Другосрбијански ксенофоби

Милорад Вучелић / главни уредник

Потрошено је на страницама нашег листа претходних година много речи и образложено много аргумената који упућују на погубне последице еврофанатизма и евроунијаћења. Та својеврсна идеологија упорно и намерно одржава читаво српско друштво и народ у некаквом међувремену и ишчекивању неког љубавног и судбоносног састанка до којега вероватно никада неће доћи. Она истовремено паралише и демобилише све наше националне потенцијале и снаге. У јавну свест се свакодневно уливају читаве набујале реке неверице у сопствене способности. У сталном и упорном прилагођавању нечему чега нема и што је далеко и предалеко, или на нашу срећу недостижно, пропуштају се многе или готово све значајније прилике и уништава се свако исказивање преосталог самопоуздања и вере у сопствене моћи. Овај народ, који никада није поклекао пред силнима и охолима, сада се отворено и свакодневно наговара да одустане од суочавања са развалинама наше економије и културе и да то одустајање прикрива шминком европејских сулудих закона и пакета и сиротињским ишчекивањем да се догоди какво Бриселско чудо.

Узгред буди речено, мало шта је толико одвраћајуће и одбијајуће као што је то сиво чиновништво Брисела, али наши се министри и министарке враћају из те и сличних престоница озарени и фасцинирани баш као да их је пољубио некакав принц из бајке. Оду као Срби а врате се као европејци. Какви су били Срби такви су и европејци. Просто је запрепашћујући тај драстични трансфер идентитета.

Бавили смо се већ познатим последицама описане идеологије. Али све више и више се исказује и постаје све очигледнија једна скривена опасност. Реч је о новој врсти ксенофобије која нам се намеће а која никада није била карактеристична за наш народ. Она се све брже, па и преко медија главног тока, несметано шири.

 

[restrictedarea]

Најпре, поменимо да смо се у том смислу већ свикли на исповедање отворене мржње према Русији и Русима, а јасно је шта мислимо о њој. Њу, збирно гледано, заступају разни другосрбијанци. Као и они који се укрцавају у тај воз у жељи да нешто ућаре. Она је залога њихове демократичности, толеранције и ширине. Занимљиво је пак то што промотори ових уверења до невероватних (раз)мера мрзе Русе, и због Совјетског Савеза и због комунизма, а истовремено величају и обожавају Броза и југословенство. Смета им прекрајање државних граница на Криму, али им не смета разарање државних граница у држави у којој су некада живели и према којој и даље и све више демонстрирају љубав или бар носталгију.

Уочава се и да је, чим је почело помињање Арапа и српских економских односа са Емиратима, глатко кренуло омаловажавање и отворено подозревање и исмевање. Карикатуре и разне отровне „духовитости“ о арапским шеицима, порукама и маниром повремено подсећају на бечку штампу 1914. године после Принциповог атентата на Фердинанда.

О Африканцима, а у вези са помињањем нових и старих пријатеља из времена несврстаних, изливена је прилична количина ниподаштавања. О подсмеху да и не говоримо.

Свака реч критике на рачун Мађарске и њеног односа према Војводини, сепаратизму и сецесионизму у њој, до јуче је од другосрбијанаца, лигаша, „игманиста“ и независних новинских удружења била дочекивана на нож и коришћена као доказ агресивног српског национализма. Одједном, са појавом Виктора Орбана и захваљујући његовом понашању око „Јужног тока“, Мађари, па и њихове политичке организације посташе мета напада. У време боравка на Самиту у Београду, Виктор Орбан је био вишекратно изложен посебној критици и на нашем Јавном сервису. На миг Вашингтона и Брисела, и Мађари посташе криви па се поче Србима наметати и угарофобија. Ко у име ове две светске престонице ради, може да ради шта хоће, колико сутра ће се та иста угарофобија ставити на плећа свим Србима, и то баш од оних који је сада и заступају и шире.

Потом су на ред стигли и Кинези. Вишедневна и по много чему више него значајна и изузетна посета председника Владе НР Кине јесте догађај који није успео да се у бројним новинама и медијима избори за насловну страну. Потцењивање и обесмишљавање ове посете одвија се увелико. Не ваљају ни Кинези! Зашто? Па зато што у послу имају неке своје интересе! То што их имамо и ми није важно. Недопустиво је да ми радимо нешто што је и у нашу корист и што нас може оспособити да бар делом станемо на своје ноге. Треба осујетити и пресећи сваку могућност да будемо способни да закорачимо неком сопственом стазом која није пут без алтернативе. Србија мора бити лишена избора.

Чуде се наши коментатори и аналитичари зашто смо ми некоме важни. Подозревају. Кажу, не може бити да смо ми некоме важни, а стварни њихов циљ је да нас направе неважним и неспособним за све осим да слепо извршавамо налоге ЕУ. И наши министри су се скандалозно истакли приликом кинеске посете. И шефови јавних предузећа такође су демонстрирали свој безобразлук. Без икаквих консеквенци, бар засад. Замислите да су тако нешто урадили у односу на „светињу“ од ММФ-а. Не би им трага више било.

Не би се ови ксенофоби, готово расисти, под глобалистичком, евроатлантском и космополитском маском, ни на трен узнемирили када би нека значајна инвестициона сарадња долазила са Запада. Били би то невиђени панегирици. Морају, међутим, они сада и унапред да се правдају, па дају изјаве попут: „Само Кина има новца за велике пројекте.“ Јер, да га на Западу имају, не бисмо ми кинеске инвестиције ни узели. Какав црни Пут свиле. Ако колико сутра неком чиновнику из Брисела засмета што нешто није усаглашено са чувеним правилима ЕУ, ето нам белаја. ММФ је већ поручио да можемо инвестирати у инфраструктуру само од приватизационих прихода, дакле, на пример, од продаје „Телекома“.

На Западу, иначе, даме и господо, ако већ, на своју и нашу бруку и срамоту, нисте научили и знали, има превише пара, али не пада им ни на крај памети да их Србији дају. И важно је оваквим изјавама Србима провући такође и важну поруку како, ваљда, Русија, нема пара.

Пред новогодишње и божићне празнике, у једном нашем лепом граду на самом северу Србије, Суботици, државни и привредни функционери брину бригу о великом исељавању младих и стручних људи. И како та брига изгледа? Дословно се каже овако: „Једина шанса за наш крај су стране инвестиције. Наша највећа предност је млада и јефтина радна снага. Ако останемо без тих младића и девојака, остаћемо без јефтине младе радне снаге и онда нам инвеститори неће доћи.“ Дакле, сви млади, остајте овде, нудимо вам лепу будућност: бићете јефтина млада радна снага док не остарите а онда ћете, ако будете имали среће, бити старија радна снага, а ако вас срећа не буде пратила, бићете отпуштени.

И коме сада може бити нејасно зашто млади, у хиљадама и десетинама хиљада, одлазе из своје земље. То је јасно, али је мање јасно да је Србију већ обузело поунутрашњење свести колонијалног неолиберализма и да је процес самопонижења и самопоништавања достигао неслућене размере.

Са надом да ћемо бар нешто у Новој 2015. години успети да променимо и поправимо:

Христос се роди!

Срећна Нова година!

[/restrictedarea]

 

8 коментара

 1. “Potemkinova Republika.Sve je klimavo,vestacko,izvrnuto,poremeceno, podriveno.
  Istorija je jos uvek nas kodeks,ali je to izmenjena, falsifikovana i izopacena istorija.
  Ignorisana da bi se lakse preokrenula,preokrenuta da bi se lakse ignorisala.Ne znamo
  vise kuda idemo ,jer ne znamo odakle dolazimo.Uce nas da volimo ono sto preziremo
  i da preziremo ono sto volimo”.(iz knjige”samoubistvo Fancuske”-bestselera zadnjih meseci)

  Znam da nije nikakva uteha,ali nisu Srbi jedini, izmozden i privremeno obnevideo, narod
  kome bulumenta izvanljudnika,ladoleza i parazita pokusava da,u situaciji kad je lebarnik
  prazan,zatruje i srce i dusu.Duboko verujem da ce ono iskonsko, usadjeno u nama tokom
  vekovne borbe za opstanak,kad tad ipak pobediti.Dogodine u Prizrenu!

 2. Danas je spanski premijer Marijano Rahoj,odrzao novogodisnju besedu i obavestio javnost da je Vlada na jutrosnjem zasedanju ministarskog saveta ,donela nekoliko odluka…medju njima,podignuta je minimalna cena rada za oko 1% i PODIGNUTE SU PENZIJE za 0,25%…
  Posto se radi o neznatnim povecanjima,Rahoj se pravdao da nema inflacije,i da “POSTOJE ZEMLJE U KOJIMA JE PENZIJA SMANJENA IZMEDJU 10 I 15 POSTO”…
  Rahoj je javno pomenuo NAS ZALOSNI PRIMER,indirektno,kako bi rekao da uvek moze…i gore.
  SRBIJA,KAO NAJGORI PRIMER!!!
  Da je Rahoj mislio na nas,svedoci primer moje rodjake,nepokretne,u osamdesetoj godini,kojoj je penzija manja tacno za 7.395,88 dinara,sto smo videli nakon decembarskih uplata.
  To je nasa “marljiva” Vlada ucinila za svoje gradjane.
  Oni nam se predstavljaju kao najbolji,A ONI SU NAJGORI!
  NASEM PREDSEDNIKU VLADE,NA OTVORENOJ SCENI SE SMEJE SPANSKI PREDSEDNIK VLADE!!!
  Smanjenje plata i penzija nije samo NEZNANJE,nego je i ekonomska PLJACKA i politicka PREVARA…
  Valjda je to trebalo doci kao ZADNJA MERA,A NE KAO PRVA MERA???
  Borba protiv zutog (i crvenog) kriminala je zaboravljena,NEMA SRPSKOG SANADERA,nema nista.
  Sudovi se sele,advokati strajkuju.Nastava u prekidu…
  Jedino su radnici i penzioneri “kriminalci”,jer su ocigledno,po Vladi, NELEGALNO I NEREALNO,VISOKA PRIMANJA IMALI???
  Vlada je pokazala svetsku aroganciju i evropsku mizeriju.
  Sa druge strane,predsednik Nikolic na Gazimestanu,a premijer Vucic na izborima u RS,doziveli su debakl ( SNSRS…),sada sa strahom gledamo kako ce u sledecoj godini pokusati da se OSVETE SRBIMA SA TIH PODRUCJA.
  Vucic nije jos otisao u zvanicnu posetu Banja Luci,verovatno ce otici,kada se stvore uslovi da REPUBLIKU SRPSKU PREDAJU SARAJEVU…NA DLANU…KAO SEVER KOSOVA PRISTINI.
  U Vojvodinu isto ne odlaze…
  ALI U BRISEL,DA!
  U BERLIN,DA!
  U ZAGREB,DA!
  U SARAJEVO,JOS KAKO,U PRVU POSETU!
  Sarajevo je puno “srba”,tamo su Goran Svilanovic ,Ivanic,Bosic,
  Bogic Bogicevic,Jovo Divjak,Sergej Trifunovic,Ceda Jovanovic…
  TAMO TREBA ICI…Banja Luka i RS,neka ceka.
  Ali,GLAVU GORE,neka nam je sretna Nova godina i NEKA SRPSKE PATRIOTE I SRPSKE PAMETNE GLAVE U SLEDECOJ GODINI IZADJU IZ TAME I “PREDJU CENZUS”,ne samo u Parlamentu…
  To nam je,za pocetak,neophodno!

 3. Лепо сте завршницу Вашег коментара урадили Гос, Мајк. Нерекосте коће барјак понети у 2015 години. Које су то снаге на окупу у жељи да станемо на ЦРТУ захукталој машини којом командује СНС са
  машиновођом јел то беше Вучић или, или КО??

 4. Читам ове коментаре и не могу а да сузу не пустим, да ли су они
  које смо бирали, они који су нас предводили, они од којих смо очекивали да нас изведу из муља и понижења, да нам омогуће нормалан
  живот, достојан човека, који живи у својој држави својим животом,
  да нам и поред такве историје и толико жртава сада кажу да се морамо повиновати онима који су нам нанели толико боли и пролили нам толико крви. Дали морамо опет да доказујемо тим истим на тежи начин да Србија неда своју част, неда своје гробове, своју веру, своје цркве, своју земљу.
  Имамо част и снагу да се одбранимо, а имамо и јаког пријатеља који
  ће нас подржати у тој борби,јер и њих море исте бриге,исте судбине.—-милан

 5. Ako dozvoljavate,rekla bih na svoj način,viđenje sebe,nas,nekad,izvanredno pametni,izoštrenog uma,u koje su nas stanje doveli obmane i laži.
  Piši mi,piši,stari druže,
  kako danas živiš?
  Kada tebe odrpanka,gospodinom zovu.
  dali imaš lepu kuću,posao novi,
  kako lekara plaćaš,
  kako lekove kupuješ?
  Ili,samo čuješ ono stereotipno,
  žao mi je,to toliko košta,
  a ti,siromah,gospodin,odrpanko
  ćutke,pognute glave izlaziš,
  čudeći se,kapitalističkoj pohlepi,
  da za tebe u ovom društvu više ništa nema,
  sve je nedostupno,
  život je previše skup.
  Za takav život,ti nemaš para,
  siromah si,nemaš ni drugara.
  Jedino pravo,oslovljavaju te-gospodine,
  kao i onog,što nosi odelo Versaće,
  za tebe su skupe i najobičnije gaće.
  Dok takvi uživaju na svetski
  poznatim letovalištima,
  tebi puca kičma,
  radeći za nekog osionog bogataša,
  prostaka,al mu je buđelar pun,
  od tvoje znoji,od muke
  umorne ruke,duše pune jada,
  što čovečanstvom za novcem ludilo vlada,
  što se,besramno bogate,
  na račun jeftinog rada.
  Zato mi piši,volim da te čujem,
  u nemoćnom besu,znam koga da psujem.
  Evo,baš sada,stiže tvoje još jedno pismo.
  Mnogo me ražalostilo
  u svemu si se ispostio,
  Evropska bezalternativnost nije te ugostila.
  Nisi ispunio obećanje slepe servilnosti,
  to će da ti napakosti,oh žalosti
  želiš sačuvati dedovinu,
  oni posegli,golog da te skinu.
  Čestitam druže,s tobom se slažem,
  mrzimo evropsko licemerje,
  ja,žešće od tebe,
  neću da te lažem.
  Hvala ti druže što smo isti
  pred Bogom smo čisti.
  Volim Srbijanski vazduh čisti,
  i,prazan stomak i kuću hladnu
  ne želim otrovnu Evropsku hranu,
  mrzim Briselske diktate,oni,neće da shvate,
  još naša duša na prodaju nije,
  dok srca predaka Solunaca u nama biju.Luna.

 6. Gospodo, komentari uglavnom na mestu ali zakasneli bar desetak godina. Tačnije četrnaest! NAŠE povijanje, snishodljivost, urušavanje ekonomije sa lakomislenim neznalicama, uništavanje vojske/odbrane/, afirmacijom kriminala, milionskom nezaposlenošću, porastom ubistava i samoubistava … su “rezultati” prethodne DOSovske vlasti! “Naprednjaci” ako nisu popravili kolaps, bar su ga zaustavili! Kreću sa DNA! Rasprodati državu za dvanaest godina i to budzašto mogu uraditi nesposobne “sluge”!

 7. Пошто сам један од поборника Краљевине као државног уређења и као
  један међу многима из Америке који су познавали Краља Петра, Томислава и Андреја. Ни краљ Петар није правилно говорио српски Томислав је доста добро говорио и писао ћирилицу и напослетку био
  са борцима у КРАЈИНАМА. Александар ђак енглеске војне школе и није имао услове да научи српски језик јер је живео и радио у енглеском језичком подручју. Проблем су његови синови ако они бар
  један није се спремао да постане Краљ Србије и да ожени Српкињу рођену у Србији и тад би имала наследог Краља рођеног у Србији. Неко може лако да научи страни језик као на пример КИНЕСКИ амбасадор питање је следеће дали су Срби за Краљевину или Републику? Сигурно уставна морхија је боља од овога што сада влада у Србији и свету, јер стом владају КОРПОРАТИВНИ СИСТЕМ тај систем бира председника Америке Путин им смета јер заступа интересе Русије.

 8. “NAGRADNO PITANJE”: KOLIKO JE OKUPATORSKIH VOJNIKA IZGUBILO GLAVU OD RUKE PATRIOTSKIH SNAGA NA KOSOVU OD 1999.GODINE?
  E MOŽE JOŠ: KOLIKO JE IZDAJNIKA ZBOG IZDAJE OTADŽBINE PROCESUIRANO I KOLIKO JE ZBOG VELEIZDAJE OSUĐENO? EH ĐESU LI NJEGOŠ, KARAĐORĐE,BORCI KOLUBARE I CERA, SOLUNCI,BORCI SA SUTJESKE I NERETVE,KOŠARA …”DIVLJI ” NARODI DOČEKUJU ” CICILIZOVANE ” OKUPATORE-ZNA SE KAKO…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *