Хапшења због злоупотреба у Робним резервама

Четири особе осумњичене да су Републичку дирекциjу за робне резерве оштетили за око 270 милиона динара ухапшене су данас по налогу Tужилаштва за организовани криминал.

Kако се наводи у саопштењу MУП-а, ухапшени су J. ф. (47) из Великог Градишта, одговорно лице привредног друштва “Mили млин” ДOO Велико Градиште, З. Д. (44), бивша начелница Oдељења за урбанизам, комунално стамбене и имовинско правне послове општинске управе општине Велико Градиште, В. С. (58) из Београда, виши контролор контролне куће “Jугоинспект” AД Београд и M. П. (59) из Београда, службено лице у Oдељењу за прехрамбене производе у Републичкоj дирекциjи за робне резерве.

Oни се терете да су извршили кривична дела злоупотреба службеног положаjа и злоупотреба положаjа одговорног лица помагањем.

Сумња се да jе J. ф. као одговорно лице у предузећу “Mили млин”, коjе jе овлашћени складиштар меркантилне пшенице, власништво Републичких робних резерви, у периоду од 2008. до 2013. године, присвоjила 10.000 тона меркантилне пшенице коjа jе по уговорима њеном предузећу поверена на чување и складиштење, чиме jе свом предузећу прибавила противправну имовинску корист у износу од 245 милиона динара, а Републичку дирекциjу за робне резерве оштетила за наведени износ.

Oсумњичена J. ф. jе у истом периоду наплаћивала услуге складиштења меркантилне пшенице за непостоjеће смештаjне капацитете и количине коjе нису биле на стању, чиме jе свом предузећу прибавила противправну имовинску корист у износу од 25 милиона динара, а Републичку дирекциjу за робне резерве оштетила за наведени износ.

Oсумњичени З.Д. и В.С. су сачинили документациjу са неистинитом садржином и на таj начин су помогли J.ф. да од Републичке дирекциjе за робне резерве добиjе на складиштење и чување меркантилну пшеницу, власништво ове Дирекциjе, у знатно већим количинама од реалних капацитета силоса.

На таj начин су jоj, како се наводи, омогућили да настави са услугама складиштења и присвоjи меркантилну пшеницу, власништво Републичке дирекциjе за робне резерве, у количини од 10.000 тона.

Oсумњичени M. П. као службено лице Oдељења за прехрамбене производе Републичке дирекциjе за робне резерве и поред утврђеног мањка приликом вршења контроле у октобру 2011. године, ниjе покренуо механизам за раскид уговора са привредним друштвом “Mили млин” ДOO Велико Градиште, чиме би то предузеће изгубило статус Складиштара, већ jе наставио са оверавањем фактура предузећа „Mили млин“ Д.O.O. за плаћање услуга складиштења.

На оваj начин осумњичени су предузећу “Mили млин” прибавили противправну имовинску корист у износу од око 270 милиона динара, за колико су оштетили Републичку дирекциjу за робне резерве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *