Воjни пензионер претио самоубиством испред зграде Владе

Пензионисани потпуковник Воjске Србиjе изазвао jе данас инцидент испред зграде Владе Србиjе машући пиштољем и претећи самоубиством, а после предаjе полициjи одвежен jе на лекарски преглед.

Инцидент се догодио око десет уjутру, човек, за коjег се испоставило касниjе да jе воjни пензионер, jе махао пиштољем, а полициjска екипа и екипе Хитне помоћи су одмах реаговале. Након преговора, бацио jе оружjе и одведен jе у зграду Владе где jе са њим разговарао министар одбране Братислав Гашић. Саобраћаj jе у том делу града био у прекиду. Mинистар Гашић jе обjаснио jе да jе реч о човеку незадовољним што му ниjе испуњено обећање дато 2006. да ће воjним пензионерима бити повећане пензиjе.

“У периоду 2006. тадашња власт у склопу свих своjих раниjих активности свим воjним пензионерима повећала jе пензиjе за десет одсто, али без намере да их исплате тим људима, пошто су после донели одлуку да то не буде исплаћено”, рекао jе Гашић.

Oн jе додао да су након тога воjни пензионери тужили Србиjу и Mинистарство одбране, а судови доносили различите одлуке – да некима припада повећање, а некима не.

Гашић jе поручио да ће са потпуковником и осталим незадовољним воjним пензионерима разговарати заjедно са министром финансиjа како би се нашло решење тог проблема, додавши да “нека празна обећања коjа jе давао бивши режим сада нама долазе на наплату”.
“Разговараћемо с тим људима и тражићемо начин како да заjеднички изjађемо на краj с тим проблемом. Судови су имали неуравнотежен приступ свему томе. У неким градовима су доносили та решења, у некима нису, позивали су се на позитивну судску праксу и то jе био jедан неозбиљан приступ претходне власти”, оценио jе Гашић.

Kако jе истакао обећање из 2006. jе било “пусто предизборно обећање као и низ других ствари”.
“Tо jе као што нас сада нападаjу да ниjе уставно да снизимо плате и пензиjе за десет одсто да бисмо спасли државу, а да ли jе било уставно што су “одокативно” подизали плате и пензиjе без размишљања да ли ће то у неком року моћи да се испалти и да ли таj терет њихових предизборних обећања може да издржи буџет”, подвукао jе Гашић.

Говорећи о воjним пензионерима министар одбране jе истакао да су ти људи прошли тешка искушења и много ратова, а да jе потпуковник коjи jе данас испред владе махао пиштољем, данас нанео штету себи и своjоj породици.
“Oн jе релативно млад пензионисан, два пута jе рањаван у рату. Премиjер и jа га разумемо, и по налогу премиjера ускоро ћу се састати са министром финансиjа да те људе позовемо на разговор, да им обjаснимо ситуациjу у коjоj се налази држава и да нађемо решење за те људе, jер нама ниjе циљ да нико буде оштећен”, рекао jе Гашић.

Oн jе додао да разуме тежак живот воjних пензионера коjи годинама чекаjу на решавање стамбеног питања, али jе поновио да морамо заjеднички да радимо и нађемо решење.
“Oвако само чине штету себи, држави, а пре свега своjоj породици”, рекао jе Гашић и закључио да jе потпуковник схватио своjу грешку и да jе послат на лекарски преглед.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *