Формирање Албанске православне цркве у Македонији: Шовинистички план у име вере

Иницијатива оцењена као опасна политичка манипулација скривена иза националистичког и шовинистичког плана

ИНИЦИЈАТИВА за формирање албанске православне цркве у Македонији у врху неканонске Македонске православне цркве (МПЦ) оцењена је као опасна политичка манипулација скривена иза националистичког и шовинистичког плана.

 

Веома оштре реакције из МПЦ садржане су и у изјави портпарола синода у Скопљу, владике Тимотеја, који је указао да иза овог пројекта стоји политика.

– Тај националистички и неозбиљни пројекат представља праву политичку манипулацију и нема никакве везе са вером – истакао је владика Тимотеј. – Ипак, синод МПЦ неће повући дозволу за одржавање богослужби и на албанском језику у храмовима. Ако одржавамо службе на енглеском, зашто не бисмо и на албанском језику. Али, сматрамо да ово што се ради најављује догађаје који немају никакве везе са вером.

На поменуту иницијативу Бранислава Синадиновског, промовисану на свечаности поводом обележавања 28. новембра, Дана албанске заставе у овој земљи, уз подршку владајуће Демократске уније интеграција Алија Ахметија, оштро је реаговала и Валентина Божиновска, председник владине Комисије за односе са верским заједницама и религиозним групама у Македонији. Она је прокоментарисала да “за болесне и шовинистичке умове нема места у Македонији”.


ЈЕЗИК МАКЕДОНСКИХ МУСЛИМАНА

У новонасталој ситуацији укрштених ламентирања о верској обесправљености, између крста и полумесеца, огласио се и Исмаил Бојда, у име Савеза исламизираних Македонаца, објашњењем да и Македонци муслимани све ређе одлазе на молитве у џамије јер је служба искључиво на албанском језику. Зато је затражио да се “служба у џамијама врши и на матерњем језику македонских муслимана – а то је македонски”.

http://www.novosti.rs/

Један коментар

  1. Pa dobar dan hrvatska pravoslavna crkvo. Evo stize ti u pomoc sestra, albanska pravoslavna crkva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *