Џералд Селенте – Виртуелни Берлински зид око Русије

Разговарала Биљана Ђоровић

Конфликт САД са Русијом – главни је тренд који спроводи Обамина администрација. У току је оркестрирани напор САД и њихових савезника да се умањи углед Русије у свету. Тренд институт је пре годину дана закључио оно што је Путин потврдио недавно: кризу у Украјини произвео је Запад

Џералд Селенте, легендарни оснивач и директор Тренд института који већ 35 година са највећом прецизношћу анализира социоекономске и геополитичке догађаје у свету и предвиђа њихов утицај на наше животе, ексклузивно за „Печат“ говори о најважнијим трендовима за 2015. годину.

Селенте се бави праћењем и прогнозирањем трендова од 1980, издавач је интернационалног магазина „Трендови“, оснивач и директор истоименог истраживачког института и аутор високотиражних књига. Развио је јединствену методологију „Globalnomic®“ у предвиђању, праћењу и идентификовању најважнијих догађања у свету.

Захваљујући својој огромној енергији, еросу и реторичким квалитетима, у светским медијима је препознат као „најпоузданије име у праћењу светских трендова“. Селенте је предвидео колапс СССР-а, две последње економске рецесије, слом дот.кома, Азијску валутну кризу 1997, слом светске берзе 1987…

Господине Селенте, дозволите да разговор започнемо презентацијом Међународне конферeнције: „Водећи трендови за 2015“, која је одржана од 6. до 8. децембра у Њујорку, у организацији Тренд института. Први пут су „Трендови“ за наредну годину представљени пред публиком, и о њима се дискутовало на конференцији. Молим вас да нам кажете који су водећи трендови за 2015?

Један од главних трендова су ратови ценама. Погледајмо шта се дешава са ценом нафте. Али, не ради се овде само о паду цене нафте. Цене робе су широм САД најниже у последњих пет година, што представља сигнал за много комплекснију причу: глобално економско успоравање. Нема економског опоравка. Од робних берзи до малопродаје, цене падају – и постоји борба за продају производа по најнижој цени коју тржиште може да поднесе. У Европи је Централна банка увела негативне каматне стопе, а то значи да морате да плаћате да бисте новац држали у банкама. У САД ових дана Федералне резерве САД су саопштиле да неће повећавати каматне стопе због ситуације на тржишту. Каматне стопе у САД се нису повећавале, веровали или не, од 2006. Погледајмо како ова ситуација изгледа у бројкама: у читавом свету приходи становништва опадају, док се богатство концентрисано у рукама неколицине енормно увећава. Ја не измишљам, ради се о званичним подацима исказаним у бројкама: 85 људи на свету поседује веће богатство него 3,5 милијарди људи. Све је мање оних који могу да купују велики број производа. И цена робе опада. За само шест месеци, цена нафте пала је преко 40 одсто. У Кини можете да купите тону армираних шипки за мању цену од цене тоне купуса. Падају цене кукуруза, бакра, сребра… То је тренд који смо идентификовали у настајању у јуну ове године. Пад цена није само резултат повећане понуде већ озбиљан показатељ успоравања глобалне економије. И то је глобални тренд: ратови ценама у којима ће цене робе све драматичније падати. Остали трендови су међусобно уско повезани.

Један од доминантних трендова је банкизам – термин који сте сковали са Номи Принс, новинарком, истраживачем и „узбуњивачем“, а она је изнела бројне податке до којих је дошла радећи као директор Голдман Сакса, виши директор Бер Стернса, као и виши стратег у Леман Брадерсу и аналитичар у Чејс Менхетн банци. Каква нас будућност очекује под банкизмом?

Номи Принс је аутор књиге „Сви председнички банкари“, у којој је истражила блиске односе између 19 председника САД, од Теодора Рузвелта до Барака Обаме, и главних банкара њиховог доба на основу оригиналних архивских докумената. Принсова је написала и књигу „На делу је пљачка: Иза бонуса, финансијских проблема, и тајних нагодби Вашингтона и Вол Стрита“. И, да – не можемо више говорити о капитализму као преовлађујућем економском систему у свету. Сви би требало да одрасту у вези са овим питањем и престану да овај систем називају капиталистичким. Ради се о банкизму. Уколико се ништа не промени – сви ћемо постати јавне слуге мултинационалних корпорација у Земљи робова (Slavelаndia). О томе се ради – о Земљи робова где „банкстери“ и корпоративисти пишу законе којима нам поручују: Зарађиваћеш све мање, уколико ти уопште и укажемо милост да радиш, смањиваћемо твоје повластице, а уколико упаднемо у проблеме и треба нам још новца од тебе, подићи ћемо порезе и укинути све бенефиције и повећати године за одлазак у пензију до после твоје смрти. У САД су управо усвојили закон који је потписао Барак Обама – тај велики либерал. Либерал? Није он ништа друго до црни Буш, црни Клинтон. Није он ништа друго до још једна подвала у другачијој расној обланди. Боја, раса, пол не чине никакву разлику. Они увек бирају исту сорту: корумпиране, неморалне људе свих боја, раса и без обзира на пол. И он је још један лажов и још једна подвала. Обама је управо потписао кључну промену закона која ће омогућити даље коцкање са ризичним финансијским дериватима – банкама које осигурава Савезни депозит за осигурање (Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC). Све те приче како ће се поставити одлучно и снажно у односу на банке биле су лаж. Они су управо усвојили законску клаузулу за бејлаут (давање новца пореских обвезника банкама) како би им створили услове за нову „слободну вожњу“ са токсичним дериватима.

Ради се о изванредном показатељу начина на који функционише банкизам, за разлику од капитализма. У капитализму, бизниси расту и опадају сопственим заслугама. Нема бизниса који је „сувише велики да би пропао“. У банкизму, „сувише велике да би пропале“, банке не пропадају, већ их чува и брани влада која приморава грађане да им плаћају за њихове грешке, намећући мере штедње и све веће порезе.

 

[restrictedarea]

 

Банкизам је глобални феномен у којем централне банке манипулишу економским условима. Федералне резерве су упумпале мултитрилионске своте; Банка Јапана мегатрилионске суме јена у тзв. Аменомикс шему; банке широм света убацују јефтин новац у своје пропале економије, уместо да заузму природан капиталистички курс.

Већини најмоћнијих банака, које су успоставиле снажне политичке везе – није дозвољено да пропадну. У капитализму, последице клађења сносе кладионичари. У банкизму, финансијске шпекулације се подстичу владиним и средствима централних банака док програми мера штедње и економска неједнакост уништавају финансијску стабилност целокупног становништва.

У капитализму, преваранти завршавају у затвору. У банкизму, велики банкари који су починили финансијске злочине против човечанства не подлежу кажњавању захваљујући законској регулативи и неједнакој правди.

Да ли се долар налази у средишту моћи олигарха на Западу? Да ли је данас, иницијативом земаља БРИКС-а, долар више угрожен него седамдесетих година прошлог века – ценом рата у Вијетнаму, после чега је био оркестрираном „нафтном кризом наметнут као светска резервна валута“? Докле су олигарси на Западу спремни да иду како би одржали овакву позицију долара? Да ли је сценарио избијања трећег светског рата део ових стратешких планова „елите“?

Долар је јак зато што су остале валуте тако слабе. Погледајмо шта се дешава са канадским доларом – константно губи на вредности. Јапански јен се седам последњих година веома ниско котира захваљујући финансијској политици. Све валуте су под притиском. Земље БРИКС-а су формирале сопствену банку у Шангају. Долар је представљао 80 процената светских резерви а сада се тај износ смањио на 60 процената. Па опет, која валута ће сменити долар? Погледајмо шта се догађа са евром. Евро нема начина да замени долар. Финансијски мехур пуца у Кини. Како ће јуан да замени долар? Русија има проблем са рубљом. Индија, Индонезија, Јужна Африка, имају сличну ситуацију са својим валутама. И, ја мислим да ће долар наставити да буде јак у блиској будућности. Али, наступиће тренутак када више неће бити резервне валуте уколико САД наставе да воде ратове, а не бизнис. Ја ово не кажем тек да бих рекао. Говорим о буџету од 1,2 трилиона долара који је Обама управо прогурао. 80 процената нашег новца одлази на одбрану и трошкове повезане са одбраном било да се ради о Пентагону, НСА, Унутрашњој безбедности (Homeland Security) ЦИА, ФБИ… ту одлази наш новац. Јер, они обожавају енглеско империјално становиште по којем „сунце у Британској империји никада не залази“. И увек су спремни да због тога убијају људе по свету називајући нас, Американце – изузетним. Да, изузетне убице, са дроновима и покретањем ратова заснованих на исфабрикованим разлозима. А, сетимо се колапса фунте због исте ствари – вођења бескрајних ратова. И, уколико Америка настави да води бескрајни рат као изузетна, видећемо пад долара.

Да ли су економски закони данас замењени глобалним преузимањем држава и природних богатстава увијеним у законе Новог светског поретка? Да ли у том светлу треба сагледати и уговоре о Транспацифичкој и Трансатлантистичкој трговинској и инвестиционој сарадњи?

То је један од водећих трендова који смо назвали: Преузимање од стране мултинационалних корпорација. Оно је почело са светском глобализацијом, формирањем Светске трговинске организације, Европске уније и увођењем евра. Све је ту. Реч је о консолидацији тог стања. Слушајте шта каже Марио Драги, тип из Голдман Сакса, сада председник европске Централне банке, који захтева да Брисел преузме још већу контролу. Ради се о консолидацији моћи на свим нивоима. Сви ми људи живимо у провинцијама Слејвлендије (Земље робова). Када сам био млад, многи су размишљали о раду у продавницама које су поседовали њихови родитељи. Таквих још има понегде у Европи, али у САД њихов број рапидно опада. Ми смо сада „Волмарт“ нација. Некада смо производили, а сада имамо стоваришта и депое. Некада смо имали гвожђарске радње – сада имамо ланце попут „Хоум депо“ (Home Depot) и „Лоус“ (Lowe‘s) који су потпуно потиснули домаћу производњу. И, у свакој земљи мултинационалне корпорације успостављају и јачају своју моћ. Транспацифички и Трансатлантски уговор нису никакви споразуми. Њих већ има довољно. Они мултинационалним компанијама обезбеђују ауторитет да поништавају суверена права. Назовимо то правим именом: мултинационалним корпоративним преузимањем суверених држава; а председници, премијери и министри су продали своје народе и настављају да то и даље чине.

Како објашњавате спремност политичара да служе Новом светском „банкстерском“ поретку, који води човечанство у амбис?

Ради се о убицама и лоповима. Свака земља располаже обиљем таквих корумпираних некрофила. Погледајмо Британију која сада отвара базу у Бахреину како би заштитила корумпирану краљевску владу и корумпирану краљевску породицу на челу земље. Они себе називају „ројалити“. И, имамо ситуацију у којој САД и Британија враћају трупе у Ирак; Аустралија и Нови Зеланд враћају трупе на Блиски исток. Спремни су за нове злочине. Сетимо се лажи којима су нас засипали како би уништили Либију. У свим земљама Запада – САД, Немачкој, Француској, Италији, Британији – на власт су постављене психопате. Они воле да себе називају различитим именима, али су убице и лопови. Колико још људи би требало Обама да убије дроновима пре него што се каже да је то противно међународном праву? Колико још пута би Израел требало да нападне Газу пре него што се то назове – геноцидом? Постоје лудаци свуда који су спремни да униште свет. И зато њихове земље одлазе у ратове. Погледајте шта нам откривају информације о тортури ЦИА, за које смо сазнали када је Обавештајна комисија Сената САД објавила дугоочекивани извештај што документује употребу и ефикасност „појачаних испитивања“, заправо мучења које ЦИА спроводи после 11. септембра 2001. Један од метода зове се: „ректална рехидратација“. Није ли то дивно?! И како је овај извештај представљен у медијима? Ниједна жртва тортуре, а многи су били доказано невини, није се појавила на ТВ. Уместо њих слушали смо Дика Чејнија како каже да је извештај ЦИА препун којештарија. Рекао је и то да је кажњавање битанги одговорних за смрт 3000 Американаца било неопходно и да би он то поново урадио. А колико је људи Америка поубијала после 11. септембра, болеснику Дик? Извештај је навео оно што је навео – чињенице су ту. Хитлеру би се свакако допала „ректална рехидратација“. А допада се и оваквим типовима у САД. Обама је рекао да извештај говори сам за себе. Али, не заборавимо да смо ми изузетни. Ниједна земља није савршена, рекао је Обама. Али оно што Америку чини изузетном јесте њена способност да исправи своје несавршености. Оно што, међутим, никако да добије своје место у медијима јесте да Израел наставља да бомбардује Сирију. Треба пратити на који начин се говори о убијању Палестинаца, а како се најављује израелска бескомпромисна спремност да се брани и до краја обрачуна са „терористима“ на сваком месту. Да, тако је. Једино Израел има право да се брани. Није ли то дивно: Америка и Израел. Изузетан и изабрани народ. И захваљујући пропаганди, сва истраживања јавног мњења показују да већина Американаца подржава тортуру. Моја препорука је: уколико било ко жели данас да се успешно бави неким бизнисом – нека се определи за пропаганду. Можете радити веома јефтиним средствима и постићи добре резултате. Видимо како то савршено функционише у преститутским медијима.

Доминантни тренд у вашој анализи за 2015. годину је „велика манипулација“. Ради се, како то каже др Пол Крег Робертс, бивши помоћник државног секретара у администрацији Роналда Регана, анализирајући овај тренд за специјално издање магазина „Трендови“, о потпуној фабрикацији наших свакодневних живота. Како објашњавате чињеницу да људи не желе да напусте „матрикс“?

Колико је људи заиста забринуто због онога што се догађа и жели да погледа шта се дешава изван њихових живота? Веома мало. Др Пол Крег Робертс је написао текст о „Великој манипулацији“. А он је био на самом врху. Испитивао је директоре ЦИА под заклетвом. У свом тексту говори о манипулацији у финансијском сектору. Референтна каматна стопа либор и каматна стопа су лажиране – и то су утврђене чињенице. ФОРЕКС тржишта, валутна тржишта у износу од 5,3 трилиона долара дневно су – лажирана. То није теорија завере, већ чињеница. Тржишта злата, тржишта робе су – намештена.

У Америци, пише др Робертс, данас нема слободног финансијског тржишта. Она се намештају помоћу квантитативних олакшица Федералних резерви, манипулацијом цене злата, и преко Тима за заштиту Трезора и Стабилизационог фонда. Долар добија снагу лажирањем цене злата на Фјучерс тржишту. Агенти Федералних резерви, полуге банке, штампају папирне фјучерс уговоре, представљајући их као много тона злата и бацају их на тржиште на дуги рок или на основу непостојећег трговања. То смањује цену злата упркос порасту потражње за физичким металом. Манипулација се спроводи са циљем да се сузбије ефекат експанзије новца и дуга на разменску вредност долара. Доларско умањење цене злата чини да долар изгледа јак.

Ова велика превара нам отежава да предвиђамо трендове. Ми се бавимо предвиђањима на основу реалних показатеља, које анализирамо у историјском контексту, а он је сада претворен у велики мехур лажи где се игра непрекидно намешта и резултати фингирају.

Водећи тренд америчке администрације је, како ваше анализе показују: „Сукоб САД са Русијом“. Какав развој догађаја предвиђате на том пољу?

Конфликт САД са Русијом – главни је тренд који спроводи Обамина администрација. У току је оркестрирани напор САД и њихових савезника да се умањи углед Русије у свету. Тренд институт је пре годину дана закључио оно што је Путин потврдио недавно: кризу у Украјини произвео је Запад. Направљен је „виртуелни“ Берлински зид око Русије.

Амерички народ мрзи Русију захваљујући пропаганди. Већина људи верује беспоговорно тој пропаганди али не и наши читаоци и гледаоци, због тога што ми свакодневно анализирамо медијске вести, подвргавајући их бескомпромисном суочавању са чињеницама. А чињенице које смо пре годину дана представили својој публици показале су да су САД повеле пропагандни и (дез)информациони рат против Русије. Показале су да су САД дестабилизовале и свргле Јануковичеву владу преко својих фашистичких најамника на терену. Мржња према Русији и даље се изграђује коришћењем метода пропагандно-психолошког и специјалног рата. Али, један од учесника наше конференције „Топ трендови“ донео ми је диван поклон: чувену графику Шарла Жозефа Минара где је приказан Наполеонов марш на Русију и она садржи број француских трупа који је пошао у ратни поход и број оних које су се вратиле. Оних што су се вратили у Француску било је око 10 000. Хитлер је против Русије покренуо највећи напад у светској историји. Двадесет милиона Руса је убијено у том рату. Ко при здравој памети може помислити да ће они победити Русију? Која болесна особа може да поверује да ће они доминирати Русијом ако то није пошло за руком војсковођи какав је био Наполеон? Ја ћу вам рећи ко су они. То су ови мали болесни дечаци и девојчице који се никада нису борили ни у једној бици. Они који никада нису упознали страхоте рата, иако непрекидно производе ратове. Рекао сам на почетку да су сви очеви америчке нације били против мешања у послове других држава. Први је био Џорџ Вашингтон, човек који је предводио трупе. Војсковођа. То је веома различито од ових девојчица и дечака који се играју председника и канцелара. Овај мали дечак Тони Абот, премијер Аустралије, изјавио је на Самиту Г20 да ће зграбити Путина за кошуљу и бацити га на земљу уколико се појави. Човек који не би могао да пронађе излаз из папирне кесе обећава да ће то урадити Путину! Али такви су ти људи никакве памети, храбрости, интегритета и морала.

Трендови за 2015. годину пружају изванредну оптику могућности за оне који су сачували ове особине и који поседују страст неопходну за ширење слободе. Молим вас да представите оптимистичке и по човечанство перспективне трендове.

Ради се о неколико трендова:

Енергија: неопходност развоја алтернативне енергије која ће постати доминантна у новој ери;

Селфи новинарство: развој локалних медија у чији рад би требало укључити велики број људи из локалне заједнице како би се осветлила истина на сваком кораку;

Старији људи: повратити прави значај и улогу коју старији људи имају за заједницу, будући да су јој њихова акумулирана знања, искуство и мудрост неопходни за опстанак;

Ретро: повратак старим вредностима – лепоти, индивидуалности, највишим стандардима квалитета и производње – што отвара простор за оживљавање занатства и домаће производње.

Реч је, дакле, о неизбежном повратку вредностима и законитостима без којих човечанство не може да постоји. И када се довољан број људи у заједници промени – све се мења. Погледајмо шта се дешава у Европи: огроман је пораст популарности партија попут УКИП-а, „Демоса“ или „Националног фронта“. У једној земљи за другом расте популарност националних партија које се у медијима у САД портретишу као ултрадесничарске. Какво ултрадесничарство? Ми у САД не желимо више емиграната које нам доводе у све већем броју. Ја не желим више имиграната. Ми имамо 350 милиона становника док се инфраструктура и читави градови, попут Детроита, урушавају. Људи немају новца да плате воду. И треба да збринемо још? Хајде да се најпре побринемо за оне који су већ ту. Видимо све већи пораст популарности народних покрета. Они су будућност. Они су против ЕУ, против евра. Неопходно је развијати сопствену културу и сопствену заједницу. Као што сам рекао: моја крв је италијанска а срце америчко. Када се некоме не допадају моји ставови, ја му то сместа разјасним: моја крв је наполитанска, а одрастао сам у Бронксу. И, шта очекујете?

[/restrictedarea]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *