Главни циљ − оздрављење националне економије

Пише Драган Јовић

„Градићемо нашу партију на исти начин као што желимо да градимо Србију.  Она мора да буде у исто време и модерна и традиционална. И национална и демократска. И државотворна и прагматична. Да не заборавља прошлост, али да гледа у будућност“, рекао је Ненад Поповић, председник СНП

У Београду је 4. децембра одржана Оснивачка скупштина Српске народне партије, на којој су усвојени Програм и Статут партије, а за њеног председника изабран је Ненад Поповић, донедавни потпредседник Демократске странке Србије.

Обраћајући се присутнима, Поповић је рекао:

Највећи духовник, утемељивач Српске цркве, школства и државе, Свети Сава, рекао је: „На свим путевима својим, знајте да прави буду путеви ваши и ноге ваше неће се спотицати.“

Ношени снагом и мудрошћу ових речи, данас правимо први корак на нашем политичком путу. То је пут националног препорода. Пут сигурне будућности за нашу децу. Пут слободне, снажне и самосталне Србије.

То је пут Српске народне партије!

Ујединили смо се у идеји да мењамо Србију. Да је политички, економски и морално препородимо. Желимо Србију која је усправна и поносна. Зато је наш задатак да вратимо народу достојанство. Да пробудимо његов понос и успавану наду. Само тако и Србија може да уздигне главу и крене напред.

Градићемо нашу партију на исти начин као што желимо да градимо Србију. Она мора у исто време да буде модерна и традиционална. И национална и демократска. И државотворна и прагматична. Да не заборавља прошлост, али да гледа у будућност.

Оздрављење националне економије је наш главни циљ. Сви треба да знају: нема испуњења наших националних и државних циљева са најмањом платом у региону.

Зато желим одмах на почетку да говорим о нашим привредницима. Најхрабријим и највреднијим појединцима које наше друштво има! Предузетници, мали и средњи привредници, ви сте елита Србије! Ви који запошљавате, ви који извозите, ви који плаћате порезе! Ви сте данас хероји Србије! Захваљујући вама, пензионери примају пензије, лекари примају плате, мајке примају дечје додатке. Поручујем вам: у СНП ћете имати највећег савезника у борби за своје интересе.

Сву своју енергију уложићемо у то да се пореска оптерећења смање на реалан ниво. Да се сива економија сузбије.

Незапосленост је највећи проблем у Србији. Зато за нас нема пречег задатка и нема важнијег приоритета од тога да се сваком грађанину обезбеди посао!

А где је данас посао? Посао је код предузетника и у малим предузећима. И посао је у пољопривреди.

Повећајмо субвенције пољопривреди да више не увозимо стоку из Хрватске, него да узгајамо своје свиње и краве, да имамо системе за наводњавање, да имамо модерне технологије за обраду и прераду.

Потребно је да изградимо дистрибутивне центре за извоз својих производа.

То је пут ка опоравку наше пољопривреде. Тај пут треба да предводе сами пољопривредници, а држава мора да буде ту да им обезбеди сваку неопходну помоћ и подршку.

 

ЕВРОПА – ДА, ЕУ – НЕ Ако говоримо о државотворности, морамо да знамо да данас у свету нема државе која остварује економски раст у исто време када губи национално достојанство. Државотворност и економија су две стране исте медаље.

Само држава која је спремна да чврсто стане у одбрану националних и државних интереса може да буде способна да успешно развија своју економију. Исто тако, само јака и развијена економија може да буде гарант дугорочне заштите државних и националних интереса једне земље.

У вођењу наше државотворне политике следићемо изворне принципе државотворности чији је један од утемељивача Војислав Коштуница.

Част ми је што сам био са Коштуницом у тиму који је: донео нови Устав, донео енергетски споразум са Руском Федерацијом, донео Декларацију о војној неутралности Србије, успоставио специјалне везе са Републиком Српском. Речју, поносан сам на своју сарадњу са Коштуницом.

Један од основних циљева наше националне политике биће што чвршће интегрисање наше нације. Поручујем нашем народу у окружењу – будите сигурни да ће се СНП упорно и енергично залагати за заштиту права и интереса Срба у Црној Гори, у Хрватској, у БиХ, у Македонији.

Поштоваћемо Устав Републике Србије и Резолуцију 1244 УН, по којима је Косово и Метохија саставни и неотуђиви део Србије. Борићемо се да побољшамо услове живота српског народа на Косову и Метохији.

Посебно ћемо истицати значај СПЦ као најстарије институције српског народа. Кроз векове, још од времена Немањића, она је пресудно утицала на очување идентитета и јединства српског народа током његове бурне историје.

Када говоримо о ЕУ – ми смо евроскептици. Наша порука је: Европа – да, ЕУ– не! Европа и њена историја, њен допринос светској цивилизацији, њене формуле реда, организација, ефикасност, економија, правосуђе заслужују најдубље поштовање. И, ми то поштујемо.

Србија је стара европска држава, која је своју историју, своју традицију, своја културна и научна достигнућа, и своје огромне жртве уградила у темеље модерне Европе. Зато Европи кажемо – да. Али, не стидимо се да кажемо да смо против уласка Србије у ЕУ. То, по нашем мишљењу, данас није ни у економском ни у политичком интересу Србије. Зато ЕУ кажемо – не.

Желимо најбољу могућу сарадњу и одличне односе са свим земљама, са Русијом, са САД, са Кином. Водићемо према њима искрену и отворену политику. Зато са нама никада неће бити изолације. Јер, наш народ каже: „Један је непријатељ много, а сто је пријатеља мало.“

На овом месту нека се чује: Србија у својој прошлости никада није имала ближег пријатеља од Русије, нити је имала савезника са којим су њене везе кроз историју биле дуготрајније, садржајније и разгранатије. Данас с правом можемо да кажемо да не постоје две ближе нације у Европи, нити две нације чији су односи испуњенији са више братске љубави, жртве и поштовања од Русије и Србије.

 

КиМ И КРИМ Русија је данас највећи заштитник националних интереса Србије у вези са питањем Косова и Метохије и Републике Српске. У Русији имамо и највећег заштитника наших виталних економских интереса.

Као што Русија води пријатељску политику према Србији, тако и Србија мора да води искрену и отворену политику према Москви.

Као што је за Русију Косово и Метохија увек било, јесте и биће саставни део Србије, исто тако ми морамо да кажемо да је за Србију Крим увек био, јесте и биће саставни део Русије.

Србија јесте и треба да остане војно неутрална држава. Ми смо увек били присталице мира, мирољубиве политике и добрих односа међу земљама. Зато не треба да будемо члан ниједног војног савеза.

Залагаћемо се за Србију која ће бити најсигурније место за одрастање наше деце, за Србију где ће млади и образовани људи имати посао. За Србију у којој ће асфалтни путеви водити до сваког забаченог села, Србију у којој ће и најсиромашнији добити право и могућност за живот достојан грађанина 21. века.

Наши пензионери морају да се осећају поносно, а не понижено. Њихове пензије морају да расту, а не да се смањују.

Наш народ каже: „Највећа је срећа у колевци.“ Водићемо посебну бригу о мајкама у Србији како би и наша деца била збринута и сигурна.

Желимо да грађани Србије имају веће плате од својих комшија у окружењу, да породице имају веће буџете, да млади не буду поносни само на то где су се родили већ да овде поносно живе и раде.

Ми верујемо у такву Србију.

Верујемо у такву будућност.

2 коментара

  1. Тачно, економија , обнова економије, то је основа за обнову и за друштво ,и политику ,и за наш положај, и утицај…

    Обнова домаћинске економије која је занована на нашиминтересима, да извозимо, да имамо производе високе обраде и технолошки напредне, да имамо домаће привреднике а не да нам све раде странци и музу екстрапрофит из земље!

    Обновом домаће економије заснована на домаћим ресурсима градимо и наше друштво утицај на околину, јачамо војску идемо напред.

  2. Pera DETLIĆ, ptica zloguka

    Oporavak ekonomije?
    Ha, Pa u Pirotu za tako nešto govore:
    „GOLEME DUPĆE, MALEČĆE KRPĆE “ ili „Velike rupe, male zakrpe“
    Jao, ko će nam oporavljati ekonomiju? Političari. Svojim saopštenjima? Ovo izgovoreno bilo je dosadno! Pročitajte još jednom od reči do reči i recite po čemu se rečeno razlikuje od demagogije sličnih partija? Samo po spoljnopolitičkoj orijentaciji.
    Vedrana RUDAN je izgovorila
    „Političari su dobro plaćeni samo da nas za**bavaju“. I to je istina. Naravno govorila je o građanskim političarima u Hrvatskoj. Ali i kod nas imamo tipove istih namera ali izuzev Ducija nemamo svoju Vedranu koja će nešto reći.
    Meni simpatični vođa ove partije bio je deesesovac, dakle visoki funkcioner pučističke partije. Građanske partije. Koja nikada nije saopštila istinu da je prva učestvovala u laganju Srbije da je njihov pobednik već u prvom krugu slavio 2000. U drugom bi slavio, to priznajem. Ali to nije isto. Dakle partija političkih lopova, jedna od mnogo njih, se podelila. Kakvi su novi, hajde da ih izbliza pogledamo. Ko je od ovih sa slika postrojenih s leva na desno, pa obrnuto, ko je ovde onaj koga životne okolnosti (glad, beznađe, siromaštvo, nezaposlenost) nagone da se u političkom udruživanju sa istomišljenicima suprotstavi vladavinskom društvenom toku? Posrtanju. Padanju u provaliju. Nestajanju. Uveličao sam dve veće fotografije i vidim proćelave glave, skupe naočari, firmirana odela, skupe cipele, višak od desetak i više kilograma na prisutnima oba pola. Od garderobe boli glava. Od ideja još i više.
    Ne, ovo je sindrom V.R, visokog šefa jedne radikalne političke grupe. Na skupu u Zaječaru pre koju godinu do mene sedeše ženica kojoj je zasmetalo to odudaranje ta razlika između nje i onih koji će zanju glasati dok je pomenuta V.R. govorila:
    „Jaoj, pogledaj je, kako je nije sramota? Svi naši dronjci i naše smrdljive patike ne vrede koliko njena suknja i cipele“.
    I da ta nije desničar, rekao bih da je marksista. Govori jasno i istinito.
    Uvek prvo premerim vođu. Ako je povratnik među političarima a obećava radikalne promene po glavi se češem. Pa neka je i bio moj idol 1986. Pažljivo ga čitam. A evo još jednog koji bi oslonac na Rusiju. OK! Prihvatam. Ali taj oslonac na Rusiju naravno znači u prvom redu punu partijsku blagajnu. Da! I u tome je tajna ove misterije. Dakle, ne verujem im ni reči. Ni ovima ni drugima. Moje poverenje niko ne zaslužuje. Ali dobiće moje poverenje onaj koji mi bude dao više. Biću građanin koji je prodao svoj listić. Imaće me u evidenciji ali i ja ću imati njih na mnogo različitih načina. A to nije isto. I to za njih nije dobro.
    U političkoj utakmici srpske lige sudija sa Zapada je odsvirao kraj i saopstio rezultat kako je njemu milo i što se njemu snilo, ali njemu dobacuju da je peder, da nije muško, da nema pišu, da im ne treba i da se gubi. Ali onaj drugi sudija sa Istoka još trči za igračima. Još se igra. Moj aplauz u toj igri vredi tridesetak EUra. I možda nije u skladu sa etikom i moralom ali to je mala suma. A odela i cipele, pa to su velike sume… Odakle?
    Iako su svi isti moje su simpatije na strani ovog za koga ne mogu da tvrdim da je sada politterorista. A ranije je bio. Šta se broji? Ovo sada ili ono ranije?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *