je posvećena stabilizaciji i miru u regionu”, rekao je Nikolić i naglasio da je, podizanjem pregovora sa Prištinom na najviši nivo i na osnovu platforme koja je bila osnov za potpisivanje Briselskog sporazuma, napravljen preokret u smeru sveobuhvatne političke i ekonomske stabilnosti.

Predsednik Srbije je istakao da je ga je veoma pogodila tvrdnja nemačkog ambasadora u jednom tabloidu, koja je bila u suprotnosti sa njegovim izjavama prethodnih dana.
“Verovatno je došlo do nesporazuma, usled nedostatka komunikacije i to me je veoma iznenadilo, jer smatram da ste veoma odmereni u izjavama”, rekao je Nikolić nemačkom ambasadoru.

“Vi ste u pravu da Srbiji u ovome času niko ne traži priznanje Kosova, ali u tim floskulama, mi malo po malo činimo stvari koje će dovesti do de fakto priznavanja. Mene građani nisu birali da pričam bajke, već da govorim istinu”, podvukao je predsednik Srbije.

Naglasivši da njegova karijera ne zavisi od jedne izjave i da mu ne treba sticanje političkih poena, Nikolić je rekao da želi da iznese pred građane svoje viđenje onoga što Beograd treba da potpiše sa Prištinom.
“Meni nije potreban politički marketing, već rešenje problema”, istakao je predsednmik Srbije.

On je rekao da je ulazak Srbije u EU pitanje opstanka, ali isto tako izrazio uverenje da bi građani Srbije pre prihvatili da žive u siromaštvu, nego da prihvate da neko u njihovo ime prizna Kosovo i Metohiju.
“Postavlja se pitanje zašto Evropska unija kao uslov za ulazak traži da potpišemo obavezujući ugovor sa Kosovom, ako ne traži priznanje, i da li mi taj ugovor potpisujemo sa nezavisnom državom ili sa suštinskom autonomijom i šta ako Priština neće da se dogovori?” zapitao je predsednik Nikolić.

Ambasador Nemačke je, zahvalivši se predsedniku na prijemu, rekao da mu nije bila namera da mu se suprotstavi.
“Šta god da sam rekao povodom Vaše izjave, bilo bi pogrešno protumačeno”, rekao je ambasador Vilhelm srpskom predsedniku.

On je istakao da je dao izjavu koja nije pozitivno prihvaćena ni na Kosovu, u kojoj je tvrdio da Nemačka neće tražiti od Srbije priznanje Kosova.
“Govorimo o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i svako ima svoje tumačenje šta znači normalizacija. Važno je naći rešenje za dobrosusedski život, ali ja ne znam kako treba da izgleda to rešenje”, rekao je Vilhelm.

Nemački ambasador je izrazio uverenje da bi zahtev za priznanje Kosova onemogućio dalje pregovore sa Prištinom. U ovom trenutku to nije uslov, ali niko ne zna šta će biti za 10 ili 15 godina, zaključio je ambasador Nemačke.

4 komentara

 1. Nemci ne razumeju patetiku.
  Seoska mudrost je upotrebljiva na vasarima u Guci i Trssteniku.
  Za svetsku utakmicu potrebno je imati jaku privredu i vojsku.
  Milostinja ne postoji.
  To treba da znate gospodine predsednice.

 2. Pazi sad ovo!”Ulazak Srbije u EU (je)pitanje opstanka”?!Cijeg? Predsednice,pitajte vec jednom narod da vidimo sta o tome misli.
  Pa,ako odluci da krene u ovu i ovakvu-doleopisanu Evropu,neka mu je Bogom prosto.
  (“Indijska pisma” -Vladika Nikolaj- pismo br 1)

  “Selam, svetli naš maharadžo!
  Javljamo ti, da smo prešli iz prave Evrope na Balkan, i evo nas u Srbiji, centralnoj državi balkanskoj.
  Mi smo ti se do sada savesno i tačno javljali pismima i opisivali utiske i opažanja naša o narodima evropskim. Svi su oni vrlo udaljeni od nas, mislima, srcem i idealima. Naš je opšti zaključak, da je Evropa bolesnik koji se pravi zdrav; besomučnik koji se pravi pametan; siromah koji se pravi bogat i bespomoćnik koji se pravi silan.
  Glavni uzrok ovakvog pada Evrope jeste otpad od Boga. “Mi smo napustili Boga i Bog je napustio nas”, govorio nam je jedan nemački pastor. U Francuskoj čuli smo od nekog ovu sarkastičnu reč: “Nekad je Hristos jahao na magarcu, sada magarci jašu na Hristu”.”
  “Pecatu” i citaocima: Mir vam i zdravlje od Gospoda!

 3. Arcibald Rajs bi danas opet umro!
  Evo dobre vesti za Zagreb,Sarajevo,Pristinu,Berlin…Vucic najavljuje Vejvodu i Sonju Liht,da “pomognu” Vladi,DA POMOGNU VLADANJU NAD SRBIMA.
  Sa njima ce uci Boris Tadic,i ta ekipa ce otpisati Kosovo u novom Ustavu Srbije,u Novoj godini.
  BEZ SUMNJE…I BEZ MILOSTI!!!
  Naravno,Vucic ce reci da je to teska odluka,A MOZDA NISTA NECE RECI,kao ni sada kada je Srbija i Srbin Vlade Divac,sa americkim pasosem,priznala Kosovo u MOK-U…
  Toma ce uzeti produzeni vikend…izmislice neki skandal,PUKLA GUMA NA TRAKTORU…neku Jelenu Tviterusu,neku ribetinu sa pacijim ustima i turbo sisetinama,koja se unosi u objektiv,ZURI U NAS I PLASI NAS…i tri dana ce nas drzati u “groznicavoj” dilemi u “medijima”,SA KOJIM JAVNIM SRBINOM JE ISTA TAJNO SPAVALA…pri tome ce narod da zaboravi novi Ustav,i Srbiju bez Kosova,KAO 1974.G.
  KAO DA JE TITO ZIV,SRBIJA SE RASPADA.
  Pa onda ni Tito nije bio kriv,STO NAS JE URNISAO…ne,ON JE SAMO DONOSIO TESKE ODLUKE.
  Kakva formulacija,KAKVA FORMULA.

  Arcibal Rajs bi od danasnje Vlade Srbije,KAO STO JE I OD ONDASNJE,kada se medju raspojasanim srpskim liderima borio da se obelezi 10 godisnjica proboja solunskog fronta,A ONI GA BELO GLEDALI… bio proglasen kao COVEK KOJI STALNO KRITIKUJE,KOJI NIKADA NIJE ZADOVOLJAN,KOME NISTA NE VALJA…
  A covek je samo bio u pravu,I TO JE NJEGOVA KRIVICA!

  Niko ne razbija svoju zemlju,OSIM SRBA,niko na Planeti!!!

  Ako Vucic nastavi sa svojom arogancijom i DODVORAVANJEM UNISTITELJIMA SRBIJE I SRBA i Nikolic sa “stvaranjem ambijenta”,kako sam kaze,da Vucic moze da realizuje svoju politiku,KOJA JE ZAJEDNICKA,kako kaze…svi mi,koji licimo na levu potkolenicu Arcibalda Rajsa,jer smo iskreno zabrinuti…ZAVRSICEMO BAS KAO ARCIBALD RAJS,umrecemo od tuge…
  UMRECEMO U SVOJOJ KUCI,A U TUDJOJ ZEMLJI!!!

 4. Politicari su lagali gradane/drzavljane u vezi briselskih pregovora i sporazuma (briselski sporazum: nametanje atributa drzavnosti) floskulama nalik “i EU i Kosovo” i slicno.
  Da bi oduzeli pravo da se kaze: gradani nisu to znali, s time ove “sporazume” ne vaze, sada Nikolic ovo tematizira, da bi ove “sporazume” postali legalni sporazumi, a to znaci: priznavanje teritoriju kao Republiku (ime je nebitno), nezavisnu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *