Шешељ као регионално и европско питање

Пошто Загреб није задовољан реакцијом Александра Вучића на Резолуцију Европског парламента о Војиславу Шешељу, хрватски премијер је отказао свој долазак у Београд на важан скуп регионалних лидера и кинеске владе. У Београду сагласни да је став Хрватске у служби текуће изборне кампање.

Како је хашки оптуженик и лидер домаће ванпарламентарне странке постао регионално и европско питање, осликало се јуче у Европском парламенту. Варнице и данас – али у регионалним оквирима. Хрватски премијер поручује да време и енергија коју је, како каже, уложио у заштиту српске мањине у Хрватској заслужују јасније изјашњавање о човеку који је, истиче, избачен из Хашког трибунала.

Премијер Хрватске Зоран Милановић сматра да је такво изјашњавање питање културе, истичући да су сви садашњи српски званичници били део истог политичког миљеа деведесетих година прошлог века.

“Све што тражим од српских власти је да каже да су Шешељеви наступи зло и да се од тога ограђују”, каже Милановић.

Милановић верује да би претходна српска влада тако поступила. Актуелна из неког разлога неће и “смешно је да у таквим околностима долазим у посету”, поручује хрватски премијер.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да је “задовољан што је после много жалосних ствари које су се десиле – Зорану Милановићу нешто смешно”.

Србији није смешно, нама је регионална сарадња важна, а то што би хрватски премијер желео да се меша у изборе грађана Србије и политичаре које бирају – више говори о њему него о нама. Надам се да ће показати мало државничке одговорности, истиче Стефановић.

Без сагласја и на председничком нивоу у Загребу и Београду. Иво Јосиповић подржава одлуку свог премијера јер тренутно, каже, нису најбољи услови за разговоре. Објашњава да су односи са суседима у узлазној путањи и да ће се тако наставити и са Србијом.

Јосиповић сматра да је сада тренутак да се стане на лопту и да је потребно да се каже да су поруке које су се чуле од господина Војислава Шешеља поруке зла и да се на то мора реаговати.

Реаговао је Европски парламент, имамо расправу у Савету безбедности Уједињених нација, али то питање мора бити и препознато у Републици Србији и то је порука коју и премијер Зоран Милановић жели да пошаље, напомиње хрватски председник.

Српски председник је зачуђен тиме што је Европски парламент, како тврди, дозволио да га Хрватска инструментализује у предизборне сврхе, без могућности да Србија изнесе свој став.

Поручује да та институција не мења однос према Србији ни после признања да Београд реформама заслужује почетак преговарачког процеса. Иако је ситуација у Србији тешка, грађани, каже председник, нису испуњени мржњом према суседима.

Они који се годинама баве сарадњом са Хагом сматрају да је питање Шешеља уско повезано са хрватским изборима. Расим Љајић истиче да Србија није могла и не може ништа да уради, јер су услови Трибунала јасни.

“Једина обавеза коју имамо је да Шешељу не издамо нови пасош, никакве услове Србија није имала”, напомиње Расим Љајић, председник Националног савета за сарадњу са Хагом.

“Ако неко очекује, као што пише у Резолуцији, да се ми свакодневно ограђујемо од тих изјава, Влада ништа друго не би радила него би сваки дан имала повод да се огради од нечије изјаве”, каже Љајић.

Загреб блокира европски пут Србије?

Хрватски премијер није одговорио да ли ће став Загреба значити и блокаду српског европског пута. Међутим, поједини аналитичари тако читају Милановићеву одлуку. Истичу да би као чланица Уније, Хрватска морала да регионалну сарадњу издигне изнад партијских интереса.

Спољнополитички коментатор Политике Ненад Радичевић оцењује да уколико Милановић не дође на самит у Београду – то ће бити порука да Хрватска у предизборној кампањи условљава Србију на европском путу.

Изгледаће да Загреб ту позицију користи баш онако како је то користила Словенија током хрватског европског пута, каже Радичевић.

Оно у чему су многи сагласни – да је варницама између Београда и Загреба, Шешељ добио ванредну пажњу. Аналитичари сматрају да је реч о пролазном захлађењу односа, а таквих је било у последњих десет година.

8 коментара

 1. Seselj nije pitanje.Seselj je odgovor.
  Pitanje je peta kolona.Jer ona je stetan odgovor na nase pitanje.

 2. Болесни Шешељ није упитању већ нерешени односи између Срба и Хрвата. Милановић вернои извршава налоге ЕУ-НАТО ИМПЕРИЈЕ. Треба
  унизити Вучића и његову колико је могуће водити самосталну полоитику владе којој је он председниок. Треба његову популарноссвести на меру интереса Америке. И на крају отерати Русију и Кину из ЈУГО-ИСТОЧНЕ Европе Хрвати као верне слуге НАЦИЗМА-ФАШИЗМА добро дошли да поремете долазак кинеског председника владе. ЈАТО КОЈЕ БУДЕ СЛЕТЕЛО НА АЕРОДРОМ У БЕОГРАДУ
  неће притити да фали један мали Јастреб који лови мишеве.

 3. Резолуција ЕУ парламента,о Воиславу Шешељу а на захтев Хрваатске,
  показује сву беду мисли, сву беду културе, сав цинизам и тотално
  непознавање материје о резолуцији коју су изгласали.
  Да се разумемо ја нисам присталица Воислава Шешеља, нити сам члан
  СРС-а, али скоро 12год. је тај човек у затвору у суду те исте ЕУ,
  у Хагу,без било какве пресуде, толке Србе уби тај суд, осуди на
  драконске казне, које су намењене само Србима.Толико је тога ружно
  и увредљиво речено и учињено Србима у тој истој Хрватској и тој истој
  ЕУ, па нема ни извињења а камоли резолуције о учињеној неправди и
  злу. Е сад један гњеван човек Србин и зјави нешто што се не свиђа
  Хрватима, па одмах резолуција против Српског народа, “дивота” једна
  од ЕУ прламента. Но свако зло има и своје добро, надам се да ће ова
  резолуција отворити очи влади републике Србије, председнику влде
  републике Србије и да ће баталити срљање у ту ружну ЕУ.—-милан

 4. Sramotno je da ovako napadaju čovjeka koji nije kriv ni za šta niti su ga mogli optužiti. Vatikanski generali koji su direktno učestvovali u etničkom čišćenju Srba iz Hrvacke i bombardovanju izbjegličke kolone su pušteni na slobodu, a pravi se hajka na čovjeka koji nije ni bio na vlasti niti je od njega šta mnogo zavisilio. Pravda za Šešelja!

 5. Seslje je istina koja boli.

 6. Zaboravljamo da presuda za Seselja jos nije objavljena.

 7. Nakon toliko zla kojega su Hrvati kroz istoriju ucinili Srpskom narodu,doslo ja vrijeme da u svom ludilu i mrznji ucine,nesvjesno,i jedno DOBRO !!Kako ja vidim samo nas patoloska mrznja Hrvata prema Srbima i svemu sto je srpsko moze spasiti od ulaska u EU i konacne propasti i naroda i drzave !!Zar svakom Srbinu nije jasno da je Evropa vise fasisticka i od same Hrvatske!!Sta je Evropa Srbima otkrio je Vladika Nikolaj,mogu misliti sta bi tek danas o njoj pisao,samo sto ga niko ne slijedi,sto je po mome misljenju opasna greska !!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *