Aдвокати протествуjу испред Уставног суда

Више стотина адвоката протествовало jе данас испред зграде Уставног суда у булевару Kраља Aлександра jер се скоро четири месеца не одлучуjе о адвокатским инициjативама за оцену уставности Закона о jавном бележништву и пратећих закона.

“Скуп jе организован како би упутили ургенциjу и апел Устваном суду jер већ четири месеца не решава по нашим инициjативама за оцену уставности закона”, рекао jе за Танјуг адвокат из Београда Владимир Гаљак.

Према члану 67. Устава Србиjе, правну помоћ пружаjу адвокати и jединице локалне самоуправе, тако да су овлашћења коjа су дата Законом дата jавним бележницима неуставна, нагласио jе Гаљак.

Прве инициjавите за оцену уставности поменутих закона предате су Уставном суду 17. септембра.

Уставни суд jе 12. новембра саопштио да jе одржао припремну седницу поводом њихове као и инициjативе за оцену уставности обуставе рада адвоката, коjа jе почела 17. септембра у целоj Србиjи.

Aдвокати су ступили у протест са обуставом рада, jер сматраjу да су неуставне поjедине одредбе поменутих закона, а траже и регулисање паушалног опорезивања и смену министра правде.

Уставни суд Србиjе jе 11. децембра саопштио да jе до тог дана добио укупно 76 инциjатива за оцену уставности поводом Закона о jавном бележништву и других са њим повезаних закона, као и да се по тим предметима приоритетно поступа.

Aдвокати су у више наврата подносили ургеницуjе Уставном суду, како би пожурио са доношењем одлука о њиховим инициjативама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *