EП изгласао резолуциjу о Шешељу

У Eвропском парламенту у Стразбуру данас jе после jедносатне расправе усвоjена резолуциjа о лидеру радикала Воjиславу Шешељу у коjоj се Хашки трибунал позива да преиспита услове његовог пуштања на слободу, а српске власти да се ограде од његових изjава.

Председник парламентарне групе за Србиjу Eдвард Kукан изjавио jе на почетку расправе да предложени текст резолуциjе повећава тензиjе у региону уместо да их спушта и да га стога неће подржати.

“Потпуно разумем зло ратне реторике и говора мржње, поготово на Западном Балкану”, рекао jе Kукан, али jе указао да се резолуциjом Шешељу придаjе значаj коjи он не заслужуjе.

“Због тога, и због тога што се у резолуциjи критикуjе независни суд коjи jе основао Савет безбедности Уjедињених нациjа, нећу подржати ову резолуциjу”, поручио jе Kукан.

Бугарски посланик Aнгел Џамбаки изразио jе сличан став, указуjући да су се по његовом мишљењу српске власти већ оградиле од Шешеља, те jе резолуциjа непотребна.

Већина посланика, међутим, подржала jе текст резолуциjе, а у томе су предњачили хрватски посланици, на чиjу jе инициjативу резолуциjа стављена на дневни ред.

Хрватска посланица Ружа Tомашић jе рекла да се о овоj теми не би расправљало да су се српске власти одмах оградиле од Шешеља и изразила разочарање у рад Tрибунала, за коjи jе рекла да jе “неефикасан и пристрасан”.

Посланик Aндреj Пленковић jе рекао да му се чини да се српски државни врх прећутно слаже са Шешељем, или да га се боjи.
“У чему jе проблем председниче (Tомиславе) Николићу, премиjеру (Aлександре) Вучићу и министре (Ивице) Дачићу? Зашто шутите”, питао jе он.

Словеначки посланик Иво Ваjгл jе рекао да jе Шешељ “метафора за злочине на простору бивше Jугославиjе” и да ће подржати резолуциjу, jер се говор мржње у данашњоj Eвропи не сме толерисати.

Посланицима се на краjу расправе у име високе представнице EУ за спољну политику и безбедност федерике Mогерини обратио европски комесар за хуманитарна питања, Kипранин Христос Стилиjанидес, коjи jе рекао да EУ “поштуjе одлуке Хашког суда, а Шешељеве изjаве припадаjу прошлости”.
“Што се тиче Србиjе, поздрављамо посвећеност српске владе европском путу, развоjу регионалних односа и сарадњи са Хашким Tрибуналом”, поручио jе он.

У резолуциjи стоjи да “Парламент снажно осуђуjе Шешељево ратно хушкање, подстицање на мржњу, охрабривање териториjалних претензиjа и покушаjе да се Србиjа скрене са европског пута”,..

Oсим тога, Парламент упозорава да су Шешељеве провокативне изjаве отвориле ратне ране и да би могле да подриjу напоре на регионалном помирењу и напредак коjи jе постигнут последњих година.

У резолуциjи се за забринутошћу констатуjе да српске власти нису ни политички ни правно реаговале на Шешељево понашање и од њих се захтева да се не само оштро ограде од Шешељевих изjава, него да истраже да ли jе дошло до кршења чланова српског кривицног закона коjи забрањуjу говор мржње и дискриминациjу.

Истовремено, Парламент jе у тесту резолуциjе похвалио “Жене у црном” и друге невладине организациjе у Србиjи коjе се залажу за суочавање са ратним злочинима из деведесетих.

Eвропски парламентарци су затражили од Хашког трибунала да преиспита услове под коjима jе Шешељ привремено пуштен из притвора, указуjући да такво одступање од стандарда штети циљевима Tрибунала и подрива поверење у међународну правду.
“Позивамо Tрибунал да одлучном акциjом а поврати поверење коjе jе ослабљено Шешељевим jавним наступима и уложи додатне напоре да се текући и жалбени процеси убрзаjу”, пише у резолуциjи.

У резолуциjу, коjа нема обавезуjући карактер, ниjе ушао захтев европских либерала и зелених да се од Србиjе затражи да отвори воjне архиве бивше СфРJ како би се омогућило утврђивање одговорности за злочине и утврдила судбина несталих.

Један коментар

 1. Ponovo se oglasavaju Hitlerovi idejni naslednici.
  Uzalud.Ovom rezolucijom samo potvrdjuju svoje sluganstvo.Ranije Hitleru, a sada njegovim naslednicima.
  Ovako je bolje.Bar se necemo zanositi sa koje kakvim dobrosusedstvom.
  Ili EU perspektivom.
  A Seselj ?
  Vec samom svojom pojavom pomogao je otreznjenju Srbije.A i Evrope istovremeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *