Шеф МИП Немачке се изјаснио против учлањивања Украјине у НАТО и ЕУ

Шеф МИП Немачке Франк-Валтер Штајнмајер се изјаснио против учлањивања Украјине у НАТО и ЕУ. «Сматрам могућим партнерске односе Украјине и НАТО, а не чланство», – изјавио је Штајнмајер у интервјуу часопису Spiegel.

Шеф немачког МИП такође сматра нереалистичним учлањивање Украјине у ЕУ у дугорочној перспективи, јер су, према његовом мишлењу, економска и политичка модернизација Украјине «пројекат неколико генерација». «Зато данас нема смисла да се говори у учлањивању Украјине у ЕУ у далекој будућности», – додао је Штајнмајер.

Раније је портпарол председника Русије Дмитриј Песков у интервјуу британској телерадиокорпорацији Би-би-си изјавио да је Русији потребна сто посто гаранција да ниједна земља не размишља о учлањивању Украјине у НАТО». Према речима Пескова, постепено размештање снага алијансе ближе границама РФ изазива у Москви забринутост.

Влада Украјине је 29. августа поднела Врховној Ради нацрт закона о укидању ванблоковског статуса и обнављању курса на учлањивање у НАТО. Како је изјавио премијер Арсениј Јацењук, циљ Кијева је «добијање специјалног статуса између Украјине и НАТО». Међутим, касније је комитет за питања националне безбедности и одбране Раде препоручио да би нови састав парламента размотрио питање укидања ванблоковског статуса Украјине.

Представник Стејт департмента САД Џеф Ратке је у петак изјавио да Америка подржава тежњу Украјине да се учлани у НАТО, али коначну одлуку мора да усвоји Кијев. Док руски дипломати упорно покушавају да нађу компромисе, НАТО спрема за Украјину улогу огромне вишенаменске америчке војне базе код руских граница. Рат у Украјини се креће путем даље ескалације. Одржани фиктивни избори у Врховну Раду подстакли су будућу пуновредну офанзиву кијевске хунте на југо-исток да би свргла легитимну демократски изабрану владу у Донецкој и Луганској народним републикама, потисла са територије тих области све, који се не слажу с режимом, разоружала и уништила покрет народне војске и спровела етничку чистку неколико милиона људи на територији Донбаса, – пише професор Бингемтонског универзитета Њу-Јорка Џејмс Петрас у издању Global Research . НАТО-пакт је одабрао бескомпромисну стратегију «све или ништа»: да би заузео Украјину, он њеним рукама разара непокорни југо-исток, уништава његово становништво и производњу, као и спроводи опширни економски рат против Русије, – истиче Петрас. «Ратна грозница» све више захвата Запад, сматра професор, истичући да последице тог лудила постају све озбиљнији сваки час.

Истовремено руски дипломатии упорно се труде да нађу компромисс и било које тачке подударања опонената да би омогућили рускојезичном становништву југо-истока да сачува своју аутономију у оквиру плана федерализације и обнове свој утицај у пост-евромајданској Украјини.

 http://serbian.ruvr.ru/2014_11_23/SHef-MIP-Nemachke-se-izjasnio-protiv-uchlanjivanja-Ukrajine-u-NATO-i-EU-6445/

Један коментар

  1. Nemacka pere ruke jer naslucuje kakvoj tragediji vodi politika – ili EU ili Rusija, a ciji je saucesnik sama bila,pa sada polako odstupa plaseci se da ce rusi ponovo doci u Berlin.Sto Stajnmajer nije ovako govorio pre godinu dana ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *