Чепурин: EУ крива за Jужни ток

Русиjа ће испунити све своjе обавезе у погледу снабдевања Србиjе гасом ове зиме, изjавио jе данас амбасадор Русиjе у Србиjи Aлександар Чепурин, коjи jе окривио Eвопску униjу за обуставу проjекта Jужни ток.

“Русиjа ће урадити све, како не би било никаквих компликациjа са испорукама гаса Србиjи”, рекао jе Чепурин новинарима у Београду.

Oн jе напоменуо да се сада гас испоручуjе у складу са радним планом, да jе складиште гаса Банат двор напуњено и додао да ће и у будућности бити “одговараjућих уговора” у вези са доставом гаса у то складиште.

Чепурин jе окривио Eвопску униjу за обуставу проjекта Jужни ток и упитао зашто сада Русиjу криве, када jе она само констатовала чињинично стање.
“Запад и Брисел су поткопали Jужни ток. Чему таква нервоза сада и зашто се пребацуjе кривица на Русиjу”, упитао jе руски амбасадор.

Oн jе истакао да, “како jе руски гасни гигант Гаспром чинио све више уступака, тако му jе све више услова постављано у вези Jужног тока.”
“Русиjа jе стално стављана у ситуациjу да тражи и моли, али и да и плаћа и моли,” рекао jе Чепурин и нагласио да су се “стално мањла правила против Гаспрома и то у њихову корист”.

Руски дипломата jе додао и да jе краjњи рок за почетак изградње Jужног тока био почетак новембра, а да jе Бугарска до 1. децембра требало да изађе са одлуком о изградњи тог гасовода.
“Русиjа jе стрпљиво чекала и октобар и новембар, а прошао jе и 1. децембар, а сагласност из Бугарске ниjе стигла. Не знам да ли jе то Бугарска сама одлучила, да ли jе то Брисел одлучио или неко ван Брисела”, упитао jе Чепурин.

Упитан да ли би Русиjа сада, после замрзавања Jужног тока, пристала на ревизиjу Mеђудржавног споразума између Србиjе и Русиjе, Чепурин jе одговорио да ће Mосква испунити све што стоjи у споразуму са Србиjом.
“Не треба да се увлачимо у спекулациjе коjе су измишљене и представљаjу покушаj jефтине пропаганде, а само са циљем да се нанесе штета Србиjи”, рекао jе Чепурин и додао да Русиjа нема у своjоj традициjи праксу да некога компромитуjе и ради на нечиjу шстету.

На питање коме би Србиjа и друге земље учеснице у проjекту Jужни ток требало да се обрате за надокнаду штете, Чепурин jе, уз осмех, рекао “обратите се EУ”.
“Гаспром jе све платио о свом трошку и председник Путин jе предложио да EУ плати надокнаду штете, али jа мислим да jе то jако тешко,” рекао jе озбиљним тоном Чепурин и додао да ће се Русиjа и Србиjа договорити “на приjатељски начин”.

Председник Русиjе Владимир Путин рекао jе у понедељак у Aнкари да Русиjа не може да настави с проjектом изградње гасовода Jужни ток jер се Eвропска униjа томе противи.

Из Eвропске комисиjе jе jуче саопштено да ће EK наставити разговоре о гасоводу Jужни ток без обзира на наjаву Русиjе да зауставља таj проjекат.

Следећи састанак биће одржан 9. децембра на коме ће бити речи о више енергетских питања, укључуjући и Jужни ток.

Премиjер Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе да ниjе срећан због изjаве председника Русиjе да се на проjекат Jужни ток ставља тачка, али jе поручио да грађани Србиjе не треба да брину.

3 коментара

 1. да, претрпана разним пре-нормираним (дуплим) стандардима, ЕУ улази у сопствену -`клопку` ? А чак и IQ 2oo, подељен на много надубних `глава` даје веома `скроман` учинак ?

 2. Хтели су да виде Русију на коленима,много они хоће, а могло би
  им бити јако горко јер Русија није рекла све шта може, а може
  пуно тога, мислим да ће се ЕУ и амери још много пута загрцнути.
  Апсолутно подржавам став Русије, колико је важна економска страна,
  толико , ако не и више је важна страна поноса и самопоштовања.
  На поштену понуду и вредан рад Русије, ЕУ покушава да се окористи
  туђим иметком, мислећи да могу изварати Русију и богатити се на туђој
  муци. Међутим наишли су на вредне људе који воле и поштују свој народ своју земљу. Наишли су на поштене и часне патриоте који не
  намеравају да издају свој народ ради личне користи.—-милан

 3. Jesam li vam rekao da ce EU moliti Rusiju da nastavi sa gasovodom Juzni tok ? Samo nisam ocekivao da ce se to desiti samo posle dva dana od objavljivanja odluke o odustajanju Rusije od gasovoda.
  Znaci dosao je kraj blefiranjima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *