Ко је серијски убица?

Пише Мара Кнежевић Керн

Упоредо са растом потребе за заштитом природног окружења, расте број жртава из редова еко-активиста

Најава промене Закона о ГМО дочекана је забрињавајућим муком разједињених и маргинализованих еколошких покрета, уз негодовање неколико храбрих професора, чији се глас чује само у медијима ван „главног тока“. О масовном буђењу младих и радикализовању еко-отпора Србија још увек само сања, али се може очекивати да – као у суседној Мађарској – „спонтано“ организовани протести започну из много баналнијих разлога.

ГЕРИЛСКИ НАПАД НА ЕЛЕКТРАНУ На Западу је, у међувремену, дошло до смене генерација: на сцену ступаjу млађи и одважнији „Свежи зелени“ (Fresh green) препознатљиви по креативним директним акцијама, док „Зелена банда“ (Gang green) или „Корпоративни заштитници природе“ настављају да делују унутар постојећих структура моћи, заузимајући место за преговарачким столом где се доносе корпоративни закони. Њихова срамна уздржаност кад су у питању протести против екоцидне фракинг технологије говори да се заиста ради о „зеленој банди“ која се бори за „безбедан“ фракинг. И док предузимачи неометано вршљају Србијом меркајући земљу, воду, природне ресурсе, а Сорошева авангарда, обучавана у мађарским камповима, чека знак да крене у отпорашку репризу, у Оклахоми и Јути се формирају кампови за обуку „Свежих зелених“, спремних да ставе главу у торбу како би зауставили нафташки поход на профит. Недавно су герилци из групе „No Dash for Gas“ извели професионално планирани „напад“ на електрану на гасни погон у ВБ, „окупирајући“ два димњака висине 300 стопа. Компанија ЕДФ је тужила активисте због штете процењене на 7,5 милиона долара, али су они узвратили контраоптужбом, скренувши пажњу јавности на добро скриван „детаљ“, везан за фракинг технологију. Нафташи крију да се током екстракције гаса ослобађа метан (примарна компонента природног гаса) много опаснији загађивач атмосфере од првооптуженог  CO2, па се „Свежи зелени“ залажу за промену назива природни гас у метан гас.

Упоредо са растом потребе за заштитом природног окружења, расте број жртава из редова еко-активиста, међу којима је и католичка свештеница Дороти Стенг, убијена 2005. у бразилском делу Амазоније. Дороти је у Бразилу проглашена за жену године због заслуга у вези са заштитом староседелаца од отимача земље и њихових криминалних банди. У документарном филму Они су убили сестру Дороти (They killed sister Dorothy) разоткрива се спрега корумпираних судова корпоративних криминалаца.

Још драстичнији пример представља случај научника др Јуџина Френклина Малоуа (Eugene Franklin Mallove) ангажованог на буђењу свести о могућностима нове, обећавајуће технологије под називом хладна фузија. Он је у књизи Ватра из леда изнео доказе да се  човечанство нашло пред  открићем извора јефтине, обновљиве енергије, обелоданивши детаље експеримената са хладном фузијом двојице научника са Универзитета Јута – др Понса и др Флајшмана. Иако је присуствовао извођењу поновљених успешних експеримената, корпоративни научници су га исмејали, а медији игнорисали. Предмет Малоуових истраживања била је и Рајхова теорија о оргонској енергији,  као и оргонски мотор др Паула Корее.

Др Малоу је 2004. убијен на кућном прагу.

[restrictedarea]

ПРЕГЛЕД ПОМЕТЊЕ Непуна 24 сата пред смрт, Малоу је написао Отворено писмо човечанству, апелујући на научну јавност да пружи подршку истраживањима нове енергије, „која би у потпуности променила свет који познајемо. Она има потенцијал да преокрене постојећи научни поредак и донесе нову светлост цивилизацији“. Писмо је послао пријатељу Ричарду Хогланду, који га је после његове смрти објавио.

Годинама омаловажаван и маргинализован, др Малоу је био оптужен да се бави открићима „на рубу науке“, а он се бранио тврдњом да „изузеци стављају под сумњу правила“ и да „изузеци доказују да су правила погрешна“.

Његова реакција на изјаву корпоративне звезде, проф. Мартина Хоферта да „САД морају да уложе огромна средства,  уколико желе да остваре енергетску безбедност уз поштовање природног окружења“ створила му је смртне непријатеље. „Уместо милионских средстава сливених у џепове државних ‚експерата‘, навиклих на велика улагања, уложите много мању суму за решавање енергетских проблема за које имамо решење. Потребно је само спровести почетна истраживања и обезбедити средства за израду прототипа генератора за производњу електричне струје, базираног на новим открићима из физике.“

Угледни физичар, нобеловац Џулијан Швингер, изјавио је – после читања књиге Ватра из леда – да је аутор направио „преко потребан преглед пометње у научним круговима око хладне фузије. Овај научник, ослобођен предрасуда, износи истину уз помоћ провокативних експеримената“.

Када је др Малоу 1991. понудио сарадњу проф. Фешбаху на истраживању хладне фузије, добио је невероватан одговор: „Имам педесет година искуства у нуклеарној физици и знам шта је могуће а шта није… Не занимају ме ваши докази. Све је то смеће.“

Др Малоу у Писму човечанству поручује да нас ови надобудни експерти неће убедити да знају како функционише Космос, нити имају монопол на истину. „Они који објављују ‚крај науке‘, тврдећи да су открили ‚финалну теорију свега‘, понашају се као црквени оци после Галилеових открића, зато што су ‚знали‘ да ништа ново не може бити откривено.“

Др Малоу је термин „нова енергија“ дефинисао као „нови извор енергије, тренутно непрепознате као могуће од стране научног естаблишмента“. Међу нове енергије је сврстао: Нову хидрогенску физику (хладна фузија или LENR – Low Energy Nuclear Reaction, „хидроно“ физика и остали извори енергије на бази воде).

Та енергија не би загађивала околину, нити би производила опасно зрачење, а трошкови за гориво би били занемарљиви. „Уз само један кубни километар воде из океана произвела би се енергија еквивалентна свим познатим резервама нафте на свету.“

Енергију вакуума (Нулта енергија – Zero point energy ZPЕ). Скраћено речено, етарска енергија или космичка енергија.

Ради се о енергијама из огромних енергетских извора из вакуума. Др Пауло и Александра Кореа су 1990. пријавили три патента за такозвани Pulsed Abnormal Glow Discharge  (PAGDТМ) реактор. Иако је израелска авио-индустрија показала интересовање за ове проналаске, они из неког разлога нису ушли у комерцијалну употребу.

Енергију из природног окружења, првенствено из осетљиве термалне енергије (енергије из молекуларног кретања) до које се дошло продубљивањем сазнања из Другог закона термодинамике.

ХЛАДНА ФУЗИЈА НИЈЕ МРТВА На међународном научном скупу посвећеном „новим енергијама“, донесен је закључак да је могуће направити машине за конвертовање термалне енергије за практичне потребе, без израде резервоара за депонију топлоте, што је у директној супротности с наводно неприкосновеним Другим законом термодинамике. Ради се о скоро савршеним машинама за производњу „слободне енергије“, чији су прототипи већ били урађени.

Бела кућа је на захтев сер Артура Кларка 2000. године затражила од др Малоуа меморандум о истраживањима везаним за хладну фузију. Обимни меморандум под насловом Чудно рађање века на водени погон (The Strange Birth of the Water Fuel Age) прослеђен је Клинтоновој администрацији, а касније Бушовој. Иако се у њему предлаже преиспитивање основних доказа до којих се дошло у америчким државним лабораторијама у последњих 14 година, администрација је комуникацију закључила кратким одговором: „Хвала.“

Кад је у августу 2003. одржана 10. међународна конференција о хладној фузији, појавио се наслов у Вол Стрит џорналу „Хладна фузија није мртва“. На овој конференцији се појавила израелска корпорација Energetics Technologies, са значајним открићима везаним за феномен нуклеарне реакције low-energy.

Др Малоу се све време прибојавао да ове машине неће никада бити направљене, тврдећи да ће то бити „монументална трагедија за скоро све категорије људског искуства, поготово за оне ‚нежељене‘ проналаске“. У једном интервјуу је изразио спремност да објави меморандум са свим махинацијама и именима корумпираних научника сакривених иза фасаде „етичке куће науке“, оптуживши научне часописе Сајенс и Нејчeр да систематски одбијају да објаве научне радове чији аутори стављају у сумњу основне научне парадигме из физике, хемије или биологије.

„Соларна енергија, снага ветра или воде не могу да задовоље растуће потребе за енергијом. Ни такозвана контролисана врућа фузија у токамак реакторима, откривена уз помоћ билиона долара, неће донети еру чисте технологије. Зато апелујем да се помогне младим истраживачима, навиклим на скромна средства, како би добили прилику да – уз минимална улагања – развију ову технологију… Већ стотине истраживача ради на пројекту, поносан сам што сам део тог тима и верујем да, упркос бројним препрекама, овај процес нико не може да заустави.“

[/restrictedarea]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *