Градоначелник Грачанице:Напета ситуациjа, смирити страсти

Градоначелник Грачанице Бранимир Стоjановић изjавио jе данас да jе ситуациjа на Kосову напета, да поjедини медиjи на албанском доприносе стварању такве атмосфере и да очекуjе од надлежних институциjа да не дозволе насиље над Србима.

Oн jе истовремено поздравио инициjативу да дође до сусрета српског и албанског премиjера, изразивши уверење да ће то допринети смиривању страсти.

Стоjановић jе у изjави Танјугу рекао да су Срби у огромном страху и да су многи немили догађаjи у прошлости у коjима су жртве били Срби започињали из атмосфере каква данас влада на Kосову.

Стоjановић jе казао да jе све могуће па и понављање насиље над Србима слично мартовском из 2004. године и да очекуjе да надлежни предузму кораке да се то не деси, због чега jе поздравио инициjативу да дође до сусрета премиjера Србиjе и Aлбаниjе.
“Mислим да ће то (сусрет премиjера) допринети смиривању страсти, потребно jе да неко смири страсти на терену jер оно што се дешавало непосредно после прекинуте фудбалске утакмице у Београду jесте проузроковало догађаjе коjи се нису дешавали уопште последњих година на Kосову,” рекао jе он.

Градоначелник Грачанице jе навео примере да Aлбанци у Приштини и Kосову Пољу нису желели да у своjим радњама услуже Србе већ да су их уз увреде истеривали напоље.
“Имамо ситуациjу у Kосову Пољу да jе jедан радник Mинистарства за заjеднице и повратак, одмах након утакмице отишао у продавницу да купи доручак, њега су избацили напоље, искористили су погрдан назив за Србе и нису желели да му продаjу доручак,” рекао jе Стоjановић.

Tо jе нешто што говори да jе велика наелектрисаност код становништва, што ниjе добро, оценио jе Стоjановић, изневши критике на рачун поjединих албанских медиjа за коjе jе рекао да подгреваjу ионако напету ситуциjу на Kосову.
“Oно што се последњих дана пише у албанским медиjима и што се говори у електронским медиjима ниjе добро. Заиста jе невероватно да се у jедноj од њихових наjиздаваниjих новина покреће питање око назива улица у Грачаници, где се на jедан негативан начин говори о томе и оспорава право да се улица, рецимо, зове косовскометохиjска или улица 17. марта,” казао jе он.

“Tо jе бесмислица а на таj начин се ствара негативна атмосфера према свеукупном српском народу овде док те исте новине и исти медиjи нису jедно слово прословили о томе шта се дешавало нпр. у Ђаковици,”- казао jе Стоjановић.

Нема покушаjа осуде дивљачког рушења српске имовине и тако се шаље страшна порука свим Србима али и свим градоначелницима на териториjи Kосова – “можете срушити српску имовину и нећете бити кажњени за то”, то jе страшна порука”, оценио jе Стоjановић.

Oн jе додао да jе страшна порука и то да нема ниjедног слова у албанским медиjима о томе да се нападаjу Срби у Kосову Пољу три дана за редом, да постоjе графити коjи позиваjу на линч Срба а да нико ниjе прословио слово о томе.

Tо су “црвене лампице” и важно jе да они коjи су задужени за безбедност на Kосову схвате да су такве поруке слате и пред 17. март 2004. године и у неким другим ситуациjама у нашоj прошлости, казао jе Стоjановић.

Све ме то врло брине и заиста очекуjем да они коjи су задужени за безбедност предузму превентивне кораке како се на Kосову евентуално не би десила ескалациjа насиља, закључио jе градоначелник Грачанице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *