За истрагу пада Боинга траже новог Сноудена

За информацију о паду Боинга у Украјини увећана је награда. Приватни детективи из немачког истражног бироа Wifka траже информаторе који знају чијом кривицом се десила авионска несрећа и ко омета објективну истрагу трагедије.

Анонимни наручилац, који се обратио у истражни биро Wifka неће штедети награду за податке о паду Боинга у Украјини. 30 милиона долара ће бити плаћено онима који пруже информације о томе ко је стајао иза несреће. Немачки детективи су се латили посла у септембру. Како је саопштио приватни детектив Јозеф Реш у интервјуу за немачко интернет-издање Capital, за то време истражитељи су обрадили преко хиљаду електронских обраћања, на десетине писама, стотине телефонских позива. Велики део података испоставио је лажним. Али инфорамција низа сведока заслужује пажњу. Стручњаци настављају да раде са њом.

Приватни детективи држе ток истраге у тајности, подносе извештај само наручиоцу. Наручилац чије име остаје тајна за публику, објављује нову награду: 17 милиона долара за информацију о мешању у ток истраге авионске несреће на лету МН-17. По свему судећи, истражитељима су потребни докази како се прећуткују и подмећу чињенице, на чију наредбу се то ради и ко је у току дешавања. Зато немачки детективи траже новог Едварда Сноудена, саопштио је Јозеф Реш.

Изгледа да је заиста немогуће добити информације традиционалнијим путем. Недавно је водеће издање вести Холандије Elsevier упутило у владу захтев да ли заиста постоји тајни споразум између Украјине, Холандије, Белгије и Аустралије да држе у тајности све информације везане за истрагу, ако за то буде заинтересована било која од ове четири земље. Влада је одбила да одговори на захтев, мотивишући то тиме да то може да нашкоди међународним односима.

На крају истрага се води или не води под званичним руководством представника Холандије и под будним оком Украјинаца, Белгијанаца и Аустралијаца. У истрагу није пуштена чак ни Малезија, што је бесмислица, сматра члан Светског Фонда безбедности летова Сергеј Мељниченко:

Малезијску страну не пуштају да учествује у истрази. Малезијску страну не пуштају да сакупи делове олупине. То је просто зачуђујуће. Зато што по свим постојећим законима, по свим стандардима ИКАО, земља у којој је регистрована авионска компанија, у чијем регистру стоји авион, дужна је да учествује у истрази. Али дата истрага од самог почетка карактерише се врло високим степеном исполитизираности.

Малезијцима такво стање ствари не одговара. Првих сати после пада авиона у Украјини, управо Малезија се договорила са устаницима о предаји црних кутија. А добивши их, предала их је на дешифровање међународној групи истражитеља, на челу са Холанђанима. Фактички тиме се учешће Малезије у датом случају завршило. Без обзира на обећање које је премијер Холандије Марк Руте дао за време новембарске посете Малезији, локалне стручњаке нису пустили да сакупе делове олупине са места несреће. У самом Куала-Лумпуру сумњају да је узрок то што они нису хтели да журе са закључцима и хтели су да чекају резултате објективне истраге. Самим тим они могу да буду неповољни сведоци чињеница које група истражитеља покушава да сакрије од јавности. Зато су их једноставно одстранили од истраге узрока пада њиховог авиона. Путнички Боинг-777 који је летео на маршрути Амстердам-Куала-Лумпур, 17. јула је претрпео несрећу на истоку Украјине. У авиону је било 298 особа, сви су погинули.

 http://serbian.ruvr.ru/2014_11_25/Za-istragu-pada-Boinga-trazhe-novog-Snoudena-7272/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *