Александар Вучић: Прави резултати реформи тек 2016. године

Премијер Србије Александар Вучић рекао је за РТС да смо на корак од постизања трогодишњег аранжамана са ММФ-ом и на корак од тога да Србију променимо у модерну и успешну државу.

Председник Владе Србије Александар Вучић је, гостујући у емисији “Упитник” на РТС-у, рекао да ће 2015. година бити тешка, иако “нешто лакша” од ове године, али да ће се прави резултати реформи видети тек 2016. године.

Премијер је нагласио да се разговори са Међународним монетарним фондом завршавају у четвртак и да је Србија на корак од постизања трогодишњег аранжмана са том институцијом.

“Ми имамо план, имамо програм који признаје ММФ, Светска банка, ЕБРД и према њиховим конзервативним проценама, имаћемо раст од 1,5 одсто у 2016. години, а 2017. и до два одсто”, рекао је премијер и додао да он очекује већи раст.

“Моја је процена да ће раст ићи више од тога, јер они нису урачунали ‘Железницу’, ФАП, ‘Азотару’, топионицу у Бору, ‘Београд на води'”, каже премијер.

Истиче да је Влада успела после само шест месеци да направи дугорчни план за излазак из кризе и побољшање живота у Србији.

“Ред је да једанпут засадимо дрво у чијој сенци нећемо ми да лежимо већ наша деца”, додао је Вучић и нагласио да цео свет подржава реформе које предузима влада.

Због тога ће, истиче, Србија бити много стабилнија од других земаља у региону.

Коментаришући критике опозиције и синдиката да је било и других начина да се земља изведе из кризе, Вучић је упитао које су то алтернативне мере које нису спроведене.

“Политичким партијама смо одузели 35 одсто из буџета, за шта су сви ћутали када су политичке партије добијале. Акцизе смо наплатили боље и више него икада, затим борба против шверца цигаретама и дуваном, ПДВ је увећан, акциза на нафту је такође увећена”, каже премијер и истиче да се највише до сад наплаћује порез од тајкуна.

Вучић је навео да се тешким мерама назива увођење реда у јавна предузећа, побољшање рада јавног сектора, озбиљнији однос према грађанима и јачање привреде, и истакао да је то требало урадити много раније.

“Биће нам боље када будемо радили више и поштовали своја правила, а не само плакали над својом судбином…”, поручио је премијер.

Како каже, свима је јасно да другог нема, а многи су спремни да подрже реформе али, не преко својих леђа. Захвалио је неким опозиционим партијама које сматрају да нема другог пута до предложених мера и реформи, као што, уверен је, и синдикати знају да је то једини излаз за земљу.

“Лидери синдиката одлично знају све бројеве и знају да ово мора да се уради. Сви то знају, али је лакше ићи линијом мањег отпора и рећи ‘реформе не морају да иду преко мојих леђа'”, рекао је Вучић.

Додао је и да разуме просветне раднике и највећи део здравствених радника, али да неће бити попуштања и изузимања било кога од примене мера.

“Неће бити попуштања. Ту се поставља једно просто питање желимо ли ми да успемо или не. Ја разумем те људе, али ми нисмо зарадили толико, а трошимо много више. Држава није ћуп из ког можете само да вадите новац”, рекао је Вучић.

“Моја плата није много већа од ваше ( водитељкине), а мања је од вашег генералног директора и мислим да није фер да се о томе сваки пут говори”, каже премијер и истиче да неће бити нових мера штедње на рачун плата и пензија.

Запошљавање младих највећи проблем

Вучић је рекао да је највећи проблем запошљавање младих људи, између 21. и 35 година, а ово су, како каже, мере којима ћемо у будућности створити услове у којима ће млади моћи да раде.

“Када трајекторија јавног дуга почне да се спушта са 76 одсто, када фискални дефицит померимо испод пет одсто, када остваримо раст од два одсто на годишњем нивоу – ова земља ће бити спасена”, каже председник Владе Србије.

Тада ће, истиче, бити “техничко питање” ко ће да влада земљом.

“Када сам прихватио да будем председник владе размишљао сам да ли ћу наставити да се бавим трик политиком или ћу да спроведем структурне реформе које ће променити земљу. Успеле или неуспеле, а сигуран сам да ће успети, највећу цену платићу ја и моја странка, али ће се у историји памтити да је неко урадио нешто за ову земљу и сви знају да је то једино могуће”, рекао је Вучић.

Председник владе је приметио да је успех могућ, али уколико ујединимо све снаге, а не као подељено друштво.

Како је истакао, у последњих осам месеци, сваког месеца имамо смањење броја незапослених и додао да је и овог месеца број незапослених смањен за 8.400. људи.

Навео је и да је од маја до октобра запослено 13.0228 особа, а да је, према последњим подацима Републичког завода за статистику, незапосленост пала на 17, 2 одсто.

План је да повећамо број запослених у приватном сектору, јер је наш посао да јачамо реални сектор, нагласио је Вучић.

Како је најавио, Србија ће улагати у развој приватног сектора и обезбедити кредите за инвестиције да би подстакла приватни сектор, како би људи желели да раде у приватном, уместо у јавном сектору.

Побољшање очекује и од приватизације неких јавних предузећа. Како каже, на тендеру за “Железару” ће победити фирма која понуди најбоље услове, а извесно је да ће то бити “Есмарк” који је заинтересован за ту њу.

Што се тиче ФАП-а, Вучић истиче да је документација готова и да ће се правити заједничко предузеће са финском компанијом “Сису ауто”, у којем ће држава бити мањински власник.

Ако то све буде у реду, мислим да јесте, пружили смо руку, пре краја 2015. очекујем да се појаве први специјални камиони за руско и остала тржишта, каже Вучић.

“Ви знате шта то значи кад из Прибоја изађе такав камион, изврсне лепоте, снаге – то су одличне вести за нас”, истиче премијер.

Вучић о Русији и Рами

Премијер је поновио да је Европска унија стратешки циљ Србије, али да држава неће уводити санкције Русији, и нагласио да спољну политику земље води његова влада самостално, а не неко са стране.

“Ми водимо одлучну политику која је у интересу грађана и државе. Ову политику не води нико други и неће је водити нико са стране”, поручио је Вучић.

Навео је и да је стратешки циљ Србије пут у ЕУ и да то није крио ни од руског председника Владимира Путина, али и нагласио да очекује поштовање ЕУ за тешке реформе које Србија спроводи и за коректан став по питању украјинске кризе.

“Нисмо у ситуацији да уводимо санкције Русији и не мислим да би то било добро за Србију”, рекао је Вучић и упитао ко би надокнадио велики новац који би Србија изгубила кад би увела санкције Русији.

Упитан о чему је разговарао у четири ока са албанским премијером Едијем Рамом током његове посете Србији, Вучић је рекао да је тај разговор био веома тежак, али није износио детаље јер, како је навео “часни људи не говоре о разговорима у четири ока”.

Вучић је, међутим, истакао да Србија жели стабилност и мир у региону, јер би било каква дестабилизација правила проблем земљи.

Наводећи да постајемо важна земља и да то користимо за јачање своје економије, Вучић је подсетио да ће Србија у децембру бити домаћин самита на којем ће учествовати и кинески премијер – највећег скупа страних државника, већег него, како је навео, “у време Брозове сахране”.

“Цела наша спољна политика заснива се на томе како да привучемо инвестиције и како да побољшамо економију Србије”, рекао је премијер.

Подсетио је да су у Србији били немачки инвеститори, најмоћнијих немачких 40 компанија, пре тога најмоћнијих француских 25 компанија.

“Сви су за Србију заинтересовани”, каже Вучић истичући да свима њима Србија може да понуди политичку и економску стабилност, са јасним програмом, који подржава и ММФ, те тржиште од једне милијарде људи, јер смо ми једини који имамо споразуме о слободној трговини са ЕУ, Турском, Русијом, Белорусијом, Казахстаном…

“Оно што смета још и што је велики наш проблем то је Закон о планирању и изградњи”, приметио је Вучић и додао да је добро што доносимо Закон о заштити узбуњивача, јер је борба против корупције веома важна, а битно је, каже, и да се реши питање катастра.

Неће бити повећања пореза

Како каже премијер, влада није размишљала о било каквом повећању пореза.

“Хрватска има 27 одсто ПДВ, Мађарска 25 одсто, нема 20 одсто што је иначе најнижа граница у региону. Не мислимо то да повећавамо. Не мислимо да повећавамо ништа по том питању. Ово су већ донете мере. Мислимо да створимо што је могући бољи пословни амбијент”, истакао је премијер.

На констатацију водитељке да му пребацују како је “мера свих ствари и да управља правосуђем и осталим областима”, Вучић је нагласио да се никада ни у шта у правосуђу није мешао, али и да му није проблем да буде “кривац за све”.

“Неко мора да буде крив. Када говорите о линији мањег отпора, увек постоји кривац за све”, рекао је Вучић додавши да му није проблем да постоји као “громобран”.

Вучић је поручио и да због рада на стратегији Владе, кључним принципима економије и напретка земље, спољне политике и борбе против корупције и криминала, нема времена да се “бави сваком ситницом” и да би то било немогуће.

“Зато, када буду велики штрајкови и протести, ја ћу изаћи да објасним зашто је то тако и зашто не може другачије да се догоди. Да ли ми то смета? Некада ми је сметало, а више ми не смета”, закључио је Вучић.

На повратак лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља из Хага, Вучић није имао нови одговор већ је рекао да Шешељу жели добро здравље.

О Војиславу Шешељу не желим да говорим било шта лоше, јер тиме бих о себи лоше говорио, рекао је Вучић и додао да је потребно ствари преместити у будућност, а не бавити се прошлошћу.

“То је све што желим о томе да кажем. Ја му искрено желим добро здравље, без задњих примисли, што би рекао наш народ. Он зна да ја тако и мислим”, рекао је Вучић и нагласио да би желео да Шешељ није болестан.

Упитан где види себе и Србију за пет година, Вучић је рекао да планира да се бави мирнијим послом, а да верује да ће Србија бити уређена, ефикасна држава у којој ће људи бити задовољни, на вратима ЕУ.

Један коментар

  1. Kaće Gradjani srbije osetiti stvarno bolji život u Srbiji hoćemoli 2015.početkom osetiti blago poboljšanje stanja u državi Srbiji.i u poljuprivredi.ikolikićenam to privredni ras biti u toj narednoj godini 2015.u Srbiji.ikadaće reforme da pokažu prave rezultate..koje su sprovedene..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *