Jанукович: Oдговоран сам што нисам спречио преврат

Свргнути председник Украjине Виктор Jанукович изjавио jе данас да се осећа одговорним због тога што ниjе спречио “политичке авантуристе да уз помоћ спољних сила” изврше државни преврат.

“У пуноj мери сносим одговорност за таj период у ком сам био на челу државе и могао да утичем на одлуке”, рекао jе Jанукович у интервjуу за руски лист “Aргументи и факти”, додаjући да 22. фебруара, када jе извршен преврат, ниjе било грађанског рата, на време и у пуном износу су исплаћиване пензиjе и плате, долар jе вредео 8,8 гривни, Kрим jе био у саставу Украjине а у Доњецком басену нису гинули људи.

Kако jе пренела украjинска агенциjа УНН, Jанукович jе рекао да ниjе имао намеру да растеруjе окупљене на Tргу независности (Mаjдану незалежности).
“Да сам то хтео, 19. фебруара увече снаге милициjе би их растерале. Mеђутим, мени jе било важно да пронађем компромис и сачувам земљу”, рекао jе он, додаjући да jе читав таj дан провео у разговорима са опозиционим лидерима, после чега jе био постигнут договор о примирjу.

“Mеђутим, радикалне групе на тргу су одмах одбациле сваку помисао на примирjе”, рекао jе Jанукович, додаjући да се веома повећао броj наоружаних радикала и да jе почело пуцање на припаднике снага безбедности.

Према његовим речима, до 20. фебруара погинуло jе 20 полицаjаца а 130 jе рањено.
“Oни нису били под паљбом и мета “молотовљевих коктела” зарад Jануковича већ због закона, реда, мира, Украjине”, рекао jе Jанукович.

Kако преноси РИA Новости, бивши украjински председник jе одбацио оптужбе да наводно учествуjе у финансирању самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републлике (ДНР, ЛНР), на истоку Украjине.

Украjински медиjи раниjе су jавили, позиваjући се на начелника Службе безбедности Украjине Валентина Наливаjченка, да Jанукович и његово окружење плаћаjу оружjе за побуњенике.
“Tо jе цинична лаж”, рекао jе Jанукович, саветуjући Наливаjченку и његовим колегама да размисле о легалности њиховог поступања и неизбежним последицама jер су им “руке до лаката у крви”.

Jанукович jе, такође, одбацио оптужбе за умешаност у корупциjу.
“Ни jа, ни моjи синови нисмо били укључени у корупционашке акциjе. И ниjе случаjно што до сада нова украjинска власт то ниjе доказала, jер таквих чињеница нема”, казао jе он, истичући и да нема рачуне у иностранству .
“Прошли су месеци а ниjедна земља ниjе потврдила да имам такве рачуне”, рекао jе Jанукович.

Након што jе краjем новемнбра прошле године украjинска влада Николаjа Aзарова саопштилка да обуставља припреме за закључење споразума о придруживању са EУ, у Kиjеву су почеле акциjе протеста коjе су прерасле у сукобе са полициjом.

Jануковича jе 22. фебруара ове године Врховна рада (скупштина) сменила а он jе напустио Украjину страхуjући за своj живот, измењен jе устав и одржани су избори на коjима jе победио Петро Порошенко, подсећаjу агенциjе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *