Der Spiegel: НАТО се „игра ватром“ позивајући Украјину

Изјаве генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга о спремности НАТО да прими Украјину не помажу ни НАТО, ни Украјини, пише новинар немачког часописа.

Сви који говоре о евентуалном уласку Украјине у НАТО се „играју ватром“, пише новинар Der Spiegel Кристиан Шулт.

Према мишљењу новинара, изјаве председника Украјине Петра Порошенка о томе да ће питање уласка у НАТО решавати украјински народ на референдуму, као и изјава Јенса Столтенберга да Украјина може постати члан алијансе, не помажу никоме – ни НАТО, ни Украјини, већ само доприносе расколу блока.

Шулт подсећа да се Јенс Столтенберг, који је од 01. октобра 2014. године на челу НАТО, сматрао за разумнијег и опрезнијег политичара од његовог претходника Андерса фог Расмусена. За сада нема никакве разлике између њих двојице, сматра новинар и додаје да ни други високи званичник НАТО, главни командант снага НАТО Филип Бридлав, такође, не помаже решавању конфликта.

Од самог почетка украјинске кризе НАТО се држао позиције да се конфликт не може решавати војним путем. „Ако је то заиста тако, онда је Столтенбергу, Бридлаву и њиховом друштву боље да ћуте“, закључује Шулт.

Он сматра да је једина исправна варијанта узајамне сарадње НАТО и Украјине, она за коју се залаже министар спољних послова Немачке Франк Валтер Штајнмајер: партнерство, али не и чланство.
http://serbian.ruvr.ru/news/2014_12_02/Der-Spiegel-NATO-se-igra-vatrom-pozivajuci-Ukrajinu-5541/

Један коментар

  1. SAD i EU se spremaju za rat u Evropi. To nije slučajno. Pozicije jedine sile na svetu SAD gube i to ubrzano. BRIKS ubrzano jača, i privredno a i vojno, istina vojno pre svega Rusija ali i Kina. Da bi zaustavili gubljenje privilegija (čitaj:mogućnost pljačke ostatke sveta) SAD i EU su odlučile da prvo napadnu Rusiju, kao najjaču vojnu silu BRIKS-a. Ako uspeju da neutrališu Rusiju lakše će im biti sa ostalima. Napad na pojedine zemlje ne znači da i druge neće doći na red. Ali prvo najjaču pa posle jednu za drugom. Zato je za njih veoma opasan trend međusobnog povezivanja tih zemalja (Rusija-Kina-Indija) i to moraju da spreče. Zato planiraju rat u Evropi, protiv Rusije. Proći će isto kao Napoleon i Hitler. Jedino pitanje je kako da ceh ne plate samo narodi Evrope i Azije nego da nesreća (mečka) dobro zaigra i u SAD.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *