Ko je serijski ubica?

Piše Mara Knežević Kern

Uporedo sa rastom potrebe za zaštitom prirodnog okruženja, raste broj žrtava iz redova eko-aktivista

Najava promene Zakona o GMO dočekana je zabrinjavajućim mukom razjedinjenih i marginalizovanih ekoloških pokreta, uz negodovanje nekoliko hrabrih profesora, čiji se glas čuje samo u medijima van „glavnog toka“. O masovnom buđenju mladih i radikalizovanju eko-otpora Srbija još uvek samo sanja, ali se može očekivati da – kao u susednoj Mađarskoj – „spontano“ organizovani protesti započnu iz mnogo banalnijih razloga.

GERILSKI NAPAD NA ELEKTRANU Na Zapadu je, u međuvremenu, došlo do smene generacija: na scenu stupaju mlađi i odvažniji „Sveži zeleni“ (Fresh green) prepoznatljivi po kreativnim direktnim akcijama, dok „Zelena banda“ (Gang green) ili „Korporativni zaštitnici prirode“ nastavljaju da deluju unutar postojećih struktura moći, zauzimajući mesto za pregovaračkim stolom gde se donose korporativni zakoni. Njihova sramna uzdržanost kad su u pitanju protesti protiv ekocidne fraking tehnologije govori da se zaista radi o „zelenoj bandi“ koja se bori za „bezbedan“ fraking. I dok preduzimači neometano vršljaju Srbijom merkajući zemlju, vodu, prirodne resurse, a Soroševa avangarda, obučavana u mađarskim kampovima, čeka znak da krene u otporašku reprizu, u Oklahomi i Juti se formiraju kampovi za obuku „Svežih zelenih“, spremnih da stave glavu u torbu kako bi zaustavili naftaški pohod na profit. Nedavno su gerilci iz grupe „No Dash for Gas“ izveli profesionalno planirani „napad“ na elektranu na gasni pogon u VB, „okupirajući“ dva dimnjaka visine 300 stopa. Kompanija EDF je tužila aktiviste zbog štete procenjene na 7,5 miliona dolara, ali su oni uzvratili kontraoptužbom, skrenuvši pažnju javnosti na dobro skrivan „detalj“, vezan za fraking tehnologiju. Naftaši kriju da se tokom ekstrakcije gasa oslobađa metan (primarna komponenta prirodnog gasa) mnogo opasniji zagađivač atmosfere od prvooptuženog  CO2, pa se „Sveži zeleni“ zalažu za promenu naziva prirodni gas u metan gas.

Uporedo sa rastom potrebe za zaštitom prirodnog okruženja, raste broj žrtava iz redova eko-aktivista, među kojima je i katolička sveštenica Doroti Steng, ubijena 2005. u brazilskom delu Amazonije. Doroti je u Brazilu proglašena za ženu godine zbog zasluga u vezi sa zaštitom starosedelaca od otimača zemlje i njihovih kriminalnih bandi. U dokumentarnom filmu Oni su ubili sestru Doroti (They killed sister Dorothy) razotkriva se sprega korumpiranih sudova korporativnih kriminalaca.

Još drastičniji primer predstavlja slučaj naučnika dr Judžina Frenklina Maloua (Eugene Franklin Mallove) angažovanog na buđenju svesti o mogućnostima nove, obećavajuće tehnologije pod nazivom hladna fuzija. On je u knjizi Vatra iz leda izneo dokaze da se  čovečanstvo našlo pred  otkrićem izvora jeftine, obnovljive energije, obelodanivši detalje eksperimenata sa hladnom fuzijom dvojice naučnika sa Univerziteta Juta – dr Ponsa i dr Flajšmana. Iako je prisustvovao izvođenju ponovljenih uspešnih eksperimenata, korporativni naučnici su ga ismejali, a mediji ignorisali. Predmet Malouovih istraživanja bila je i Rajhova teorija o orgonskoj energiji,  kao i orgonski motor dr Paula Koree.

Dr Malou je 2004. ubijen na kućnom pragu.

[restrictedarea]

PREGLED POMETNJE Nepuna 24 sata pred smrt, Malou je napisao Otvoreno pismo čovečanstvu, apelujući na naučnu javnost da pruži podršku istraživanjima nove energije, „koja bi u potpunosti promenila svet koji poznajemo. Ona ima potencijal da preokrene postojeći naučni poredak i donese novu svetlost civilizaciji“. Pismo je poslao prijatelju Ričardu Hoglandu, koji ga je posle njegove smrti objavio.

Godinama omalovažavan i marginalizovan, dr Malou je bio optužen da se bavi otkrićima „na rubu nauke“, a on se branio tvrdnjom da „izuzeci stavljaju pod sumnju pravila“ i da „izuzeci dokazuju da su pravila pogrešna“.

Njegova reakcija na izjavu korporativne zvezde, prof. Martina Hoferta da „SAD moraju da ulože ogromna sredstva,  ukoliko žele da ostvare energetsku bezbednost uz poštovanje prirodnog okruženja“ stvorila mu je smrtne neprijatelje. „Umesto milionskih sredstava slivenih u džepove državnih ‚eksperata‘, naviklih na velika ulaganja, uložite mnogo manju sumu za rešavanje energetskih problema za koje imamo rešenje. Potrebno je samo sprovesti početna istraživanja i obezbediti sredstva za izradu prototipa generatora za proizvodnju električne struje, baziranog na novim otkrićima iz fizike.“

Ugledni fizičar, nobelovac Džulijan Švinger, izjavio je – posle čitanja knjige Vatra iz leda – da je autor napravio „preko potreban pregled pometnje u naučnim krugovima oko hladne fuzije. Ovaj naučnik, oslobođen predrasuda, iznosi istinu uz pomoć provokativnih eksperimenata“.

Kada je dr Malou 1991. ponudio saradnju prof. Fešbahu na istraživanju hladne fuzije, dobio je neverovatan odgovor: „Imam pedeset godina iskustva u nuklearnoj fizici i znam šta je moguće a šta nije… Ne zanimaju me vaši dokazi. Sve je to smeće.“

Dr Malou u Pismu čovečanstvu poručuje da nas ovi nadobudni eksperti neće ubediti da znaju kako funkcioniše Kosmos, niti imaju monopol na istinu. „Oni koji objavljuju ‚kraj nauke‘, tvrdeći da su otkrili ‚finalnu teoriju svega‘, ponašaju se kao crkveni oci posle Galileovih otkrića, zato što su ‚znali‘ da ništa novo ne može biti otkriveno.“

Dr Malou je termin „nova energija“ definisao kao „novi izvor energije, trenutno neprepoznate kao moguće od strane naučnog establišmenta“. Među nove energije je svrstao: Novu hidrogensku fiziku (hladna fuzija ili LENR – Low Energy Nuclear Reaction, „hidrono“ fizika i ostali izvori energije na bazi vode).

Ta energija ne bi zagađivala okolinu, niti bi proizvodila opasno zračenje, a troškovi za gorivo bi bili zanemarljivi. „Uz samo jedan kubni kilometar vode iz okeana proizvela bi se energija ekvivalentna svim poznatim rezervama nafte na svetu.“

Energiju vakuuma (Nulta energija – Zero point energy ZPE). Skraćeno rečeno, etarska energija ili kosmička energija.

Radi se o energijama iz ogromnih energetskih izvora iz vakuuma. Dr Paulo i Aleksandra Korea su 1990. prijavili tri patenta za takozvani Pulsed Abnormal Glow Discharge  (PAGDTM) reaktor. Iako je izraelska avio-industrija pokazala interesovanje za ove pronalaske, oni iz nekog razloga nisu ušli u komercijalnu upotrebu.

Energiju iz prirodnog okruženja, prvenstveno iz osetljive termalne energije (energije iz molekularnog kretanja) do koje se došlo produbljivanjem saznanja iz Drugog zakona termodinamike.

HLADNA FUZIJA NIJE MRTVA Na međunarodnom naučnom skupu posvećenom „novim energijama“, donesen je zaključak da je moguće napraviti mašine za konvertovanje termalne energije za praktične potrebe, bez izrade rezervoara za deponiju toplote, što je u direktnoj suprotnosti s navodno neprikosnovenim Drugim zakonom termodinamike. Radi se o skoro savršenim mašinama za proizvodnju „slobodne energije“, čiji su prototipi već bili urađeni.

Bela kuća je na zahtev ser Artura Klarka 2000. godine zatražila od dr Maloua memorandum o istraživanjima vezanim za hladnu fuziju. Obimni memorandum pod naslovom Čudno rađanje veka na vodeni pogon (The Strange Birth of the Water Fuel Age) prosleđen je Klintonovoj administraciji, a kasnije Bušovoj. Iako se u njemu predlaže preispitivanje osnovnih dokaza do kojih se došlo u američkim državnim laboratorijama u poslednjih 14 godina, administracija je komunikaciju zaključila kratkim odgovorom: „Hvala.“

Kad je u avgustu 2003. održana 10. međunarodna konferencija o hladnoj fuziji, pojavio se naslov u Vol Strit džornalu „Hladna fuzija nije mrtva“. Na ovoj konferenciji se pojavila izraelska korporacija Energetics Technologies, sa značajnim otkrićima vezanim za fenomen nuklearne reakcije low-energy.

Dr Malou se sve vreme pribojavao da ove mašine neće nikada biti napravljene, tvrdeći da će to biti „monumentalna tragedija za skoro sve kategorije ljudskog iskustva, pogotovo za one ‚neželjene‘ pronalaske“. U jednom intervjuu je izrazio spremnost da objavi memorandum sa svim mahinacijama i imenima korumpiranih naučnika sakrivenih iza fasade „etičke kuće nauke“, optuživši naučne časopise Sajens i Nejčer da sistematski odbijaju da objave naučne radove čiji autori stavljaju u sumnju osnovne naučne paradigme iz fizike, hemije ili biologije.

„Solarna energija, snaga vetra ili vode ne mogu da zadovolje rastuće potrebe za energijom. Ni takozvana kontrolisana vruća fuzija u tokamak reaktorima, otkrivena uz pomoć biliona dolara, neće doneti eru čiste tehnologije. Zato apelujem da se pomogne mladim istraživačima, naviklim na skromna sredstva, kako bi dobili priliku da – uz minimalna ulaganja – razviju ovu tehnologiju… Već stotine istraživača radi na projektu, ponosan sam što sam deo tog tima i verujem da, uprkos brojnim preprekama, ovaj proces niko ne može da zaustavi.“

[/restrictedarea]

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *