Вучић: Храбре мере за излазак из кризе

Први пут у савременој политичкој српској историји дешава се да влада призна да је земља у тешкој економској ситуацији и предлаже како да се из кризе изађе, поручио је премијер Александар Вучић у Народној скупштини. Србија има макроекономску стабилност, каже Вучић. Премијер очекује договор са “Есмарком” о “Железари Смедерево”.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да Влада за храбре мере које предузима у области економије заслужује добру оцену грађана, какву добија и у свету.

“Први пут у савременој политичкој српској историји дешава се да влада призна да је земља у тешкој економској ситуацији и предлаже како да се из кризе изађе”, рекао је Вучић у Скупштини Србије где је почела расправа о предлогу ребаланса буџета за 2014.

Премијер је рекао да је одговоран потез власти што у ситуацији када драматично пада инфлација, курс је стабилан, девизне резерве значајне и смањује се незапосленост, предлаже мере фискалне стабилизације – које укључују смањење плата у јавном сектору и пензија.

Вучић је истакао да нису у праву они који тврде да Србија нема макроекономску стабилност, да су, напротив, девизне резерве готово 11 милијарди, а да истовремено имамо пад инфлације, те да незапосленост такође опада.

Како је истакао, непопуларне мере које Влада предлаже јесу изнуђене неодговорним понашањем претходне власти, пре свега због неоправданог повећања пензија 2008. и 2009. године.

Вучић је истакао да је у овој години наплаћено више пореза од тзв. тајкуна него у четири-пет претходних година иако се, како је рекао, ова влада стално оптужује да штити богате на рачун сиромашних.

Тако је Предрагу Ранковићу Пецонију, како је навео, пре 12 дана наплаћено девет милиона евра на име пореза и то само неколико дана пре истицања рока, односно застаревања.

“Молимо за годину и по стрпљења”

Премијер је позвао грађане за годину и по дана стрпљења и штедње, јер нема другог начина да изађемо из ситуације изазване грешкама из прошлости, поручивши да ће Србија 2016. моћи да рачуна на највећи раст у Европи, те да ће бити здравија, нормалнија, успешна и просперитетна земља.

Обраћајући се посланицима који данас расправљају о ребалансу буџета и пратећим законима, поменуо је да му с једне стране честитке за економске мере упућују немачка канцеларка, руски председник и мађарски премијер, а да, с друге стране, овде трпи критике и сведок је протеста против плаћања фискалних рачуна и пријављивања радника.

Наредне године, навео је, имаћемо раст производње од око 1,15 одсто, а ако се све заврши како треба, биће решења за Железару и Петрохемију, чему, додао је, никад нисмо били ближе, па ћемо у 2016. моћи да рачунамо с највећим растом у Европи.

“Не можемо другачије, верујте ми – не постоји ни један други план, верујте ми. Како год окренете не може да се игра мимо правила света и основних економских правила како о њима говоре ММФ и СБ и сви ће подржати оно што радимо”, рекао је Вучић.

У јавном сектору 100.000 мање запослених

Премијер Србије Александар Вучић најавио је да ће до краја мандата ове владе у јавном сектору бити 100.000 мање запослених и додао да Србија има добру перспективу и широк план за даљи развој.

Реч је о партијским кадровима или, другим речима, о непродуктивним радницима, рекао је премијер обраћајући се посланицима.

Кад је реч о плановима и о ономе што се већ ради, навео и да се расписују тендери, да ће пут до Чачка бити готов у 2016. години, да се ради источни крај Коридора 10 према Бугарској.

Кренуће и пројекат “Београд на води”, који ће утицати на повећање БДП-а у читавој Србији, а посебно ће имати велики утицај на нашу грађевинску индустрију, навео је Вучић, уз објашњење да је новац за експропријацију и измештање Железничке станице набављен, али не из џепова грађана, као и да је до сада 15 километара пруге већ уклоњено.

Приходи од акциза, пореза

Србија, поменуо је, први пут има и повећање прихода по основу акциза на нафту, а такође први пут расте и приход од акциза на цигарете и то између осталог и захваљујући борби против криминала и шверца дувана из Македоније, са Косова и Метохије, из Црне Горе и БиХ.

“Предузеће ‘Лука Београд’, чији је власник Милан Беко, јесте на дан 30. 9. 2014. дуговало за порез 958 милиона динара, а у овој година закључно са јучерашњим даном наплаћено им је 170 милиона динара”, рекао је Вучић.

Од предузећа чији је власник Марко Мишковић, а које дугује 878 милиона динара, до јуче је наплаћено само 163.000 динара и то зато што се води управни спор и та фирма не признаје пореску обавезу.

Дуг компаније “Пинк интернешенел” Жељка Митровића је закључно са 30. 9. био 412 милиона динара, а у овој години већ им је наплаћено 874 милиона динара, рекао је Вучић, додајући да је то највише што је тој фирми наплаћено у једној години.

“Срамота ме је да кажем шта мислим о огромним дуговима предузећа чији је власник Горан Перчевић. Али, нема или лево или десно, сваки је исти. Онај који је поткрадао државу тај ће платити, ко је утајио порез тај ће платити”, рекао је Вучић.

Највеће проблеме, међутим, Влада има са “Фармакомом” Мирослава Богићевића, концерном који је Вучић назвао “политичким чедом једне странке које је прерасло у монструма”. “Фармаком” је, према његовим речима, дужан 400 милиона евра само банкама.

Реформе и без консензуса

Обраћајући се посланицима у парламенту, Вучић је напоменуо да ће реформе бити спроведене и ако тог консензуса не буде.

“Потребно нам је разумевање људи да нисмо лопови, да ништа не радимо због себе и не узимамо за себе, већ због радника и обнављања производње. Консензус је потребан. Тај консензус није могуће постићи у друштву у којем имате драматично супротстављене интересе, када имамо оне који би волели да све остане као раније, који подржавају протесте, а раније су били против тих који данас протестују”, рекао је премијер.

Поновио је да држава очекује 150 милиона евра из добити јавних предузећа, али да не зна колико ће то заиста бити, поменувши у том смислу озбиљан проблем у вези са “Србијагасом”, који је делом оправдан, али делом неоправдан, с обзиром на то да читави градови и региони не плаћају рачуне том јавном предузећу.

“Наш проблем је и у томе што смо годинама и деценијама имали јавна предузећа са скривеним рачунима, које никада нису приказивали посланицима… То нам сада замера ММФ – што је много тога држано испод линије”, истакао је Вучић и додао да ова влада не жели ништа да крије од јавности, те ће та методологија бити промењена.

Ипак, како је рекао, држава очекује да ће од “Електромреже” добити 60 милиона евра, од “Југоимпорта” СДПР 20 милиона, одређену суму и од “Телекома”, Поште…

Ускоро крај мука за “Железару Смедерево”

Премијер Александар Вучић каже да ће 29. или 30. октобра у Лондону разговарати са председником Одбора америчке компаније “Есмарк” Џимом Бушаром и да верује “да ће то бити крај мука за ‘Железару Смедерево'”.

Вучић је раније рекао да је “Есмарк” један од кредибилних потенцијалних партнера са којим ће у наредном периоду дефинисати коначан статус Железаре.

Најмање 10.000 “Фијатових” возила за Русију

Премијер Александар Вучић рекао је да се Влада залаже да на сваки начин помогне “Фијату” и да ће бити обезбеђено најмање 10.000 возила за извоз у Русију.

Вучић је, одговарајући на питање шефа посланика НДС-а Марка Ђуришића шта ће бити са “Фијатом” и шта Влада тим поводом ради, рекао да се зна ко је већински власник и ко се пита, а да Влада само “гледа како да помогне”.

Један коментар

  1. E pa nisi g.Vucicu obecao u predizbornoj kampanji da ce narod opet poneti najveci teret reformi, sta bi sa tajkunima i onima sto pokradose ovaj narod, a sad slove za velike poslovne ljude.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *