Хистерична опуштеност

Милорад Вучелић / главни уредник

Свет пролази кроз један од најдраматичнијих периода у последњих четврт века. Много тога упућује да ће се из године у годину драматичност појачавати. Рат у Украјини, груписање НАТО снага у непосредној близини руских граница, санкције према Русији, прекид рада на „Јужном току“ због великог противљења Европске уније, окретање Русије Истоку, огољено испољавање ЕУ као пуког инструмента САД и НАТО, ширење западњачке русофобије, снажно и убедљиво Путиново одбијање да пристане да му отаџбину разбију попут некадашње Југославије,  жестока конфронтација Запада са Русијом и крајње опака, злослутна и отворено декларисана претња ратом од стране америчког Конгреса. Ово последње је брижљиво сакривано и у нашим и у светским медијима, али уколико неко хоће и жели то да зна, може се обавестити и у овом броју „Печата“.

Код нас се, поводом поменутих догађаја, такође одвија права пародија ове геополитичке игре, пародија која је примерена изузетно ниском  интелектуалном и политичком нивоу њених учесника. Пре свега, видљиво је да Србија има министре и политичаре потпуно недорасле да се носе са проблемима које земља има. Скромну меру својих способности они покушавају да наметну као меру ствари уопште. Тај степен дилетантизма, незнања, нерада, неразумевања и хистеричне агресије којом  се покушава прикрити елементарно незнање и осећање за било какву одговорност досегао је границе опште недостојности, која својом величином изазива стид и срам код народа. Примера има безброј и свакодневно их као сведоци видимо и бележимо.

Потпуно се, на пример, амнестира Брисел и Трећи енергетски пакет ЕУ и тражи се одмазда према Русији за прекид радова на гасоводу „Јужни ток“. Треба, кажу, кривичноправно процесуирати све оне који су учествовали у прављењу гасног аранжмана са Русијом (а који је и Народна скупштина ратификовала). То тражи она суперминистарка и актуелна натпредседница владе, која ама баш ништа у том правцу није урадила када је била министарка енергетике, а ни сада, као министарка саобраћаја, не примећује да већ пола године нема директора Железнице и да ни у назнакама нема трага да ће нешто урадити са скоро милијардом неискоришћеног руског кредита за развој те исте железнице. Замишљају се нови гасоводи да би били спремни ако се икада појави неки Трансјадрански или „Набуко“ гасовод, а све прашти и од идеја да се НИС мора отети од Руса, баш као да је реч о приватним аутомобилима које ће сумануте српске власти после нових законских решења трајно конфисковати од приватних власника.

 

[restrictedarea]

 

Тражи се отварање кривичноправних поступака против НИС-а, што би и требало, јер је руски власник НИС-а у његов развој уложио готово две милијарде евра и од тешког губиташа претворио га у најуспешнију фирму са највећим уплатама у државни буџет. Коловођа (на „кецу“) и у овој игри је суперагилна суперминистарка Зорана Михајловић, а на „двојци“ у колу је Ненад Чанак. Један посланик бившег режима који покушава да се представи као опозициони посланик упорно пита за цену октобарске Војне параде у Београду, е да би и за то испоставио  компензациони рачун Русији и Путину. Дуго на Западу инструирани а од нас плаћени коментатор нашег најстаријег дневног листа помиње и „минималну рудну ренту“ коју плаћа НИС, али и он и његови истомишљеници никада ни да помену да је рудна рента за воду у Србији један или ниједан одсто. Зашто? Зато што је реч о западним власницима. Нико ни да помене да је НИС систематски уништаван од жутог картела и да је новом власнику требало бар још стотинак милиона евра да, плаћајући, сакрије злодела тог истог картела. Нико да упореди ту продају са продајом „Сартида“, цементара, дуванске индустрије, банкарског система, па сада и Комерцијалне банке, нико да помене има ли рудне ренте у Беочину за разваљивање Фрушке горе, или да ли је познато да је тај исти НИС инвестирао 540 милиона евра у Рафинерију „Панчево“.

Мало је то од Руса! Можда, али право да то кажу имају само они који на тај начин говоре и о другима и који доказано и увек мисле о српским државним и народним интересима.

Неопходно је да власт у тешким и сложеним временима говори једним гласом. Наравно, пожељно је да се то чини увек, али је у периодима тешких криза неопходно. Све чешће изгледа као да наша власт делује као једна прилично раштимована и припита клапа, да не кажемо и нешто много горе. Места портпарола у влади и свим министарствима треба потпуно укинути. То није нимало случајно и није ствар сујете министара. Портпарол је потребан да саопшти неки резултат. А посао министара једино је да причају и да се међусобно задевају – што је њихов једини резултат. Једног дана се изнападају, а сутра су већ поносни једни на друге и тако укруг.

Наша ионако драматична ситуација се додатно самодраматизује. Из доказаног нерада и неодговорности наши министри нагло прелазе у безобзирну хистерију. Да би избегли своју одговорност тамо где би требало да раде, они крећу у поход на цело друштво. Неопходно је све грађане прогласити потенцијалним кривцима само да би они остали брижни и невини. Њихова помахнитала решења доводе до невиђеног апсурда. После једне трагичне саобраћајне несреће, законским предлозима, кренуло се у поход на слободу штампе и медија и на цртане и анимиране филмове! Ако је неки младић имао ретку срећу да се после средње школе запосли и ако ради у другој или трећој смени у некој фабрици, он, по предлозима наших врлих министара и вишеструко корумпираних саобраћајних експерата, неће моћи да се вози колима на посао и са посла! Породица која има један ауто мораће да купи и други (има се, може се) само зато да би по кубикажи одговарао новим прописима и да би син или ћерка могли да се возе у њему. Ускоро ће полиција пресретати пешаке и уколико имају возачку дозволу код себе, а попили су пиво, кажњаваће на лицу места јер ко нам гарантује да неће сести за волан. На улице Београда неће се више моћи некажњено крочити уколико немате возну или аутобуску карту јер ко може гарантовати да нећете ући у први тролејбус који наиђе и направити прекршај.

Поред хистеричних, имамо и оне крајње опуштене. У другој по реду владајућој партији, која одржава конгрес ових дана (а знате која је то партија) повео се у најужем кругу разговор поводом учесталих напада на њих од стране неких напредњачких функционера. Замолише свога вођу да их некако, ако може, заштити, бар код Високог, или да им бар саопшти неку стратегију и каже шта им је чинити. Вођа рече да не може да их заштити и да заједничка стратегија мора да гласи „правимо се мртви“! Неко се усудио да резигнирано упита: „Па, докле тако?“ Одговор је гласио: „Док медвед (али не руски!) не оде из шуме… и мечка не заигра пред Вучићевом кућом.“ Тако се разјаснило и ко је „медвед“.

Добро је да нам је владајућа коалиција овако чврста јер у њој, поред хистеричних, има и опуштених.

[/restrictedarea]

 

10 коментара

 1. Некад помислим да непријатељ не би направио овкав КОШМАР који се дешава у Србији, овакву неодговорност државних чиновника и функционера која иде до ИЗДАЈСТВА.

  Директна последица пуча од2000, али и тешке неодговорности Коштунице, и овог садашњег режима који је тешко конфузан и који само спинује…
  Последице по друштво су драматичне;
  -40 000 грађана бежи годишње из Србије,
  -40 000 грађана више умре него ли се рађа,
  -ко зна колико људи већ болује од фаталних болсети од муке која нас годинама сналази
  -незапосленост је фатална…
  -лоповлук и јајарлук је нечувен,…
  -економија уништена и наставља се улизивање странцима уместо да се развија домаћа еконмиа и памет.

  Имамо и саботере у Влади који једва сачекаше прекид рада на Јужном гасоводу…..

  Не треба увијати ствари, превише је плаћеника које плаћају странци од Брисела , Јевропе, Кроације, Црњ Горе….. нико не брине о суштинском интерсу Србије; Опшитине, Предузећа, Установе, Друштва, …већ сви гледају своју гузицу, халапљивост, јајарлук , неморал до лудила, ….дакле много је шљама и издајника прве врсте.

  Домаће јајаре ће нас докусурити.

 2. mali radojica

  s tim u vezi prepisah iz jednog romana ovu pesmicu, roman se zove ZIVOT KAO REKLAMA ZA PIVO i nema ga nigde u prodaju, moj primerak je sa sajma. Zasto ga nema ne bih umeo kasti. Mozda je ova pesmica uzrok.

  Oprostite, braćo Rusi!

  Potpisasmo u Ženevi
  Da se pusti Rajot pusi,
  Al’ kad dođe stani-pani,
  Pomagajte, braćo Rusi.

  Mrski su nam Gogolj, Puškin,
  Tolstoj, Čehov i Zli Dusi,
  Al do nokta kad dogori,
  Gde ste sada, braćo Rusi?

  Divimo se Sulejmanu,
  Pa i Kesedžiji -musi,
  Al kad cara do duvara,
  Dođite nam, braćo Rusi.

  Drugi su il mnogo jaki
  Il ih je ko pasa kusi,
  Hvalismo ih, vas kudismo,
  Oprostite, braćo Rusi.

  Oprostite,
  dođite nam,
  gde ste sada,?
  Pomagajte, Braćo Rusi!

 3. Vrednu misao izneo je ovih dana jedan profesor,govoreci o ideji jugoslovenstva i Niskoj deklaraciji…kada rece da “IDEJA JUGOSLOVENSTVA NIJE TAKO LOSA,ALI SRBI NISU USPELI DA DEFINISU SVOJ NACIONALNI INTERES UNUTAR TE IDEJE”…za razliku od drugih.
  Danas pricamo,i ginemo,I IZGINUCEMO…za ideju evropejstva,pa se moze bez dileme,izneti hipoteticki stav da IDEJA EVROPEJTVA NIJE TAKO LOSA,ALI DA SRBI NE NALAZE PRAVI PUT DA DEFINISU I ODBRANE SVOJE NACIONALNE INTERESE UNUTAR TE IDEJE…za razliku od drugih.

  SRBIJA MORA DA UKOCI,to svi ponavljaju od kada su na vlasti Toma i Vucic…nekako se opsti vapaji poklapaju sa periodom njihove apsolutne vlasti.

  Dakle,nema ni EVROPEJSTVA ni BRISELA,a ima NEMACKE EVROPE i ima BERLINA…
  U startu,Srbija ima zato lose startno vreme i startnu poziciju.

  Srbija mora da ukoci i zapita i njih ALI I NAS SVE,sta dalje,sta mi to Nemcima dugujemo,da oni jedini kao brinu o tzv Evropi,ZASTO NEMCI TOLIKO VOLE EVROPEJSTVO,pa teraju mak na konac,SA SRBIJOM…cime je Evropa ugrozena sa nase strane…i tako u nedogled.
  Ova gomila nelegitimnih zahteva i ULTIMATUMA Nemacke Srbiji,VEC 100 GODINA…NISU TEKUCA PITANJA tzv.pristupnih pregovora,VEC VAZNA PITANJA ZA BUDUCNOST SRBIJE.
  Ova vlast,ni druga ranije…NEMA MANDAT DA ODLUCUJE O BRISELSKOM SPORAZUMU,KOJI JE NELEGITIMNO POTPISALA I SVEMU STO SE DESAVA DO DANAS.
  OVA VLAST NIJE DOBILA IZBORE REKAVSI DA CE PREDATI SEVER KOSOVA PRISTINI,DA CE STAVITI KARAULE IZMEDJU SRBA,a sada i zidane bunkere na granici sa Srbima iz Leposavica…
  Ova vlast NEMA MANDAT DA PRIZNA KOSOVO U MOK-U,sto je na varvarski nacin,NECINJENJEM,ucinio AMERIKANAC DIVAC,koji kao Amerikanac,po zakonu ne moze da ima srpsko drzavljanstvo!!!
  DIVAC JE STRANAC I PONASA SE KAO STRANAC!!!
  Divac je,sprovodeci briselski sporazum, Srbiji zario noz u srce i dusu,a videcemo Djokovica sa srpskom zastavu i verovatno Divca sa kosovskom zastavom u Riju…TO JE NEDOPUSTIVO.
  Nedopustivo je da Srbija nije bila protiv ulaska Kosova u MOK?!
  Zato,kao sto rece pesnik,KADA SE VODE ZAMUTE,PODJI KA IZVORU…to jeste,zaustavite ovu propast ,defetizam,izdaju,malodusnost i bezdusnost,ali i BEZUMLJE I VRHUNSKU GLUPOST srpskih “odgovornika”…jer NEMAJU MANDAT ZA IZDAJU,PREDAJU I PRODAJU!!!
  Ili,neka sve to navedu kao svoj cilj,NEKA NAPRAVE REFERENDUM ILI VANREDNE IZBORE,i neka pobede.
  ALI DA SAOPSTE POLITICKE CILJEVE…PRED NOTAROM,NAPISMENO,TACKA PO TACKA,KAO NJIHOVI IDOLI NEMCI!!!
  Ako pobede sa idejom PREDAJE,PRODAJE I IZDAJE,neka nam svima Bog pomogne,ali da sve to cine,BEZ MANDATA NARODA,pricajuci o laznoj Evropi,TO SE MORA ZAUSTAVITI ODMAH!!!
  Nemoguce je vise slusati ultimatume Nemaca Sulca,Merkel,Kurtza,Hana i ostalih,A PRICATI O EVROPI…
  NEMA EVROPEJSTVA VEC NEMACKE EVROPE,U KOJOJ JE SRBIJI NAMENJENO MESTO GUBITNIKA I VECNOG KRIVCA.
  Aleksandar Vucic i Tomislav Nikolic treba da traze bezuslovni prijem Srbije u evropsku Uniju,KAO MORALNU,POLITICKU I MATERIJALNU NADOKNADU ZA PATNJE I SVEKOLIKE GUBITKE,KOJE JE PROZIVELA U ZADNJIH 100 GODINA KAO ZRTVA FASIZMA.
  Dakle,podjimo ka izvoru…PODJIMO KA NOVOM IZBORU!!!

 4. …. хоће ли неко предложити `свезнајућу` Кристијан Аманпур ЦНН за `орден` “Гуантанамо” ?

 5. СПС `глуми мртваца` ( ал` и – кртицу) још од 2000-те… ?!

 6. Iz mog ugla stvari su jos gore nego sto ih je Vucelic opisao.I u najcrnja vremena postojali su glasovi razuma.Danas ih van Srbije i Rusije u evropi nema.Sve je podredjeno unistenju Rusije jer zapad nema drugo resenje.U tom cilju sva su sredstva dozvoljena.Dzaba je nasoj vlasti da se dodvorava evropi.Stav evrope je vise nego jasan.Priznanje KiM,cak bi se usudio reci da je to manje bolna mera od onih koje bi jos morali ispuniti.Ograda od Rusije,promena svesti u smislu slava,tradicije,ISTORIJE,jednom recju kao SRBI ,sa sadasnjim vidjenjem zivota tamo nemozemo uci.Mozda nekom ovo izgleda kao fobija no cinjenice su neumoljive..

  • Оливера Петровић

   Све је тачно што сте навели, као и други коментатори горе, али не разумем зашто, као национално свесни Срби, не пишете српским писмом већ хрватском латиницом. Ово није тривијално питање.

   • Уредништво

    Да ли Ви уопште читате “Печат” или Вам је коментар залутао што је већ сасвим тривијално. Поздрав. 300 бројева “Печата” штампано је ћирилицом, а свих 350 је писано на српском језику. Поздрав

   • Najednostavnije je ignorisati evropsku uniju, mislim kao pojedinac. Tamo netreba otici i to je to. Raspolozenje u narodu je vrlo negativno i to bi referendum pokazao, zato ga nikad necemo ni dobiti.Nasi kupljeni lideri (u nizu)moraju na silu tamo da nas uvedu jer im je to dobro placen posao. Sto se latinice tice mogu samo reci da mi Srbi nismo toliko zagrizeni likovi i veoma opusteno shvatamo pismo, za razliku od svih ostalih koji izmisljaju jezike i pisma samo da bi se razlikovali od nas. Mislim da to govori o nasoj velicini a ne o njihovoj.

    • мудријаш

     од силне “величине”, изгубисмо традицију, историју, културу, а и писмо..другим речима, нисам сигуран да смо “велики” због тога, чак напротив, мислим да смо зато лошији…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *