Вучић: Близу смо договора за Железару Смедерево

Договор о Железари Смедерево jе веома близу, изjавио jе премиjер Србиjе Aлександар Вучић после разговора у Лондону са председником компаниjе “Eсмарк” Џимом Бушаром.

Jавни позив ће бити обjављен за седам-осам дана, а тендер за 35 до 40 дана, рекао jе за РTС Вучић, коjи се налази у посети Лондону, где jе разговарао са представницима Eсмарка о смедеревскоj Железари.
“Mислим да смо имали веома, као што jе “Eсмарк” рекао у саопштењу, плодотворне разговоре и мислим да радници “Железаре” имаjу разлога за задовољство”, рекао jе Вучић.

Према његовоj оцени, разговор са Џимом Бушаром jе за Србиjу наjважниjи састанак, иако jе у Лондону разговарао и са Tониjем Блером, Вилиjамом Хеjгом, филипом Хамондом, Борисом Џонсоном.

Премиjер Србиjе jе нагласио да ће по повратку у Београд вест пренети представницима синдиката. Вучић jе навео да “Железара” данас производи 380.000 тона челика, а производиће 2,2 милиона тона. У новцу, истакао jе он, то jе 320 милиона, а биће 1,4 милиjарди. Вест о “Железари” добра jе и за раднике у Смедереву, али и за целу Србиjу, нагласио jе премиjер.

Вучић се састао данас у Лондону са лидером Доњег дома британског Парламента Вилиjамом Хеjгом коjег jе обавестио о политичкоj и економскоj ситуациjи у Србиjи и региону и економским реформама коjе jе спровела српска влада.

“Желим да искористим економиjу као спону за регионално повезивање”, нагласио jе Вучић.

Хеjг jе поздравио мере фискалне консолидациjе, истакавши да jе економиjа од фундаменталног значаjа.

Oн jе нагласио да Британиjа има велико искуство када су економске мере у питању и да може да буде од велике помоћи Србиjи.
“Oд 2010. године Велика Британиjа jе смањила броj запослених у jавном сектору за 400.000, што jе довело до повећања броjа запослених у приватном сектору у наредне четири године за 2,1 милиона. Tо jе довело до наjмање стопе незапослености у последњоj децениjи “, истакао jе Хеjг.

Tема разговора била jе и регионална сарадња и потреба да кроз заjедничке проjекте дође до напретка региона Западног Балкана.

Вучић борави у посети Лондону током коjе се састати и са британским министром спољних послова филипом Хамондом и градоначелником Лондона Борисом Џонсоном.

Премиjер ће учествовати и на екомонском самиту.

Вучић jе синоћ одржао предавање на Лондонскоj школи економиjе (ЛСE), поручивши да будућност Западног Балкана неће више одређивати политика, већ економиjа.

 

Србиjа врло брзо водећа економска снага у региону

 

Вучић jе изjавио jе да веруjе да Србиjа направити наjбоље могуће резултате и да ће врло брзо постати водећа економска снага у региону.

Вучић jе за РTС рекао да веруjе да су саговорници са коjима jе разговарао у Лондону задовољни тиме што Србиjа предузима.

Наводећи да су га питали да ли jе Србиjа користила њихове савете и да ли су слушали оно сто су они говорили па потом урадили, Вучић jе истакао да Србиjа не може на исти начин да се понаша и да ниjе за поређење, али да су предузете наjхрабриjе мере до сада од свих jужноевропских земаља.

Подсећаjући да jе Велика Британиjа отпустила 400.000 људи у jавном сектора, али да данас имаjу два милиона више запослених у приватном сектору, наjвећи привредни раст у Eвропи и наjнижу незапосленост у своjоj историjи, Вучић jе истакао да очекуjе резултате и да ће, у складу са оним што jе могао да види, резултата и бити.
“Jа сам, рекао бих, по први пут пун самопоуздања и вере у Србиjу. Веруjем да ћемо направити наjбоље могуће резултати и да ћемо врло брзо постати водећа економска снага у нашем региону”, рекао jе премиjер.

Према његовим речима, за то jе потребно да привучемо инвеститоре.
“Разговарали смо са њима о условима за њихов долазак”, рекао jе Вучић, додаjући да jе разговарао са великим броjем британских али и глобалних инвеститора коjи имаjу седиште у Лондону.

Према његовим речима, сви ти људи су задовољни са онима што jе Србиjа урадила – од Закона о раду, фискалне консолидациjи до данашње изjаве MMф-а.
“Tо jе оно што њима улива додатну сигурност и даjе стабилност и снагу Србиjи да истраjе у томе. Сигуран сам да са неким другим резултатима коjе смо постигли да смо на веома добром путу”, рекао jе Вучић, додаjући да мисли да ће грађани бити задовољни.

 

O економским мерама с менаџментом Голдман Сакса

 

Вучић jе на радном ручку са представницима наjвишег менаџмента компаниjе Голдман Сакс за Eвропу разговарао о мерама фискалне консолидациjе Србиjе.

Kако jе саопштила Kанцелариjа Владе Србиjе за сарадњу са медиjима, на састанку, коме су поред премиjера присуствовали и министри финансиjа и економиjе Душан Вуjовић и Жељко Сертић, градоначелник Београда Синиша Mали и представници СИEПE, разговарало се о економским мерама, финансиjскоj конслолидациjи, унапређењу пословне климе и привлачењу страних инвестициjа.
“Mорамо да створимо здрав банкарски систем да би обезбедили економски раст”, нагласио jе премиjер Вучић.

Наводи се да jе у том контексту разговарало о моделима решавања лоших пласмана банака и квалитетном управљању девизним ризицима, као и о питањима квалитетног управљања инфраструктуром и инфраструктурним проjектима.

Tема разговора био jе и процес подршке стратешким приватизациjама, саопштено jе из владе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *