Европска опозиција Европској унији

Пише Зоран Милошевић

Национално оријентисане владе држава које чине ЕУ и тамошњи пословни кругови узнемирени су диктатом Брисела и применом репресивних административних мера за гушење противника његове политике. Ако сте против, нема новца из фондова ЕУ

Невелике делегације посматрача из Француске, Италије, Аустрије, Грчке, Србије, Чешке, Словачке и Мађарске дошле су у Доњецку и Луганску Народну Републику да прате одржавање избора. Ово је и најтачнији списак држава које имају опозициони став према службеном Бриселу у вези са кризом у Украјини. Њихово храбро супротстављање не само што указује на постојање опозиције Бриселу већ потврђује ставове оних аналитичара који тврде да су створене претпоставке за урушавање Европске уније изнутра. Брисел је овим поводом и званично изразио забринутост, запретивши санкцијама, али административне мере нису обесхрабриле посматраче, што је опет указало да се у Унији формира снажна опозиција његовој актуелној политици.

ТРИ НИВОА ОПОЗИЦИЈЕ Чињенички, опозиција Бриселу се формирала на три нивоа: на националном (владином) нивоу, у Парламенту Европске уније и у пословним круговима.

Разлоге незадовољства могуће је сврстати у два блока. Пре свега, то је економска неодрживост „украјинског пројекта“, што је довело до блокирања важних економских пројеката са Русијом. Национално оријентисане владе држава које чине ЕУ и тамошњи пословни кругови узнемирени су диктатом Брисела и применом репресивних административних мера за гушење противника његове политике (ако сте против, нема новца из фондова ЕУ). Мађарима, на пример, није јасно зашто би због митског супротстављања „агресији“ Русије на Украјину требало да жртвују уговор вредан милијарде евра о изградњи две нуклеарне централе (добили су кредит од Русије у износу од 10 милијарди евра) и гасовод „Јужни ток“. Понашање Брисела, истиче председник мађарског парламента Ласло Кевер, „подсећа на Москву из совјетских времена“. Уколико овако настави, „Мађарска ће размотрити питање изласка из Уније“, казао је он.

„Аустрија се увек залагала за политичке преговоре и ми ћемо наставити у том духу“, изјавио је канцелар Аустрије Вернер Фајман. „Аустрија и њен бизнис су такође повезани са Русијом. На пример, Рајфајзен банка интернационал зарађује у Русији највећи део свог профита, док енергетска компанија ОМВ заједно са руским ‚Газпромом‘ учествује у изградњи гасовода ‚Јужни ток‘. Уколико се одрекнемо руског тржишта и уговорених послова, дужни смо да оштећенима понудимо алтернативу, а ње нема“, истиче аустријски канцелар.

Поучан је пример Вишеградске групе (Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска) у вези са увозом гаса из САД. Наиме, гас који је требало да стигне марта 2014. године добијен је током лета исте године, наводи портал topwar.ru. Ударац Бриселу задала је и Москва, која је од 20. октобра до 5. новембра 2014. године организовала сусрет за пословним људима са Запада који су решили да и поред санкција наставе сарадњу. Дала им је велике олакшице које превазилазе казне Европске уније и САД, што је изазвало њихово одушевљење, пише (опозициони) лист „Комерсант“. Наступио је моменат када база (економија) како је говорио Маркс, потчињава надградњу (политичаре). То ће пре или касније довести до преокрета и у јавном мњењу Европске уније, тј. ратоборност ће заменити партнерство и сарадња, али је питање да ли ће то Унија дочекати оваква какву је сада познајемо.

[restrictedarea]

 

Други блок питања, веома непријатан за Брисел, повезан је са толеранцијом према моралном растакању друштва. Суштина је у следећем, истиче председник мађарског парламента Ласло Кевер: „Тзв. европске вредности се формирају ван нашег утицаја, а ми их морамо беспоговорно следити.“ Кључна реч је „вредности“. У вези са тим значајан је и став који је недавно изрекао председник Чешке Милош Земан у недељном интервјуу Чешком државном радију. Он је рекао да се према Русији примењују дупли стандарди. На пример, иако у овој земљи има политичких партија, избора и опозиционих медија, она се представља као недемократска. Такође, глупо је приказивати људе попут Михаила Ходорковског као политичке затворенике, што се ради у жељи да се нанесе морална штета руској држави. Суштински, Ходорковски је бескрупулозни олигарх каквих у Чешкој има колико желите. Популарна на Западу руска панк група „Пуси рајот“ представља се као носилац правих вредности, нагласио је Земан. „Желите ли да Вам преведем шта ‚Пуси рајот‘ значи?“, упитао је новинара чешки председник, а затим је то и урадио. Потом се све претворило у полемику сме ли председник државе да псује, па је чак спроведена о томе и анкета међу становништвом.

Традиционални морал подржавају и у Словачкој, где је премијер Роберт Фицо такође иступио против актуелне политике Брисела према Русији. Уставни суд Словачке је дозволио одржавање референдума о заштити породице и породичних вредности, који је иницирала словачка „Алијанса породица“, што је и парламент ове државе подржао већином гласова (102:18) како би се извршиле поправке Устава и у овај правни акт унео став о заштити породице и породичних вредности, тј. дефиниција да је брак заједница мушкарца и жене. Петицију „Алијансе породица“ потписало је 400 000 грађана Словачке (а било је потребно 350 000). Овде треба подсетити и на слична дешавања у Паризу, где су одржане масовне (преко 500 000 учесника) демонстрације против легализације истополних бракова.

Лидер француског „Националног фронта“ Марин ле Пен предводи групу партија у Европском парламенту која Европској унији прети да је разруши изнутра. Наиме, већ 30 одсто посланика Парламента припада евроскептицима и на сав глас се буне против „диктата из Брисела, као и игнорисања националних интереса“. Ова група је у Европском парламенту блокирала (гласајући против) предлог Брисела да додели помоћ Украјини укидањем пореза на робу из ове државе. Марин ле Пен је том приликом са говорнице позвала Брисел „да престане да слуша САД и посматра Русију искључиво у негативном светлу. Државе Старог света морају имати своје сопствено мишљење, а не да као папагаји понављају оно што кажу САД“, преноси руски портал pravda.ru. Ле Пенова је и аутор идеје „да се Европска унија разбије сопственим новцем“ (за шта је добила похвалу да је „политички геније“ и Јованка Орлеанка наших дана. Неке државе попут Британије (ту су и Француска, Немачка, Кипар, Грчка и Пољска) већ одбијају да уплате новац за Европску унију док Брисел не промени политику у сфери миграција, односно примања имиграната (иначе, британска служба за проучавање јавног мњења „ЈуГов“ саопштила је да око половина, тачније 47 одсто Британаца жели да изађе из Европске уније, док је за останак 37 одсто).

Ипак, Брисел не чује или не жели да чује упозорења. Политичари који се налазе у Европској комисији, као и њихови идеолошки следбеници и политичке присталице и даље позивају „опозиционаре“ да „промене своје посебне позиције“, при чему врше страховит притисак на појединце и владе. Због тога је председник мађарског парламента оценио да ипак све иде у правцу „кошмарних сценарија“.

[/restrictedarea]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *