Фобије

Милорад Вучелић / главни уредник

Ово је по много чему јединствена земља. Из целог света стижу вести и оцене да је у току или да ће почети нови светски сукоб или рат а Срби нису извели никакве поуке и ваљане закључке ни из оних претходних. Да за ову прилику оставимо по страни Принципове метке, Први светски рат, партизане и четнике, поражене и побеђене у Другом светском рату, и да пажњу усмеримо само на окончање Хладног рата, пад Берлинског зида, ратно разбијање Југославије и оружану НАТО агресију на СРЈ.

И даље највећим делом српских медија и у политичкоаналитичарским круговима неометано кружи стереотип да нисмо разумели значај пада Берлинског зида па смо пренебрегли да су на дневном реду демократија и транзиција. Неће нико ни да подсети да нема и није било српског политичара и интелектуалца од имена који није, на крају осамдесетих, из свег гласа кликтао, и то се испоставило као крајње погрешно, да је српско питање демократско питање. Тобоже, када се успостави либерална демократија у Србији, све ће у Југославији бити решено у српску корист и правично. Тоне папира и мастила потрошене су на исписивање овог светог начела. То је била тема дијалога српских и словеначких, шиптарских и муслиманских интелектуалаца и политичара и завршило се онако како се завршило. И ако некоме тада, и све до сада, није било ово што помињемо јасно, сада би му, у светлу новог тектонског поремећаја и на основу нових чињеница и сазнања, морало бити јасно. Сем ако неко то не жели, или је задужен да му то не буде јасно.

И поред тога, и поред читавих томова чињеница и доказа, у највећем делу медија и даље се упорно користе стереотипи о „српској кривици за ратове деведесетих“, „говору мржње“, „ратнохушкачкој пропаганди“, „српском геноциду“. Нису постојали за такве тврдње ни онда, а поготово не постоје сада, никакви докази нити их могу поткрепити било какви подаци. Зар ико ко је нормалан још увек може тврдити да је, рецимо, вест да против Срба у БиХ ратују муџахедини и верски фундаменталисти из бројних муслиманских земаља лаж и ратно хушкање? То учешће муџахедина у међувремену је постало ноторна и документована чињеница, зачињена чак и учешћем самог Бин Ладена. Набрајању, када бисмо систематично кренули, не би било краја.

[restrictedarea]

Славни немачки књижевник Гинтер Грас је светску јавност, и нас, упознао са ставом о почетку трећег светског рата. А Грасу, када су ратови и учешће у њима у питању, ваља веровати. Он  је и јавно ревидирао свој став о подршци бомбардовању Србије. Да је знао оно што сада зна, па и све оно што је важно о Косову, никада не би подржао НАТО бомбардовање. Дакле, Грас је, за разлику од већине наших другосрбијанаца, будући упознат са читавим низом нових открића и докумената, променио своје мишљење.

Грас јесте, али српски тужиоци за ратне злочине, Владимир Вукчевић и Бруно Векарић, нису јер они и даље обављају разне радње, истражне и предистражне поступке, и то о новинарима који су наводно подстицали ратне злочине на Косову. Посебно забрињава податак о њиховој аљкавости, нераду и тромости, захваљујући којима су правди измакли они које је НУНС означио као најкривље, и то на самом почетку своје кривичне пријаве, коју Вукчевић и Векарић још увек разматрају. Пре свих, реч је о Патријарху Павлу, Љубу Тадићу, Михајлу Марковићу и Добрици Ћосићу. Упокојише се ови наши великани и измакоше исуканом јатагану нашег Тужилаштва за ратне злочине. Направише наши тужиоци, додуше, и неки нови траљави и шесторазредни материјал и отворише кривичноправни предмет „Медији“, и платише га обилато. На основу њега наставише да гоне неке друге, а посебно народног посланика Милована Дрецуна. (Прочитајте текст Филипа Родића „Дамоклов мач Тужилаштва“ у овом броју „Печата“).

Све идући овим трагом, сазнадосмо да је наше Тужилаштво за ратне злочине само у последње време примило од америчке амбасаде 70.000 америчких долара, а по свему судећи, у знак захвалности што им поменуто Тужилаштво редовно додаје документацију коју од њега затраже и што упорно инсистирају на српској кривици за догађаје на Косову.

Овде је, у случају нашег Тужилаштва, јасно видљива америчка и западњачка рука. Права природа таквог инсистирања на српској кривици и трагања за могућим починиоцима постаје потпуно препознатљива тек у светлу гласања у Уједињеним нацијама када антинацистичку резолуцију нису подржале све земље НАТО-а и ЕУ, уз своје сателите попут Украјине, Албаније, Црне Горе, БиХ, Македоније… о чему се подробније можете обавестити и одговарајуће закључке извести на основу текста Николе Врзића „Баук нацизма кружи око Србије“ у овом броју „Печата“.

Ако је страна западњачка рука очигледна када је рад поменутог Тужилаштва у питању, та рука је још очигледнија када је реч о нападима на српског министра Александра Вулина. Ни ту нема прикривања. У два Шпрингерова издања која излазе у Београду, у новинама „Блиц“ и „Ало“, истога дана појављују се два такорећи истоветна уводника против њега а томе се морају додати и још бар два текста објављена у другим новинама а у истом дану. Замера му се, наизглед, што брине о нужном опремању запуштених и девастираних центара за социјални рад а у ствари се разрађују саопштења америчке амбасаде против министра Вулина, и то зато јер се усудио да каже да се због свега што нам се дешава морамо замислити над приоритетима наше спољне политике. А велики грех је починио и што није повукао потпуни знак једнакости између  смртоносних убода ножем једном нашем младићу у Истанбулу и једне навијачке пароле на неком београдском стадиону! Само у Београду и медијима који у њему излазе још увек влада погубни систем насилних симетрија који непогрешиво заводи на пут лажи и самоокривљавања.

Има у свим догађајима око нас и неке чвршће логике јер се испоставља да највише проблема има са оним државама које су настајале и бивале „независне“ и „самосталне“ само под окупацијама, било отоманским, било нацистичким. Оне које то још нису поново покушавају да то буду. У помоћ им сада пристиже НАТО и ЕУ. Демократско питање се на наше очи претвара у пожељно нацистичко питање. Праве западне, велике и извикане демократије никада нису правиле проблем када је реч о сарадњи са нацистима, само ако им је то било у интересу и ако је било у циљу борбе против Русије и ширења русофобије. Тако је било, и данас јесте тако. И ту за доказани српски антифашизам нема нарочито погодног места.

Ако је неко оправдано сумњичав према Гинтеру Грасу, сигурно ће лакше поверовати нашем славном историчару Милораду Екмечићу, чији текст обавезно треба прочитати у овом броју „Печата“. Екмечић каже:

„Пред сваки велики рат нека је фобија припремала духове против уреченог непријатеља. Ширење такве фобије мора се узети као индикатор и мерило до којег је степена досегао мрак наилазећег рата. Русофобија и србофобија данас један су од таквих индикатора.“

[/restrictedarea]

3 коментара

 1. …. да, осим медијско-пропагандних “ратних бубњева”, присутна је и `мобилизација` – свих, који ма и `чашу воде` дугују САД ? `Господари рата` умишљају, да ће профитирати и да ће, лично, бити – `безбедни`, без обзира на све ? А ко то може да им гарантује ?

 2. Ево одакле те фобије и зашто не подносе Србе: Испод је цитат са сајта али има и Јутјуб снимак са заједничке конференције за штампу премијера Србије и Израекла, Вучића и Нетанјахуа, где премијер Нетанјаху у поздравној речи говори о ХИЉАДУГОДИШЊЕМ пријатељству СРБА и ЈЕВРЕЈА; није премијер Израела необавештен, и није то сигурно случајно рекао:

  >>> Prilikom zajedničke konferencije za novinare održane na engleskom jeziku, na samom početku obraćanja, Netanijahu je poželeo dobrodošlicu Vučiću, a zatim rekao:

  „Prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda ide u prošlost hiljadama godina, još od vremena Rimske Republike. A u moderno vreme su dva naroda bila ujedinjena u borbi i patnji, tokom strašnih godina Drugog svetskog rata. Naš narod se suočio sa brutalnim optužnicama i ubistvima od ruku nacista i njihovih prijatelja. Nikada nećemo zaboraviti ulogu srpskog naroda u borbi protiv nacista. To je orden časti koji duboko osećamo u našim srcima i uvek će tu ostati“.

  Najzanimljivije u njegovoj izjavi ovde je da su Srbi i Jevreji prijatelji hiljadama godina i da se poznaju još od vremena Starog Rima. Ako razumete engleski jezik, poslušajte Netanijahuovu izjavu na samom početku snimka.

  Konkretno, Netanijahu pominje baš vreme Rimske Republike koja je trajala od 509. do 27. godine pre nove ere! Čak i da je mislio na Rimsko carstvo, koje je propalo 476. godine nove ere, opet ne bi moglo doći do dodira Srba i Jevreja. Barem sudeći prema zvaničnoj istoriji.
  .

  Izjava premijera Izraela ruši teoriju o doseljavanju Slovena sa Karpata u 7. veku i uklapa se u tvrdnje predstavnika srpske autohtone istorijske škole koju je pre oko vek i po predvodio istoričar Miloš Milojević,…

  —–

  Наша историја је намерно лажирана, па је очигледно што се стално светске силе окоме на малу Србију и Србе , јер очигледно да им смета нешто код нас, неки део наше историје , карактера и сл. и они упорно покушавају да нам лажирају иисториуу, да нас сатру, да не постојимо или да се утопимо у безличну масу заборављајући наше порекло из давнина!
  ние то без основа када видимо са коликом жестином су се окомили на нас Србе, Русе, ….можда је тајна у казивањима наших ранијих историчара Милојевића и других…!?

 3. Posle PRVOG velikog ubijanja i progona Srba,Srbija je formirala DRZAVNU ZAJEDNICU sa svojim dojuceradnjim koljacima…
  SRBIJICE…NEZNALICE.
  Posle DRUGOG velikog ubijanja i progona Srba,i ubijanja REALNE SRBIJE,komunisti su nam objasnili da treba da zivimo u BRATSTVU I JEDINSTVU sa dojucerasnjim koljacima…
  SRBIJICE…PREVRTLJIVICE.
  Posle treceg velikog ubijanja i progona Srba,Srbija zeli da se INTEGRISE DEFINITIVNO sa svojim dojucerasnjim koljacima i ubicama…
  SRBIJICE…IZDAJICE.
  Juce nam je predsednik ove najnovije Euro-Srbije,UMILJATE,SRBIJICE OPRASTALICE,POMIRUSE…koja ce u EU uci pod zvanicnim nazivom,verovatno…SUMADIJA,mislim,svakako sa tolikom teritorijom,PREDBERLINSKOM TERITORIJOM…objasnio da u EU necemo dok ne priznamo Kosovo (kao drugu albansku drzavu),ali i da mi nastavljamo evropski put i da ZELIMO DA BUDEMO CLAN EU???
  Ko razume,shvati ce…da ce SUMADIJA PRIZNATI KOSOVO!
  Kako shvatiti stav istog,da “necemo priznati Kosovo ali hocemo u Evropu…”???
  Evropu,koja nas nece SA KOSOVOM,I ON NAM KAZE DA MU ONI TO KAZU???
  Ludo burazere…LUDNICA BURAZERE!!!
  SRBIJICE…LUDICE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *