Der Spiegel: NATO se „igra vatrom“ pozivajući Ukrajinu

Izjave generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga o spremnosti NATO da primi Ukrajinu ne pomažu ni NATO, ni Ukrajini, piše novinar nemačkog časopisa.

Svi koji govore o eventualnom ulasku Ukrajine u NATO se „igraju vatrom“, piše novinar Der Spiegel Kristian Šult.

Prema mišljenju novinara, izjave predsednika Ukrajine Petra Porošenka o tome da će pitanje ulaska u NATO rešavati ukrajinski narod na referendumu, kao i izjava Jensa Stoltenberga da Ukrajina može postati član alijanse, ne pomažu nikome – ni NATO, ni Ukrajini, već samo doprinose raskolu bloka.

Šult podseća da se Jens Stoltenberg, koji je od 01. oktobra 2014. godine na čelu NATO, smatrao za razumnijeg i opreznijeg političara od njegovog prethodnika Andersa fog Rasmusena. Za sada nema nikakve razlike između njih dvojice, smatra novinar i dodaje da ni drugi visoki zvaničnik NATO, glavni komandant snaga NATO Filip Bridlav, takođe, ne pomaže rešavanju konflikta.

Od samog početka ukrajinske krize NATO se držao pozicije da se konflikt ne može rešavati vojnim putem. „Ako je to zaista tako, onda je Stoltenbergu, Bridlavu i njihovom društvu bolje da ćute“, zaključuje Šult.

On smatra da je jedina ispravna varijanta uzajamne saradnje NATO i Ukrajine, ona za koju se zalaže ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer: partnerstvo, ali ne i članstvo.
http://serbian.ruvr.ru/news/2014_12_02/Der-Spiegel-NATO-se-igra-vatrom-pozivajuci-Ukrajinu-5541/

Jedan komentar

  1. SAD i EU se spremaju za rat u Evropi. To nije slučajno. Pozicije jedine sile na svetu SAD gube i to ubrzano. BRIKS ubrzano jača, i privredno a i vojno, istina vojno pre svega Rusija ali i Kina. Da bi zaustavili gubljenje privilegija (čitaj:mogućnost pljačke ostatke sveta) SAD i EU su odlučile da prvo napadnu Rusiju, kao najjaču vojnu silu BRIKS-a. Ako uspeju da neutrališu Rusiju lakše će im biti sa ostalima. Napad na pojedine zemlje ne znači da i druge neće doći na red. Ali prvo najjaču pa posle jednu za drugom. Zato je za njih veoma opasan trend međusobnog povezivanja tih zemalja (Rusija-Kina-Indija) i to moraju da spreče. Zato planiraju rat u Evropi, protiv Rusije. Proći će isto kao Napoleon i Hitler. Jedino pitanje je kako da ceh ne plate samo narodi Evrope i Azije nego da nesreća (mečka) dobro zaigra i u SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *