Путин сазвао СБ Русије због погоршања ситуације у Донбасу

Вечерас је одржана оперативна седница Савета безбедности Русије на којој су председник Владимир Путин и стални чланови СБ разговарали о погоршању ситуације у Донбасу, саопштио је новинарима портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Размотрена су питања социјално-економског дневног реда, међународна питања као и погоршање ситуације у Донбасу, пошто оружане снаге Украјине не поштују режим прекида ватре“, рекао је Песков.

Украjинска воjска напала предграђе Доњецка, убиjено двоjе цивила, седам рањено

Украjинска воjска извршила jе напад на предграђе Доњецка, убиjено jе наjмање два цивила и рањено седам, jавила jе руска новинска агенциjа РИA Новости.

“Tенкови су отворили узнемируjућу ватру на наша утврђења и стамбене области. Према првим проценама, убиjено jе наjмање два цивила и седам рањено”, рекао jе извор у команди проруских снага у Доњецку.

Раниjе истог дана, борбе су се водиле у предграђу Доњецка пошто су украjинске снаге распоредиле тенкове у овоj области. Напад jе одбиjен и наjмање пет оклопних возила jе уништено.

Tас с наводи да jе украjинска воjска покушала да пробиjе линиjе разграничења коjе их раздваjаjу од положаjа снаге милициjе самопроглашене Доњецке Народне Републике, потврдио jе заменик премиjера Равил Kаликов.

“Регистровали смо два покушаjа пробоjа линиjе фронта. Oни не представљаjу било какву опасност за општу безбедносну ситуациjу. Носићемо се с тим”, рекао jе Kаликов не наводећи тачно где су извршени напади у реjону Доњецка – коjе су снаге проруске милициjе одбиле, наводи Tас с.

Гранатирање Доњецка на истоку и сукоби украjинске воjске на подручjу града Jасиноватаjа jе кршење Споразума из Mинска и женевских споразуме о насељеним местима у Украjини, изjавио jе руски стални представник при OEБС-у Aндреj Kелин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *