Печат недеље

Русофобни Црногорци

У центру Подгорице освануо је билборд на којем, испод знака НАТО, пише порука да је „боље банана у руци него руска чизма на врату“. Поред овога, појавио се и билборд где је наведено неколико приватизација предузећа у Црној Гори, која су купиле руске фирме уз текст: „Након 300 година историјске везе, ‚мајка Русија‘ нас је удесила. Пријатељски нема шта! Никад нама Црногорцима Руси нијесу били пријатељи, увијек смо им били монета за поткусуривање. (Милован Ђилас на митингу у Титограду 1951. године)“. Оба билборда потписана су са „Црногорске патриоте“.

Русија упозорава на угроженост хришћана

Русија разматра могућност да пред Саветом УН за људска права представи Нацрт одлуке о заштити хришћана на Блиском истоку и у Северној Африци. Поред овога, Русија ће на Министарском савету ОЕБС, који се одржава у Базелу 4. и 5. децембра, затражити анализу процеса који је на Блиском истоку и у ширем региону довео до „кристијанофобије“. Обим проблема захтева координацију међународних напора да се на Блиском истоку заштите хришћани, сматра Русија. Москва намерава да покрене додатне иницијативе и усвоји нове мере како би се пронашло трајно решење за проблем угрожености хришћана у муслиманском свету. Амбасадор Русије у Великој Британији Александар Јаковенко навео је у ауторском тексту који објављује мрежа РТ да Русија верује да би читава Европа, укључујући и Британију, требало да допринесе овим напорима, с обзиром на то да су корени европске цивилизације у хришћанству и да се ти корени сада често заборављају зарад политичке коректности. „Судбина верских мањина у овом региону треба да изазове највећу забринутост. Масовни егзодус хришћана, који су вековима били интегрални део блискоисточног мозаика, посебно је узнемирујућ“, навео је Јаковенко.

Америка у пламену

Вишедневне насилне демонстрације избиле су у Фергусону (Мисури) али и у многим другим америчким градовима, пошто је велика порота одлучила да полицајац Дарен Вилсон (белац) није крив за убиство ненаоружаног тинејџера Мајкла Брауна (црнац). Овај случај у потпуности је оголио расне напетости у САД, пошто демонстранти верују да би суд донео сасвим другачију одлуку да је убијена особа припадала белој раси. Полиција у Фергусону, потпомогнута са више од 2 200 припадника Националне гарде, употребила је сузавац против демонстраната који су на њих бацали каменице, Молотовљеве коктеле и боце с урином. Само у Фергусону ухапшено је више од стотину особа, запаљено је 12 пословних зграда и опљачкан је читав низ продавница.

Аутономаши позивају на тероризам

На Фејсбук страници „Слободна Војводина“, која је, судећи по опису, блиска Војвођанском клубу и Војвођанској партији (о њима је „Печат“ већ писао: Војводину сматрају „ратним пленом Србије“) отворено се позива на оружани устанак против Републике Србије, рушење уставног поретка, нарушавање територијалног интегритета Србије и на тероризам. На једној од фотографија објављеној на овој страници виде се два припадника 63. падобранске бригаде Војске Србије преко којих је стављен снајперски нишан уз текст „противваздушна одбрана Војводине“ и „Војвођанске бригаде реагују на србијанско-руски ваздушни десант на Срем“. „Слободни Војвођани“ се не заустављају на овоме, него у другим објавама отворено прете институцијама државе Србије. „Сада се говнари из србијанских војно-безбедносних служби осећају сигурно у Војводини, али тако се осећала и Чаушескуова тајна полиција док их народ није растргао на парампарчад“, пише у једној објави. О својим намерама „обавештавају“ и западне партнере: „Ако је Западу стабилност (неталасање) важнија од демократије и правде, нека имају на уму да Војвођани почињу имати све више агресивније и милитантније ставове – тренд који ће сигурно расти ако се нешто драстично не промени. Нека убаце и ту чињеницу у своје калкулације.“
До сада смо били сведоци да је држава оштро и немилосрдно реаговала када су преко друштвених мрежа упућиване претње појединцима и неким мањинским заједницама, па се поставља питање да ли ће овакву реакцију изазвати и претње упућене самој држави.

После Перчевића, Богићевић

Након што је 15. новембра ухапшен власник „Интеркомерца“ Горан Перчевић, ове недеље је ухапшен још један познати српски тајкун, власник шабачког „Фармакома“ Мирослав Богићевић.
Обојица се сумњиче да су на истоветан начин оштетили државни буџет, тако што су од банака у државном власништву (Универзал банка, Привредна банка Београд) узимали кредите вредне неколико стотина милиона евра – спомињу се цифре које достижу суму од чак 800 милиона евра – које нису враћали а за које нису имали прописне гаранције када су их добијали. Обојица су ухапшени док су покушавали да побегну органима гоњења – Перчевић се крио у стану пријатеља, Богићевић је хтео да одлети из Србије – што би могло да сугерише да су до последњег тренутка мислили да имају основа да верују да ће бити заштићени. Обојицу, такође, повезује и јавна сумња да су заиста и имали озбиљну (политичку) заштиту, први у СПС-у, а други у ДС-у.
Истрага најпре треба да докаже да су Перчевићу и Богићевићу спорни кредити одобрени на незаконит начин. Уколико се то докаже, као што јавност очекује, јер се о томе говори већ месецима, морала би да уследи и истрага од много већег друштвеног значаја, истрага која би требало да покаже да ли су се ови спорни дилови одвијали само између ухапшених тајкуна и одговорних у банкама, или су пак одговорни у банкама добијали налоге политичког врха да тајкунима који су блиски том врху одобре кредите за које се унапред основано сумњало да неће бити наплаћени…

Руском диригенту забрањен наступ у Немачкој

Једном од најчувенијих светских диригената, Валерију Гергијеву, забрањено је учествовање на Mузичком фестивалу „Сарланд“, јер је Рус и јер је отворено изражаваo подршку председнику своје земље, Владимиру Путину. Иако ће Гергијев дириговати концертом који се одржава 9. марта у Паризу, наредног дана му неће бити дозвољен наступ са Минхенском филхармонијом на поменутом фестивалу у Сарбрикену. Менаџер манифестације Роберт Леонарди ово је оправдао „јасним противљењем“ амбасаде Пољске у Немачкој, која сматра да је „присуство Гергијева непожељно“ и да је „стварно немогуће да Рус, који је добро познат као Путинов пријатељ, тамо наступи“.
Главна тема фестивала, који почиње у фебруару и траје до јула, јесте пољска култура. Покровитељи ове свечаности су министар спољних послова Немачке Франк Валтер Штајнмајер и премијер Пољске Доналд Туск. Туск је, како пише немачки „Билд“, запретио да ће повући своју подршку, уколико Гергијев наступи на „Сарланду“. Предвиђено је да уместо Гергијева наступи пољски диригент Михал Нестеровиц.
Против Гергијева се води и жестока кампања да не постане главни диригент Минхенске филхармоније, која је, после смрти досадашњег главног диригента Лорина Мазела крајем октобра, желела да ангажује управо руског диригента. Шеф Одељења за културу Града Минхена Ханс-Георг Киперс затражио је од Гергијева да се, уколико жели да добије посао у Филхармонији, дистанцира од Путина. Гергијев је на ово одговорио отвореним писмом у којем је навео да је он „музичар и диригент, али исто тако и грађанин Русије који је тесно повезан са својом отаџбином“.

Један коментар

  1. Drage moje patriote,zar je moguće da ste zaboravili NJegoša.Veće sramote od ove nema.Činićete naravno šta vam je volja, ali će vas pokoljenja pamtiti i pitati se kako su ostali bez obraza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *