Haško tužilaštvo traži ukidanje odluke o puštanju Šešelja

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas ukidanje odluke o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja, uz obrazloženje da njegovo ponašanje po povratku u Srbiju potkopava osnove za puštanje.

Tužilaštvo, takođe, traži da se po Šešeljevom povratku u Hag hitno zakaže rasprava kako bi se razmotrilo njegovo zdravstveno stanje i uslovi za njegovo eventualno pušanje na slobodu u budućnosti i utvrdilo da li je on spreman da se takvih uslova pridržava.

U obrazloženju zahteva Tužilaštva je navedeno da Šešeljevo ponašanje po povratku u Srbiju potkopava osnove odluke o privremenom puštanju Šešelja koju je Sudsko veće donelo 6. novembra.

Prilikom donošenja odluke o privremenom oslobađanju Šešelja, Sudsko veće je postupalo “striktno na humanitarnim osnovama”, uz obrazloženje da je dobilo poverljive informacije koje ukazuju na “pogoršanje zdravstvenog stanja optuženog”, navodi se u podnesku.

Imajući to u vidu, Sudsko veće je smatralo da je neophodno postaviti samo minimalne uslove za privremeno oslobađanje, pre svega da ne utiče na svedoke i žrtve, da ne remeti tok pravosudnog procesa i da se pojavi pred Sudskim većem kada to bude naloženo.

Sudsko veće je, takođe na humanitarnim osnovama, zaključilo da će se Šešelj pridržavati uslova njegove privremene slobode, navodi Tužilaštvo.

Tužilaštvo ističe da je sada očigledno da je poverenje Sudskog veća u Šešeljevo ponašanje bilo neosnovano, jer je on izričito rekao da se neće vratiti u Tribunal, pretio je ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom i jasno je pokazao da njegovo zdravstveno stanje ne predtavlja prepreku ua davanje neprihvatljivih javnih izjava koje su podstrekivačke i uvredljive za žrtve.

U podnesku Tužilaštva se navodi da prema pravilu 65, oslobađanje može biti naloženo samo ako je Sudsko veće “sigurno da će se optuženi pojaviti na suđenju”. Međutim Šešeljeve javne izjave da se neće dorbovoljno vratiti u Trinbunalu kada to bude zatraženo u suprotnosti su da odlukom Sudskom veća da su zadovoljeni uslovi za privremeno oslobađanje, ističe Tužilštvo.

Osim toga, kako se navodi, Šešeljeve pretnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom predstavljaju kršenje uslova za privremeno puštanje na slobodu da ne sme remetiti pravosudni proces.
“U ovim okolnostima Sudsko veće bit trebalo da opozove odluku o Šešseljevom oslbađanju i naloži mu da se vrati u Hag,” istaklo je Tužilaštvo u podnesku.

To bi trebalo učiniti ne samo da bi se osigurao integritet procesa u Tribunalu, već i fer odnos prema Srbiji koja je potvrdila da će pružiti neophodne garancije ako Šešelj potvrdi da će poštovati postavljene uslove, dodaje se u podnesku.

U podnesku se, takođe, navodi da je očigledno da je zbog Šešeljevog ponašanja, bez obzira na njegovo zdravstveno stanje, potrebno postaviti rigorozne uslove za njegovo eventualno privremeno puštanje na slobodu u budućnosti.

Tužilaštvo poziva Sudsko veće i da stranama u Srbiji omogući da podnesu podneske na tom saslušanju u vezi sa privremenim puštanjem na slobodu Šešelja.

4 komentara

 1. Vracanje Seselja u Hag i zabrana da nastavi svoju politika,sa kojom se izborio u Hagu je LEGALIZACIJA GENOCIDA koji je pocinjen u hrvatskoj od 194l do l995.Sve sto danas govori Seselj govorio je i u toku procesa.Kakvu bi politiku on danas i mogao da vodi nego ovu.Koliko ce p[ristalica skupiti je drugo pitanje.,Seseljeva sloboda je sloboda govora i misljenja..

 2. Pa naravno da traze da se vrati u Hag.Traze misevi jer ne mogu da komotno kolo vode.Hag se jednom mnogo obrukao sa Seseljem.Nece valjda ponovo da se bruka.To bi im bila istorijska greska.Igranje sa nevinim covekom.Jel zato Bramerc dolazio u Beograd ?Da slusa kako misevi placu?Misevi su ukradeni sir pojeli,nas sir,a Seselj nas je otreznio,svejedno gde bio.Ovde ili u Hagu.

 3. Ne, ne, i ne, nitko više ne može nikoga ubediti da Haški sud nije
  istrument u rukama politike zapada, prvenstveno EU.
  Nešto im nije krenulo kako su zamislili i očekivali pa se sada vade na nestašnom ponašanju Šešelja. Zar se nisu dosta izblamirali tokom
  skoro 12god. držeći ga u Haškom kazamatu a da mu ništa nisu dokazali! Sada bi da ga ponovo drže ko zna koliko dugo da mu se svete
  i da se iživavaju nad njim. I Inkvizicija bi imala šta da nauči od njih. Haški sud je definitivno naslednik Inkvizicije.—-milan

 4. Po kome osnovu bi oni strpali gospodina Seselja u zatvor ponovo. Pa 12 godina su ga neduznoga mucili i trovali tamo. Koliko su ubili nasih Srba?
  Gospodin Seselj ce se sada najpre izleciti u Srbiji, pa vi onda pokusajte da ga ponovo zatvarate. Da znate sta je pravo i pored toga ta neka vasa “humanost”, ne biste izvodili pred sud smrtno bolesnog Mladica, sto mu je dacic svojim batinasima priustio, ili gospodina Tolimira, koji je, kako rece gospodin Seselj, vec dva mozdana udara tamo dobio. To je vasa humanost, da uzivate na mucenju Srba. Ali ne zaboravite, uskoro cete vi morati svoje nalogodavce trpeti, a tu ste slabe petlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *