Николић: Немачки амбасадор ме је оптужио да лажем

Поводом тврдње немачког амбасадора да европски комесар Јоханес Хан у разговору са Николићем није тражио са Србија призна Косово, Томислав Николић затражио и реакцију Министарства спољних послова Србије

Председник Србије Томислав Николић јуче се, у разговору са новинарима и уредницима неколико београдских медија, критички осврнуо на иступ немачког амбасадора Хајнца Вилхелма. Амбасадор је, подсетимо, пре неколико дана рекао да признање независности Косова нико ниjе тражио од Србиjе и да, колико зна, „тако нешто ниjе рекао нити тражио ни европски комесар Jоханес Хан”.

Таквом изјавом амбасадор Вилхелм је, према речима председника Србије, прекорачио границе лепог понашања и „индиректно оптужио председника Републике да лаже”.

„Ја уопште не знам шта се он меша у то. Замислите амбасадора Србије који би се у такве ствари мешао у другој држави или рецимо у Немачкој. Ја њега изузетно ценим, никада нисмо имали никакав спор, изванредно сарађујем са немачким амбасадором, али ово је био неопростив гаф. Али није моје да одговарам на оно што раде амбасадори пошто они нису ниво председника Републике. Са њима мора да разговара МСП, неко треба да позове амбасадора и каже извините зашто сте то изјавили, шта вас брига да коментаришете изјаве председника Републике”, казао је Николић.

Председник је појаснио и шта је мислио говорећи о захтеву да се призна косовска независност.

„Сви у јавности говоре да ЕУ од нас не тражи признање КиМ и ту су потпуно у праву. Ја сам само рекао тражиће. За улаз у чланство тражиће. То нико није демантовао. Тема је да ли су до сада тражили па нико од њих није чуо, па сад министри кажу нама нико није тражио. Па неће вама ни да траже. Обрате се председнику владе. Неће нико са министрима да разговарa о признавању КиМ. Ја сам чуо и ја сам рекао”, категоричан је Николић.

Председник је у разговору са новинарима на Андрићевом венцу још рекао да је нова платформа за Косово и Метохију, на којој ради „по договору са премијером”, оно испод чега Србија не сме да иде, али „и нешто до чега можда Приштина неће хтети да иде”. Николић сматра да платформа представља максимум до кога се данас може ићи, али уколико протекне још годину дана, можда ни то више неће моћи да прође.

„Нећу сада да пишем оно што влада неће моћи да спроведе. Нећу да се јуначим нити да износим оно што бих ја желео, него ћу да напишем оно за шта мислим да је оствариво”, појаснио је председник.

Објашњавајући мотиве за израду нове платформе, Николић је казао како му се чини да ће се ући у неки убрзани поступак око решавања статуса КиМ те да би Србија требало да буде спремна, а посебно они који у њено име преговарају у Бриселу.

„Како спремна – тако што ће скупштина поново да усвоји програм мера, а да не бих бежао од тога ја сам спреман да урадим предлог тога, влада је спремна да заједно са мном у томе учествује”, објаснио је Николић додавши да због решења у новој платформи неће морати да се мења Устав и да би само признање независности Косова захтевало измену Устава. Његов је утисак да би Србија „у року од месец дана” постала чланица ЕУ, уколико би одлучила да призна Косово као независну државу. „Ако је то заиста проблем за наше придруживање ЕУ, хајде да одмах одлучимо шта ћемо у том случају, да нас не сачека после пет година. Ја сам за то да не набијамо главу у песак, да наши разговори са ЕУ буду на тему – какав услов нам постављате у вези са Косовом и Метохијом. Отворите то поглавље 35 па да видимо какав услов тражите. Ваљда ћете онда да нам кажете, немојте да нас држите, да нећете да отварате поглавље или тражите да покажемо добру вољу. Зар нисмо показали добру вољу?”, навео је Николић уз опаску да неће да „остане запамћен као човек који ништа није хтео да покуша да реши”.

Говорећи о Бриселском споразуму, Николић је оценио да су људи на северу њиме незадовољни док је он апсолутно прихватљив за Србе јужно од Ибра.

„Људи северно од Ибра мисле да ће Србија да их изда ако дозволи да се приштинска администрација прошири на север, а то није могла оружјем. Треба ваљда и о свом народу да водимо бригу”, објаснио је Николић.

На питање новинара нашег листа да ли је досадашња политика владе била политика попуштања с обзиром на његову ранију изјаву по којој би „свако следеће попуштање Србије могло да значи да смо се много чим сагласили”, Николић је одговорио да то није само политика владе већ „политика целе Србије” па и његова.

„Ми смо имали ту политику уступака и попуштања. Још нисмо формирали Заједницу српских општина, а то је најважнији стуб, ослонац и Бриселског споразума и опстанка Срба на КиМ. Све док се не формира Заједница – а постоји велики спор око формирања јер је ЕУ на становишту да треба да буде формирана по приштинским законима – све док тај спор постоји ја нисам сигуран да постоји искреност да српска заједница има своја колективна права на која смо се обавезали Бриселским споразумом, али и једини ослонац да Срби тамо могу да живе као народ”, оценио је Николић.

2 коментара

  1. Ima li koga normalnog da Hana,Vilhelma i ostale eksperte iz domena Novogovora
    upita kako se i na koji nacin jedna otimacina i abnormalnost mogu “normalizovati”
    i sta je tu,ako pomenuti termin i dalje vuce koren iz “normalnosti”, NORMALNO ?

  2. За такве изјаве правно стабилна држава недостојне госте шаље кући. Али шта ћемо са Вучићем и његовим хвало спевима о гостима када га хвале и његову одлучност данас ПРЕОБРАЗИ преведе у ПРОТЕСТАНТЕ. Ту Гос, председниче тражите одговор о понашању гостију у Србији на путу у ЕУ кафану, БИРЦУЗ по швапски.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *