Jосиповић: Хрватска ће о Шешељу и на Савету безбедности УН

 Председник Хрватске Иво Jосиповић наjавио jе данас да ће Хрватска на седници Савета безбедности УН о раду Хашког трибунала, средином децембра, изнети своjу позициjу о jавним иступима лидера радикала Воjислава Шешеља.

Према његовим речима, Хрватска ће од Савета безбедности “затражити да у оквиру своjих надлежности предузме мере коjе има”, преноси Хина.

На питање новинара да прокоментарише оцене српских званичника да лидер радикала ниjе важан политички фактор, Jосиповић jе одговорио да Шешељ лично можда и ниjе превелик политички фактор “с обзиром на стање и болест”, али да jе проблем његова идеологиjа коjа jе, како jе оценио, “дух из боце” коjи плаши све коjи знаjу шта се догодило 1990-тих.
“Mислим да jе заjеднички задатак свих, укључуjући EУ и Србиjу, да таj дух врати у боцу да више никад не залелуjа овим просторима”, рекао jе Jосиповић.

Упитан за коментар изjаве потпредседника владе и министра спољних послова Србиjе Ивице Дачића да Хрватска не може да дели лекциjе Србиjи везано за случаj Шешељ, Jосиповић jе одговорио како jе Дачићу познато каква jе Шешељева идеологиjа као и то коjи су критериjими за улазак Србиjе у Eуропску униjу.
“Према томе, мора бити свестан да ће, као што смо и ми испунили услове, коjи нису само усклађивање с техничким нормама, него су и одређени стандарди демократиjе, и Србиjа морати да испуни те услове”,
поручио jе Jосиповић, наводи Хина.

Дачић jе раниjе данас рекао да jе Шешељ “топ тема” у Хрватскоj из тамошњих унутрашњеполитичких разлога и предизборне кампање, те да тоj земљи недостаjе храброст за решавање питања из прошлости.
“Србиjа Шешеља ниjе дочекала као националног хероjа и ми нисмо ни на коjи начин учествовали у процесу његовог пуштања. Све то jе само jедна замена теза и покушаj да се Србиjа увуче у нешто што са нама нема везе”, рекао jе Дачић.

Oн jе поновио да Шешељ не представља никакву снагу на политичкоj сцени Србиjе, те да Србиjа нема одговорност за оно што ће Шешељ говорити.

У Хрватскоj су председнички избори заказани за 28. децембар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *