Хрвати демантовали: Нисмо мучили људе техникама ЦИА

У јавности се појавио извештај о страшним техникама мучења ЦИА. ”Гардијен” је објавио списак земаља у којима се то дешавало, међу којима је Хрватска, која то демантује

Хрватски министра одбране Анте Котромановић је демантовао тај извештај. Он је, такође, навео да авиони ЦИА током његовог мандата никада нису слетали у Хрватску. Котромановић је додао да нема информацију да се то догађало раније, али да би о томе, ипак, требало питати бивше министре полиције и одбране.

Ради се о извештрају о противтерористичким мерама које је спроводила ЦИА над припадницима терористичких организација у мандату Џорџа Буша.

Новинаре је занимао и Котромановићев боравак у ирачкој регији Курдистану и медијским написима о ангажману Хрватске војске, на шта је министар одговорио да Хрватска има садржајне билатералне односе с Ираком и да то не траје “од јуче”.

Подсетио је да је Хрватска још 2005. слала хуманитарну помоћ, обучене псе и оружје, и напоменуо да је посетио Ирак пре више месеци и да је тада намеравао да посети и главни град Курдистана, но да то није било могуће због безбедносне ситуације.

“Ишли смо (у Ирак) због више разлога – политичких, привредних и хуманитарних”, навео је Котромановић након представљања планова набавке МОРХ-а.

Упитан да ли је председник Иво Јосиповић упознат с његовим боравком, одговорио је потврдно, прецизирајући да су сви његови шефови с тиме упознати, а на питање о евентуалном хрватском војном ангажману Котромановић је “категорички потврдио да га тамо нема”, преноси Хина.

Хрватски министар одбране крајем прошле седмице посетио је ирачки Курдистан и разговорао с тамошњим председником Масудом Барзанијем.

НЕМЦИ КРИТИКОВАЛИ АМЕРИКАНЦЕ
БЕРЛИН – Немачка Влада данас је саопштила да је извештај америчког Сената о тортури коју је ЦИА вршила над осумњиченима “грубо кршење наших либералних демократских вредности” и похвалио администрацију председника САД Барака Обаме што је открила те информације, називајући то “транспарентним потезом” који означава раскид са његовим претходником Џорџом Бушом.

“Оно што је тада сматрано исправним и што је учињено у борби против исламског тероризма је неприхватљиво и представља озбиљну грешку. Такво грубо кршење наших либералних и демократских права не сме да се понови”, навео је шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер, пренела је агенција АФП.

Он је оценио да је Обама начинио јасан отклон од политике свог претходника Буша, додајући да је признање грешке у Вашингтону и јавно обећање да се ништа слично неће више никада десити “важан корак који поздрављамо”.

Комитет америчког Сената објавио је јуче извештај у коме се закључује да оштре технике испитивања нису произвеле ниједан критични обавештајни податак до кога се није могло доћи ненасилним средствима.

Комитет је провео четири године истражујући “вотербординг” (симулирано дављење) и друге контроверзне методе које је ЦИА користила током испитивања осумњичених за тероризам, за време администрације бившег председника Буша млађег.

Извештај је у априлу био спреман за објављивање, али то није учињено, углавном због приговора ЦИА.

Централна обавештајна агенција користила је сексуалне претње, симулирано дављење и друге контроверзне методе у испитивању осумњичених за тероризам, које су све биле неефикасне за добијање кључних информација, наводи се у извештају америчког Сената.

Поступање према затвореницима у тајним затворима ЦИА пре једне деценије било је горе него што је америчка администрација говорила Конгресу или јавности, наводи се у извештају обавештајног Комитета Сената о тортури.

Сенат је оценио да су мучитељи из ЦИА прекршили међународно право и људска права затвореника.

ЕУ КРИТИКУЈУ ЦИА, ХВАЛИ ОБАМУ

Европска унија је озбиљно забринута због извештаја да је америчка обавештајна служба ЦИА годинама рутински примењивала тортуру према осумњиченима за тероризам, али истовремено одаје признање председнику Бараку Обами због настојања да такву праксу спречи.

“Озбиљно смо забринути због резултата истраге америчког Сената о мучењима, што је пракса коју ЕУ оштро осуђује и када се користи у борби против тероризма”, рекла је новинарима у Бриселу портпаролка Европске комисије Кетрин Реј.

Она је истовремено одала признање Обами, који је иницирао истрагу о методама ЦИА , због напора да се коришћењу тортуре стане на пут.

У јуче објављеном извештају Сената наводи се да је ЦИА годинама користила разне технике мучења за прикупљање информација од осумњичених за тероризам, и истовремено скривала од политичара истину о тој пракси.

Упитана да ли ће ЕУ истражити улогу појединих европских земаља које су тесно сарађивале са ЦИА и можзда јој помагале да се служи нехуманим методама, Реј је одговорила одречно, тврдећи да се то у извештају не помиње.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је раније данас у саопштењу за медије поводом Светског дана људских права поручила да је мучење честа појава у многим деловима света и да ЕУ “мора на то да обрати пажњу”.

Она,међутим, том приликом није директно поменула САД, нити било коју другу државу.

http://www.novosti.rs/

4 коментара

  1. Pa ne ocekujete valjda da ce hrvati nesto priznati, ali njihovi prijatelji ce to uciniti za njih.

  2. … а `мапа` -“гуантанамаша” и оних који се не противе глорификацији нацизма – слична ?

  3. Mozda su Hrvati ovde u pravu, nisu ljude mucili tehnikama CIA-e, imaju oni dosta svojih ustaskih vec oprobanih tehnika.

  4. Normalno da niste mučili tehnikama CIA. Imate vi svoje metode. Usavršavali ste ih u Jasenovcu od 41-45.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *