Mосква: Запад сваљуjе одговорност на Русиjу, кочи решење

Покушаjи Запада да на Русиjу пребаци одговорност за догађаjе у Украjини, jедностране санкциjе и отворени рат информациjама отежаваjу решавање кризне ситуациjе, саопштило jе данас руско министарство спољних послова, сумираjући овогодишње резултате.

Украjинска криза jе разоткрила озбиљне системске проблеме у евроатлантском региону, коjи су резултат политике западних земаља у правцу jачања њихове сопствене безбедности, при чему не узимаjу у обзир руске интересе, као и у правцу ширења геополитичког простора под њиховом контролом ка Истоку, наводи се у саопштењу, а преноси Tас с.
“Tо jе доказано континуираним таласима проширења НATO-а, упркос уверавањима (у супротно) на наjвишем нивоу”, указуjе руско министарство.

У саопштењу се, такође, констатуjе да jе изгубљена шанса да се оформи равноправан и недељив систем безбедности у евроатлантском региону.

СAД и EУ су, наводи руско министарство, “отворено подржале противуставно преузимање власти у Kиjеву и акциjе националистичких снага коjе су дошле на власт у циљу оружаног угњетавања и економског и социjалног гушења jугоистока земље”.
“Под таквим околностима, Русиjа jе уложила енергичне напоре да допринесе што скориjем прекиду ватре, дугорочном примирjу и политичким мерама како би се решила продружена украjинска криза”, истиче се у саопштењу, уз подсећање да jе то резултирало споразумом из Mинска, коjим су утврђени први кораци ка деескалациjи.

Да би се изашло из ћорсокака, указуjе руско министарство, све релевантне стране би требало да помогну Украjини да изађе из тешког периода у своjоj историjи, обезбеди траjни мир и националну слогу и створи такав политички систем у коjем ће се сви Украjинци осећати приjатно, безбедно и достоjанствено, закључуjе руско министарство спољних послова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *