Посланици, Додик и потпредседници положили заклетву

Новоизабрани посланици у Народноj скупштини Републике Српске, председник и потпредседници РС – Mилорад Додик, Рамиз Салкић и Jосип Jерковић – положили су вечерас заклетву на седници ентитетског парламента и тиме званично преузели мандате за наредни четворогодишњи период.

Додик jе, у првом обраћању после полагања заклетве, рекао да бити председник РС ниjе привилегиjа, већ обавеза да се служи свом народу.

Oн jе нагласио да ће у овом мандату радити са jош већом одговорношћу и са великим задовољством jер му jе народ поново дао поверење, пренео jе РTРС.

“С муком очувана аутономиjа РС се не може прокоцкати. Борићу се за РС до краjа свога живота. РС jе наше животно опредељење и зато очекуjем од свих вас да будете гаранциjе њене одрживости, без обзира на верске и националне идентитете”, рекао jе Додик.

Истакао jе и да РС не може да прихвати унитаризациjу БиХ и да ће и даље да се залаже за свако слово Деjтона, а да jе други циљ РС Eвропска униjа.

Додик jе казао да су односи РС са Србиjом на завидном нивоу, као и са Русиjом и СAД, пренео jе клиx.ба.

Полагању свечане заклетве претходила jе бурна вишесатна расправа и спорење посланика у вези са броjем чланова Kомисиjе за избор и именовање, коjа jе на краjу и верификовала посланичке мандате, што jе био услов да могу да полож свечану заклетву, jавила jе фена.

У наставку седнице требало би да се расправља о избору председника Народне скупштине, као и доношењу одлуке о броjу потпредседника парламента и њиховом избору.

Засад jе познато име само кандидата Демократског народног савеза Недељка Чубриловића за новог председника ентитетског парламента, док jе Kоалициjа “Домовина” за потпредседника из реда бошњачког народа предложила Сенада Братића (Странка демократске акциjе).

Oба политичка блока – око Савеза независних социjалдемократа, као и око Савеза за промене – очекуjу да ће имати скупштинску већину.

Парламент РС броjи 83 посланичка места, а наjмање 42 посланичка гласа неопходна су за већину у законодавном дому.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *