EП спрема резолуциjу коjом осуђуjе Шешеље наступе

Eвропски парламент оштро осуђуjе говор мржње Воjислава Шешеља и позива власти Србиjе да се одлучно ограде од његових изjава, пише у радноj верзиjи резолуциjе, о коjоj би посланици требало да гласаjу у четвртак, 27. новембра.

“EП наjоштриjе осуђуjе говор мржње Воjислава Шешеља и увреде жртава рата на подручjу бивше Jугославиjе, укључуjући и његову срамотну изjава на дан сећања за жртве Вуковара”, пише у радноj верзиjи документа у коjу jе Танјуг имао увид.

EП ће, како стоjи у радноj верзиjи, од Владе Србиjе тражити да се дистанцира од изjава лидера радикала, у коjима он позива на прекраjање граница на Балкану и погрдно говори о другим народима и њиховим представницима.

Jош се не зна како ће изгледати финални нацрт резолуциjе, коjа jе на захтев хрватских посланика прошле недеље по хитноj процедури уведен у дневни ред пленарног заседања EП у Стразбуру, а ових дана предмет jе интензивних консултациjа посланичких група.

Jедна од ствари око коjе jош ниjе постигнута сагласност jе и формулациjа критике на рачун Хашког трибунала, коjи jе Шешсеља, после 12 година притвора, пустио на привремену слободу без пресуде и без забране политичког деловања.

Док поjедини посланици траже да се Tрибуналу у Хагу упуте критике због лошег вођења поступка, други подсећаjу да jе Eвропски парламент досад здушно подржавао Tрибунал и захтеваjу да се примедбе ублаже, сазнаjе Танјуг из извора блиским радноj групи за израду резолуциjе.

финални текст нацрта резолуциjе биће усаглашен до четвртка, када ће посланици гласати о њему.

Лидер радикала jе након повратка у Београд одржао митинг и дао низ запаљивих изjава, а у Хрватскоj jе посебно тешко примљено његово саопштење у коме jе на годишњицу пада Вуковара “честитао српским четницима ослобађање” овог града.

Из Загреба jе наjављено да ће сличну резолуциjу о Шешељу ускоро донети и хрватски Сабор.

Један коментар

  1. Gde je tu sloboda govora, moji vajni EU-ropejci?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *