Hapšenja zbog zloupotreba u Robnim rezervama

Četiri osobe osumnjičene da su Republičku direkciju za robne rezerve oštetili za oko 270 miliona dinara uhapšene su danas po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, uhapšeni su J. f. (47) iz Velikog Gradišta, odgovorno lice privrednog društva “Mili mlin” DOO Veliko Gradište, Z. D. (44), bivša načelnica Odeljenja za urbanizam, komunalno stambene i imovinsko pravne poslove opštinske uprave opštine Veliko Gradište, V. S. (58) iz Beograda, viši kontrolor kontrolne kuće “Jugoinspekt” AD Beograd i M. P. (59) iz Beograda, službeno lice u Odeljenju za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve.

Oni se terete da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica pomaganjem.

Sumnja se da je J. f. kao odgovorno lice u preduzeću “Mili mlin”, koje je ovlašćeni skladištar merkantilne pšenice, vlasništvo Republičkih robnih rezervi, u periodu od 2008. do 2013. godine, prisvojila 10.000 tona merkantilne pšenice koja je po ugovorima njenom preduzeću poverena na čuvanje i skladištenje, čime je svom preduzeću pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 245 miliona dinara, a Republičku direkciju za robne rezerve oštetila za navedeni iznos.

Osumnjičena J. f. je u istom periodu naplaćivala usluge skladištenja merkantilne pšenice za nepostojeće smeštajne kapacitete i količine koje nisu bile na stanju, čime je svom preduzeću pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 25 miliona dinara, a Republičku direkciju za robne rezerve oštetila za navedeni iznos.

Osumnjičeni Z.D. i V.S. su sačinili dokumentaciju sa neistinitom sadržinom i na taj način su pomogli J.f. da od Republičke direkcije za robne rezerve dobije na skladištenje i čuvanje merkantilnu pšenicu, vlasništvo ove Direkcije, u znatno većim količinama od realnih kapaciteta silosa.

Na taj način su joj, kako se navodi, omogućili da nastavi sa uslugama skladištenja i prisvoji merkantilnu pšenicu, vlasništvo Republičke direkcije za robne rezerve, u količini od 10.000 tona.

Osumnjičeni M. P. kao službeno lice Odeljenja za prehrambene proizvode Republičke direkcije za robne rezerve i pored utvrđenog manjka prilikom vršenja kontrole u oktobru 2011. godine, nije pokrenuo mehanizam za raskid ugovora sa privrednim društvom “Mili mlin” DOO Veliko Gradište, čime bi to preduzeće izgubilo status Skladištara, već je nastavio sa overavanjem faktura preduzeća „Mili mlin“ D.O.O. za plaćanje usluga skladištenja.

Na ovaj način osumnjičeni su preduzeću “Mili mlin” pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 270 miliona dinara, za koliko su oštetili Republičku direkciju za robne rezerve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *