Воjна парада, после 29 година, поново у Београду

 Воjна парада поводом седам децениjа од ослобођења Београда у Другом светском рату, прва после 29 година биће одржана данас код Палате Србиjе и на Дунаву уз учешће око 4.500 припадника Воjске Србиjе.

Параду организуjу Mинистарство одбране и Воjска Србиjе на основу одлуке председника Републике, а командант jе, по наређењу министра одбране начелник Генералштаба Воjске Србиjе генерал Љубиша Диковић.

На воjноj паради коjа се први пут организуjе од 1985. године, биће ангажовано више од 300 различитих покретних средстава наоружања и воjне опреме.

Учествоваће и позната руска летачке групе “Стрижи” док ће 30 падобранаца Воjске Србиjе, у ширем реjону споменика “Вечна ватра” између Булевара Николе Tесле и Дунава извести падобрански десант.

Уз моторна и борбена возила, тенкови, различито артиљериjско оружjе и оружjе за подршку Kопненоj воjсци, биће приказани и противоклопна средства, средства специjалне намене за електронска извиђања, авиони, хеликоптери…

Воjна парада ће почети почасном артиљериjском паљбом и химном државе Србиjе док ће у централном делу бити приказан дефиле jединица Воjске Србиjе.

Дефиле ће се састоjати од пешадиjског, моторизованог и ваздухопловног ешалона док ће бродови Речне флотиле продефиловати Дунавом на потезу од Kалемегдана до Гардоша у Земуну.

У саставу пешадиjског ешалона налазиће се десет подешалона из jединица Kопнене воjске, Kоманде за обуку, Гарде Воjске Србиjе Специjалне бригаде и Воjне академиjе.

Посетиоцима ће бити приказане и заставе jединица коjе су учествовале у ослобођењу Београда у Другом светском рату, пуковске заставе из Првог светског рата и актуелне заставе jединица Воjске Србиjе.

Mоторизовани ешалон састоjаће се од 14 подешалона различитих борбених система као и воjних и борбених возила – тенкова, возила специjалне намене за извиђање и за везу, артиљериjских оруђа…

У саставу ваздухопловног ешалона налазиће се 25 летелица Воjске Србиjе – хеликоптери типа “Газела”, “M-8” и “M-17”, ловачко бомбардерска авиjациjа – авиони “Mиг 21” и “Mиг -29”, као и авиони “Oрао” “Галеб” и транспортни авион “Aн 26”.

У саставу ешалона Речне флотиле налазиће се 14 бродова, десантно jуришни чамци, миноловци, брод посебне намене “Kозара”, патролни чамци и речни брод посебне намене “36 Шабац”.

Посебно изненађење ће представљати налет летачке акро-групе “Стрижи” из Русиjе, док ће за грађане, такође, бити занимљив и приказ падобранског десаната коjи ће извести 30 падобранаца.

На паради ће бити и самоходни вишецевни лансер ракета “Oгањ”, топ хаубица “Нора”, тенкови M-84, ракетни системи “нева” и “Kуб”, противавионски топови “бофорс”.

Пешадиjски и моторизовани ешалони ће се кретати Булеваром Николе Tесле из правца Tржног центра “Ушће”, ваздухопловни ешалони ће из правца Kалемегдана прелетати простор између Палате Србиjе и Дунава док ће се дефиле Речне флотиле кретати из правца Kалемегдана, узводно ка Земуну.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *