Хан: Примена Бриселског споразума, па отварање поглавља

Eвропски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Jоханес Хан изjавио jе данас да ће Србиjа моћи да отвори прва поглавља у преговарачком процесу тек након што примени све што jе предвиђено Бриселским споразумом. 

“Oстао jе низ ствари коjе треба применити, и то сам jасно обjаснио властима Србиjе током недавне посете Београду”, рекао jе Хан у паузи заседања министара спољних послова Eвропске униjе у Бриселу.

Kомесар jе изjавио да то што у Приштини неколико месеци ниjе било владе не представља изговор за одлагање спровођења оних ставки коjе Србиjа сама може да изведе.
“Исто важи и за Kосово, коjе такође ниjе испунило све што jе договорено”, указао jе комесар.

Oчекуjе се да сутра, другог дана министарског савета, буду усвоjени закључци о земљама Западног Балкана, укључуjући и Србиjу, а тада ће у Брисел допутовати и министарка без портфеља у влади Србиjе задужена за европске интеграциjе Jадранка Jоксимовић.

У нацрту заклучака коjи се односе на Србиjу, у коjе jе Танјуг имао увид похваљуjе се напредак коjи jе влада остварила на пољу унутрашњих реформи, као и на нормализациjи односа Београда и Приштине, али се указуjе да има недовршеног посла.

“Савет ће наставити да надгледа континуирани ангажман Србиjе на видљивом и одрживом напретку у нормализациjи односа, укључуjући примену свих досад постигнутих споразума у доброj вери, како би и Србиjа и Kосово напредовали на европском путу”, наводи се у тексту коjи ће бити званично усвоjен сутра.

У нацрту се каже и да поглавље 35, коjе се односи на процес нормализациjе, треба да буде отворено међу првима и да напредак на том пољу треба да буде везан за напредак у осталим поглављима, а исто важи и за поглавља 23 и 24, коjа су везана за владавину права.

У закључцима се, међутим, не наводи конкретан временски оквир за отврарање првих поглавља.

Сем тога, Србиjа се позива да настави д прогресивно усклађуjе своjу спољну политику са EУ.

Један коментар

  1. Ucene,ucene….ucene!
    Za uzvrat Nista,nista ….nista!
    Zasto ? I dokle ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *