Napetost zbog NATO nosača u Boki

Uplovljavanje italijanskog ratnog broda u crnogorske vode podiglo tenzije. Jedni tvrde da je reč o provokaciji, drugi da nema razloga za brigu

Uplovljavanje jednog ratnog broda iz flotile NATO u Bokokotorski zaliv, italijanskog nosača aviona „Kavuro“, najvećeg koji je ta zemlja proizvela od kraja Drugog svetskog rata, podigao je tenzije u Crnoj Gori. Usidren kod Tivta, nosač pleni pažnju impozantnim izgledom – dužine je 244 metra, širine 39 i gaza 8,7 metara. Uz to, uz redovan broj članova posade (451), na njemu su još i 203 pripadnika vazduhoplovnog osoblja, 140 članova komandnog i štabnog osoblja RM Italije i 325 mornaričkih pešadinaca. Uz sve, grdosija je „zaveslala“ u zaliv baš kada su odnosi Zapada i Rusije ponovo postali zategnuti poput strune.

– Ne vidim razlog podizanja tenzija, jer su dosad crnogorske luke Bar, Tivat i Kotor prihvatile oko 25 ratnih NATO brodova – kaže za „Novosti“ Aleksandar Dedović, izvršni direktor NVO „Alfa centar“, koja je promoter pristupanja Crne Gore u ovu vojnu alijansu. – Reakcije izaziva trenutna geopolitička situacija i poljuljani odnosi Zapada i Moskve.

Dedović podseća i da su u crnogorske luke uplovljavali i ratni brodovi Ruske flote.

– Dešava se i to da zemlje koje su članice NATO prihvataju ruske brodove i podmornice u njihove teritorijalne vode ili na remont, i u tome niko ne vidi „smak sveta“. Crnogorsko more i luke treba da budu širom otvorene za sve brodove, podmornice i zastave koje ovde dolaze sa prijateljskim namerama – poručuje Dedović.

Ima i drugačijih mišljenja. Potpredsednik Nove srpske demokratije Strahinja Bujalić dolazak NATO nosača aviona u „nevestu Jadrana“ tumači kao provokaciju većine građana Crne Gore, ali i Rusije:

– Jer, uplovljavanje ovog nosača aviona se mora posmatrati i u konstelaciji novih odnosa na međunarodnoj sceni, odnosno, sveukupnog političkog, ekonomskog, a posebno vojnog jačanja i uticaja Rusije – rekao je Bulajić.

 

SUVERENITET

Članstvo Crne Gore u NATO podržava 35 odsto građana, dok ih je protiv 45, a 20 odsto je još uvek neopredeljeno.

– Čemu članstvo, ako se njime, u političkom smislu, gubi suverenitet ne samo nad vojskom nego i nad teritorijom – kaže za „Novosti“ prof. Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova Crne Gore od 1990. godine.

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0.480.html:520047-Napetost-zbog-NATO-nosaca-u-Boki

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *