Evropska opozicija Evropskoj uniji

Piše Zoran Milošević

Nacionalno orijentisane vlade država koje čine EU i tamošnji poslovni krugovi uznemireni su diktatom Brisela i primenom represivnih administrativnih mera za gušenje protivnika njegove politike. Ako ste protiv, nema novca iz fondova EU

Nevelike delegacije posmatrača iz Francuske, Italije, Austrije, Grčke, Srbije, Češke, Slovačke i Mađarske došle su u Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku da prate održavanje izbora. Ovo je i najtačniji spisak država koje imaju opozicioni stav prema službenom Briselu u vezi sa krizom u Ukrajini. Njihovo hrabro suprotstavljanje ne samo što ukazuje na postojanje opozicije Briselu već potvrđuje stavove onih analitičara koji tvrde da su stvorene pretpostavke za urušavanje Evropske unije iznutra. Brisel je ovim povodom i zvanično izrazio zabrinutost, zapretivši sankcijama, ali administrativne mere nisu obeshrabrile posmatrače, što je opet ukazalo da se u Uniji formira snažna opozicija njegovoj aktuelnoj politici.

TRI NIVOA OPOZICIJE Činjenički, opozicija Briselu se formirala na tri nivoa: na nacionalnom (vladinom) nivou, u Parlamentu Evropske unije i u poslovnim krugovima.

Razloge nezadovoljstva moguće je svrstati u dva bloka. Pre svega, to je ekonomska neodrživost „ukrajinskog projekta“, što je dovelo do blokiranja važnih ekonomskih projekata sa Rusijom. Nacionalno orijentisane vlade država koje čine EU i tamošnji poslovni krugovi uznemireni su diktatom Brisela i primenom represivnih administrativnih mera za gušenje protivnika njegove politike (ako ste protiv, nema novca iz fondova EU). Mađarima, na primer, nije jasno zašto bi zbog mitskog suprotstavljanja „agresiji“ Rusije na Ukrajinu trebalo da žrtvuju ugovor vredan milijarde evra o izgradnji dve nuklearne centrale (dobili su kredit od Rusije u iznosu od 10 milijardi evra) i gasovod „Južni tok“. Ponašanje Brisela, ističe predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kever, „podseća na Moskvu iz sovjetskih vremena“. Ukoliko ovako nastavi, „Mađarska će razmotriti pitanje izlaska iz Unije“, kazao je on.

„Austrija se uvek zalagala za političke pregovore i mi ćemo nastaviti u tom duhu“, izjavio je kancelar Austrije Verner Fajman. „Austrija i njen biznis su takođe povezani sa Rusijom. Na primer, Rajfajzen banka internacional zarađuje u Rusiji najveći deo svog profita, dok energetska kompanija OMV zajedno sa ruskim ‚Gazpromom‘ učestvuje u izgradnji gasovoda ‚Južni tok‘. Ukoliko se odreknemo ruskog tržišta i ugovorenih poslova, dužni smo da oštećenima ponudimo alternativu, a nje nema“, ističe austrijski kancelar.

Poučan je primer Višegradske grupe (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska) u vezi sa uvozom gasa iz SAD. Naime, gas koji je trebalo da stigne marta 2014. godine dobijen je tokom leta iste godine, navodi portal topwar.ru. Udarac Briselu zadala je i Moskva, koja je od 20. oktobra do 5. novembra 2014. godine organizovala susret za poslovnim ljudima sa Zapada koji su rešili da i pored sankcija nastave saradnju. Dala im je velike olakšice koje prevazilaze kazne Evropske unije i SAD, što je izazvalo njihovo oduševljenje, piše (opozicioni) list „Komersant“. Nastupio je momenat kada baza (ekonomija) kako je govorio Marks, potčinjava nadgradnju (političare). To će pre ili kasnije dovesti do preokreta i u javnom mnjenju Evropske unije, tj. ratobornost će zameniti partnerstvo i saradnja, ali je pitanje da li će to Unija dočekati ovakva kakvu je sada poznajemo.

[restrictedarea]

 

Drugi blok pitanja, veoma neprijatan za Brisel, povezan je sa tolerancijom prema moralnom rastakanju društva. Suština je u sledećem, ističe predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kever: „Tzv. evropske vrednosti se formiraju van našeg uticaja, a mi ih moramo bespogovorno slediti.“ Ključna reč je „vrednosti“. U vezi sa tim značajan je i stav koji je nedavno izrekao predsednik Češke Miloš Zeman u nedeljnom intervjuu Češkom državnom radiju. On je rekao da se prema Rusiji primenjuju dupli standardi. Na primer, iako u ovoj zemlji ima političkih partija, izbora i opozicionih medija, ona se predstavlja kao nedemokratska. Takođe, glupo je prikazivati ljude poput Mihaila Hodorkovskog kao političke zatvorenike, što se radi u želji da se nanese moralna šteta ruskoj državi. Suštinski, Hodorkovski je beskrupulozni oligarh kakvih u Češkoj ima koliko želite. Popularna na Zapadu ruska pank grupa „Pusi rajot“ predstavlja se kao nosilac pravih vrednosti, naglasio je Zeman. „Želite li da Vam prevedem šta ‚Pusi rajot‘ znači?“, upitao je novinara češki predsednik, a zatim je to i uradio. Potom se sve pretvorilo u polemiku sme li predsednik države da psuje, pa je čak sprovedena o tome i anketa među stanovništvom.

Tradicionalni moral podržavaju i u Slovačkoj, gde je premijer Robert Fico takođe istupio protiv aktuelne politike Brisela prema Rusiji. Ustavni sud Slovačke je dozvolio održavanje referenduma o zaštiti porodice i porodičnih vrednosti, koji je inicirala slovačka „Alijansa porodica“, što je i parlament ove države podržao većinom glasova (102:18) kako bi se izvršile popravke Ustava i u ovaj pravni akt uneo stav o zaštiti porodice i porodičnih vrednosti, tj. definicija da je brak zajednica muškarca i žene. Peticiju „Alijanse porodica“ potpisalo je 400 000 građana Slovačke (a bilo je potrebno 350 000). Ovde treba podsetiti i na slična dešavanja u Parizu, gde su održane masovne (preko 500 000 učesnika) demonstracije protiv legalizacije istopolnih brakova.

Lider francuskog „Nacionalnog fronta“ Marin le Pen predvodi grupu partija u Evropskom parlamentu koja Evropskoj uniji preti da je razruši iznutra. Naime, već 30 odsto poslanika Parlamenta pripada evroskepticima i na sav glas se bune protiv „diktata iz Brisela, kao i ignorisanja nacionalnih interesa“. Ova grupa je u Evropskom parlamentu blokirala (glasajući protiv) predlog Brisela da dodeli pomoć Ukrajini ukidanjem poreza na robu iz ove države. Marin le Pen je tom prilikom sa govornice pozvala Brisel „da prestane da sluša SAD i posmatra Rusiju isključivo u negativnom svetlu. Države Starog sveta moraju imati svoje sopstveno mišljenje, a ne da kao papagaji ponavljaju ono što kažu SAD“, prenosi ruski portal pravda.ru. Le Penova je i autor ideje „da se Evropska unija razbije sopstvenim novcem“ (za šta je dobila pohvalu da je „politički genije“ i Jovanka Orleanka naših dana. Neke države poput Britanije (tu su i Francuska, Nemačka, Kipar, Grčka i Poljska) već odbijaju da uplate novac za Evropsku uniju dok Brisel ne promeni politiku u sferi migracija, odnosno primanja imigranata (inače, britanska služba za proučavanje javnog mnjenja „JuGov“ saopštila je da oko polovina, tačnije 47 odsto Britanaca želi da izađe iz Evropske unije, dok je za ostanak 37 odsto).

Ipak, Brisel ne čuje ili ne želi da čuje upozorenja. Političari koji se nalaze u Evropskoj komisiji, kao i njihovi ideološki sledbenici i političke pristalice i dalje pozivaju „opozicionare“ da „promene svoje posebne pozicije“, pri čemu vrše strahovit pritisak na pojedince i vlade. Zbog toga je predsednik mađarskog parlamenta ocenio da ipak sve ide u pravcu „košmarnih scenarija“.

[/restrictedarea]

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *