Владар за сва времена

СЛОВО О УТЕМЕЉИТЕЉУ МОДЕРНЕ СРПСКЕ ДРЖАВЕ

За нове генерације Стефан Немања представља светионик који одређује правац очувања српске државе, речено je на Mеђународном научном скупу „Владар, монах и светитељ Стефан Немања“, који је почео у Београду а наставља се у манастирима Рашке и Црне Горе

Пише Невенка Стојчевић

Стефан Немања, родоначелник династије Немањића, једна је од најважнијих личности у целокупној српској историји и за нове генерације представља светионик који одређује правац очувања српске државе − рекао је председник Републике Србије Томислав Николић отварајући Међународни научни скуп „Владар, монах и светитељ Стефан Немања – Преподобни Симеон Мироточиви и српска историја и култура (1113–1216)“ који је започео 22. октобра на Београдском универзитету а наставиће се у манастирима Рашке и Црне Горе, где ће се и завршити 26. октобра.

„Владавина великог жупана Стефана Немање пример је мудре политике каква је потребна и данас. Искушења која је имао у настојању да обезбеди самосталност Србије, његова храброст и одлучност у спољној политици пример су да велика дела и богата заоставштина нису могући без велике личне жртве, одлучности, непоколебљивости и посвећености“, нагласио је Николић.

Он је подсетио да је Стефан Немања био најмлађи и најспособнији син властелина Завиде и родоначелник династије Немањића, која је створила моћну српску државу, конкурентну и самој Византији.

„Већ та чињеница довољна је за оцену да је Стефан Немања био један од најзначајнијих владара у српској историји. Уз то, отац је Светога Саве, а та два свеца су два угаона камена Српске православне цркве, чија је улога у идентитету и култури српског народа кључна. Дистанца од девет столећа довољна је за констатацију да је Стефан Немања – Свети Симеон Мироточиви – једна од најважнијих личности и у целокупној српској историји, рекао је Николић.

Он је оценио да је Стефан Немања (1113. до 1199.) земљу наследио подељену и разједињену, али је успео да створи услове за утврђивање српске државности и проширење српских граница и увео је православље као званичну религију, градио цркве и манастире који су бисери архитектуре и фрескосликарства.

[restrictedarea]

 

„За нове генерације Стефан Немања представља светионик који одређује правац очувања српске државе. Његов лични пример је обавеза да се као највеће благо чува драгоцена земља која нам је привремено дата на чување. Тај аманет није он оставио само својим потомцима, већ свим Србима, за вјеки вјеков. И упозорио је да народ није народ без земље, да народ није народ ако допусти да нема свој језик, да народ није народ без вере и љубави.“

Николић је још подсетио да је Стефан Немања поручио да смо ми Словени могли да будемо једно биће, снажни и непобедиви, али да су нас, нажалост, размирице и разни интереси раздвојили и ослабили.

„Чак је и повлачење са трона Стефана Немање имало дубоки дипломатски и надасве државнички смисао, а силазак са власти за њега није представљао никакву тешкоћу, јер световна власт је за њега имала смисао само ако је у служби народа и државе. Своју мисију служења народу и држави наставио је на Светој Гори, где се као монах Симеон у манастиру Хиландару упокојио 13. фебруара 1199. године, а његове мошти пренете су 1208. године у манастир Студеницу где се и сада налазе, навео је председник Србије, и додао да је Стефан Немања утемељио оно што је у средњовековној српској држави препознато као универзалност и јединство правног система, а два века касније кулминирало је доношењем Душановог законика.

„И када нас присиљавају да се одрекнемо дела свог бића, оклеветани и уморни од сталне борбе, растргнути изнутра и споља, исмејани и проглашени истовремено и издајницима и националистима, стојимо усправно, јер су правда и истина на нашој страни и помажу нам да не поклекнемо. Можда се некима чини да смо поражени и понижени, али наша је борба праведна, а њихови, најчешће бедни и економски интереси нису довољни да победе српски народ. Они који су протутњали нашом земљом само су тренутак у нашем памћењу, а одлазили су односећи на себи проклетство наше проливене крви. Учинићемо све да Срби више никада не буду народ који свако може некажњено да прогони или прогна, закључио је председник Србије Томислав Николић.

Скупу се обратио и патријарх српски Иринеј са поруком да је Стефан Немања утемељио модерну српску државу и био један од најзначајнијих српских владара.

[/restrictedarea]

  микрозайм онлайн займ на кошелёкзайм без фото с паспортомбыстрый займ в спб

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *