УМЕСТО УВОДНИКА – Похвала пропутиновској паради

Дијего Фузаро 

Уместо уобичајене уводне речи „Печатовог“ главног уредника, у овом броју, ексклузивно, објављујемо текст италијанског филозофа Дијега Фузара, написан специјално за „Печат“
а после његове прошлонедељне посете Београду (и нашој редакцији) где је боравио као гост који је са почасне трибине посматрао свечани дефиле српске војске уприличен поводом годишњице ослобођења главног града. Име, интелектуални ангажман и активизам овог истакнутог филозофа, мислиоца који се у савременом европском духовном дискурсу уважава и све пажљивије слуша, нашим читаоцима су добро познати и верујемо да ће, читајући редове који следе, разумети и разлоге за ову одлуку.

Био сам на Војној паради одржаној у Београду у част Путиновог доласка у Србију. То је био велики догађај а ја сам неизмерно импресиониран. Аспект који ме је највише задивио јесте искрена симпатија народа. На хиљаде студената, радника, мушкараца и жена, људи свих друштвених слојева одушевљено је пратило Војну параду.
У Београду сам удахнуо ваздух слободе и будућности: то је био велики осећај, посебно за оне који су, попут мене, свикли да у Италији удишу устајали и загушљиви ваздух једине глобалне мисли − оне једине глобалне мисли која a priori слави САД и њихове псе чуваре и неуморно демонизује Путинову Русију и сваку државу која се не покорава америчкој доминацији. У Београду се удисао ваздух слободе, спремности на борбу за другачију будућност и бољи свет, где не постоје само САД председника Обаме – империјалисте који је добио Нобелову награду за мир! – већ где право да постоје имају сви народи, све културе, сви језици.
То је био, као што сам рекао, дах свежег ваздуха и наде. Стару Европу и нарочито Италију замрачила је једна једина мисао: зато ми нисмо слободна, суверена и демократска држава. Наша земља је тренутно окупирана са 114 америчких војних база, чије се постојање оправдава нашом „одбраном“. Одбраном од кога? Од кога треба да се бранимо сада, седамдесет година након краја нацифашизма и двадесет година након пада совјетског комунизма? Од себе самих, наравно, односно од евентуалности да Италија опет буде национална, демократска и независна држава.

[restrictedarea] Управо у томе је једна од главних трагедија наше садашњости − што „постдемократски“ карактер данашње глобалне панораме одређује униполарна доминација светом путем деловања једне државе са јаким империјалним набојем − САД − које су у стању преко своје густе мреже војних база разбацаних широм света да потчине целу планету сталном атомском уценом, што чини испразним сваки национални суверенитет. Напомињем да би за неког Атињанина из доба Перикла и Сократа била незамислива икаква „демократија“ уз постојање спартанске војне базе на Акропољу! А то је данашња ситуација у Италији и у осталим земљама Старе Европе, иако у различитој мери.
Ничег таквог нема у Србији. У Београду сам удахнуо ваздух слободе и жеље за независношћу. Срби знају боље од било кога шта заиста јесу Сједињене Америчке Државе: они су то искусили на својој кожи 1999, па нема те идеологије или реторике које би могле да их преваре. Они су претрпели подло НАТО бомбардовање 1999, оденуто у лицемерје етичког бомбардовања, хуманитарне интервенције и терапијског ембарга. Уз то је следило свођење на новог хитлеровског тренутног владара (Милошевић) на шта смо већ огуглали: ако се измисли нови Хитлер, онда постаје могућа нова Хирошима, „нужно бомбардовање“. Стварање „Бондстила“ − највеће америчке војне базе на територији Европе − било је прави циљ сукоба на Балкану. Та база је израз намере да се успостави капиларна и безусловна контрола Европе, којој се додатно намеће подређено учешће у војним операцијама. Још је Карл Шмит, у свом делу Појам политичког, далековидо разумео нелогичну логику данашњег империјализма САД:
„Империјализам заснован на економским основама природно ће настојати да створи светску ситуацију где може отворено користити, у мери у којој му је то потребно, њене економске инструменте моћи, као што су ограничавање кредита, прекид дотока сировина, валутна девалвација и тако даље. Он ће сматрати ванекономским насиљем покушај неког народа или неке групе људи да избегну ефекте тих ‚мирољубивих‘ метода.“
Срби су схватили то што народи Европе, као америчке колоније, не успевају да схвате: да Сједињене Државе нису спасиоци, ни добротвори, нити љубитељи човечанства, већ су управо супротно. Они су схватили да фабрика консензуса медијског циркуса наводи на то да се воле потлачитељи, а мрзе потлачени. Они су схватили да је данашња Путинова Русија нада зато што омогућава стварање новог блока алтернативног доминацији САД. Русија сада има задатак да пружи отпор Сједињеним Државама и да координира државе које пружају отпор, укључујући и Србију. Уз руску моћ, то је као да се стилизованом портрету америчког председника Обаме, кога прати yes, we can, придодаје аналогна Путинова слика коју прати натпис no, you can‘t. Из тог разлога постоји потреба за геополитички и војно јаком и независном Русијом, која може да обузда − у време смрти историјског комунизма двадесетог века − делиријум неограниченог ширења фанатизма економије под америчким вођством.
Недвосмислени доказ да Путинова Русија мора да буде геополитички подржана није само мржња дипломатског и медијског, новинарског и интелектуалног западног циркуса – звучника неокапиталистичке и финансијске моћи − већ и све већи број америчких база у Румунији и Мађарској, као и западњачка жеља да угради НАТО у Украјину, коју дестабилизује у 2014. путем „обојене револуције“, којом управљају САД и њима потчињена Европска унија. Универзална монархија не може да толерише присуство сила супротних светском поретку, глобализованом мегафинансијама и наднационалним тржиштем. Путинова Русија је, несумњиво ништа мање од Кине, економска и војна моћ која није подређена америчком поретку.
Путинова Русија се данас поставља као функционални еквивалент некадашњем комунизму. Упркос осенченој и контрадикторној улози комунизма током Хладног рата, улога такозваних „држава олоша“ (глобалистичка верзија бруталних Сулиних1 проскрипција какве данас спроводи хуманитарни империјализам) и поред њихових често веома ограничених домета, испољава свој никако једини, нити судбински карактер Номоса економије. Та улога омогућава, сама по себи, да се размишља о другости − како у односу на капитал тако и у односу на саме „државе олоше“ − у име које другости треба оријентисати акцију и програмирање будућих алтернатива.
Војна парада у Београду била је величанствена демонстрација свега тога: Срби постоје − и схватили су фундаменталну улогу Путинове Русије. То је разумело, пре свега, становништво, упркос ономе штo мисле неки интелектуалци и политичари режима, какви, претпостављам, такође постоје у Србији, а који су у служби САД и који ће покушати на сваки начин да ниподаштавају Русију и хвале САД уобичајеном пропагандном реториком (људска права итд). Зато могу да закључим текст само једном жељом: Срби, немојте нас разочарати!

1Римски војсковођа и државник, диктатoр, Луције Корнелије Сула (138. п. н. е. – 78 п. н. е.) Симбол владавине терора и путем проскрипција − забрана.

[/restrictedarea]

4 коментара

 1. Prijatelja nikada dosta.
  Podrske nikada dosta.
  Izmedju jutrosnje vesti kako ce se smanjiti plate i PENZIJE,kada je izneta NOVA I JOS GORA metodologija…i misli ovoga mladog patriote,NALAZIM SUSTINSKU VEZU…
  Zapad i nece tenkovima da nas porobi,OSIM DA UMARSIRA,kao sto je umarsirao i u samu Italiju…KAO PRIJATELJ?

  Oni sada rade suptilnije,sto SPRICEVIMA GMO,sto SPRICEVIMA U SKUPSTINAMA porobljenih zemalja,menjanjem zakona,ustava…

  KADA COVEKU OTMES HLEB I NAREDIS MU-JEDI COVECE,ON …NE CUJE?!
  Potseticu na dve hipoteze,bolje receno ,DVA OPASNA VICA,
  jedan je o siptaru i muvi,koga se svi secamo-siptar otkine muvi jedno krilo i naredi joj da leti (ljeti muvo,ljeti),ona kao leti…ali kada joj otkine i drugo krilo i isto joj naredi da leti,ona ne leti,a siptar zakljucuje da muva…NE CUJE!
  Drugi OPASNI VIC globalistickog karaktera,jeste kada je KAO DRONOM spusten pod kupole srpskih institucija Lazar Krstic,(DRONOSAO KUCI LAZARE!)…ocenio narod (NAROD MUVU),da “kao da 20 godina mismo isli kod zubara”?!
  I sta je DRONODOSAVSI rekao-ne da idemo kod zubara,TO NE…nego da PRESTANEMO DA JEDEMO.
  On zakljucuje,AKO COVEK NE JEDE,SMANJUJE SE RIZIK OD KVARENJA ZUBA?
  Dakle,Lazar Krstic je tada rekao-STEZANJE KAISA!!!
  TADA I SADA.
  Taj opasni SPRIC ,pored GMO spriceva…koji ce skupstina ubrizgati u telo ovoga drusta je sledeci:
  ZASTITA BOGATIH A UNISTENJE SIROMASNIH ILI NEZASTICENIH.
  PLATA od 100.000 dinara smanjice se za 10.000 din,dakle MANJE OD PENZIJE od 72.000,gde je njeno smanjenje vise od 10.000 din!!!
  Cak su toliko gladni da su povecali smanjenje na deo preko 40.000,sa 0,22 na 0,25% (izmedju 25.000 i 40.000 ostaje smanjenje 0,22%).
  Predsednik Vlade,koji u medijima stalno spominje nesto oko 10%…ali nerazumljivim tonom,na sve ovo bi rekao,gotovo kao konstantu svoje globalisticke misli:
  ZA OVO PRVI PUT CUJEM…ALI SE SLAZEM!
  Isto kao i uslucaju “ideje” da Rama dobije kljuceve Beograda.
  ISTO…

  • Male ispravke…(DRONODOSAO KUCI LAZARE),dakle,dobrodosao,makar i dronom…i u gore iznetoj metodologiji CERUPANJA PENZIONERA,stvar je JOS GORA-sve iznad 25000,umanjuje se mnozenjem sa 0,25…a bilo je 0,22,kada su penzioneri zapretili Strazburgom…A OVI ZATEGLI JOS,SADA JE 0,25???
   SILA BOGA NE MOLI!
   Sta nam rade ,Bebu nam prave!
   Kaze ministar,kao u onoj gore prici,RADNICI MORAJU DA IMAJU ZA ODELO,PA CE IMATI MANJE SMANJENJE???
   A PENZIONERI MOGU DA IDU GOLI I BOSI!
   Ocigledno,oni imaju prijatelje i u samom Strazburgu,pa se ne boje.
   Prosecan Srbin i ne moze pravdu da istera na domacem terenu,ili sve teze.STALNO SU NAM OCI UPRTE U ZAPAD.
   A zapad unistava nasu i ostale zemlje.Ne samo kroz otimanje nama zaradjenog,vec kroz PRODUZETAK STAZA I RADNOG VEKA.
   Nemacka je naredila Spaniji da zakonom vracaju dug,menjali su i ustav pre 2 godine…da produze radni staz do besvesti…I DA PRODUZE STAROSNU GRANICU PENZIONISANJA,koja je bila i za zene i muskarce 65,a sada je 67 godina, za sve rodjene posle 1.1.1962.g.
   KAKVA JE TO POLITIKA,o cemu se radi,a to i nama rade,jer od 1.1.2015.g.,menjamo zakon PIO…I JOS CE PRODUZAVATI STAROSNU GRANICU…kada budemo “pred vratima “EU…
   Mladi nemaju posao a starima produzavaju radni vek,ZASTO?
   Kakav je to TROMB u funkcionisanju ekonomije…

   Pa stvar je prosta,UNISTAVAJU SVE EKONOMIJE I DRZAVE OKO SEBE,a spasavaju svoju,jer znaju da ce MLADI NAPUSTITI TE ZEMLJE I DOCI KOD NJIH,radi posla,a neka tamo neki Srbi ili Spanci rintaju do smrti.Tako slabe drzave gube dvostruko.
   Spanija je u zadnjih 4 godine ostala bez skoro 600.000 najsposobnijih mladih ljudi,skolovanih i snalazljivih,koji treba da se zene i podizu decu…koji su otisli u Engleski,Francuski,Nemacku i latinsku Ameriku,ostala je bez preko milion stranaca,Rumuna,Peruanaca,Ekvatorijanaca,svih uzrasta,koji su se kompletno iselili…ostali imaju rintati do 67-me godine.
   Sledece godine Spanija pocinje da gubi stanoovnistvo,pocece da lici na Srbiju,ali i Hrvatsku,koja godisnje ima manje oko 7.000 ljudi,najmanje…nema prirodnog prirastaja,NEMA NISTA.
   I kada nam skoro kazu-Srbiji je odobreno 300 miliona kredita od MMF ili ko zna koga,A ZASTO,ZA PREZIVLJAVANJE BIROKRATSKOG REZIMA,KOJI JE SAM SEBI SVRHA,zasto,ZA RAZVOJ NIJE.
   Koje fabrike Srbija podize,NE STRANCI,NEGO SRBI,KOJE FABRIKE PODIZU…cak ni svinje ne znamo da cuvamo,nego ce doci Nemac,pored BKB i drugih firmi.
   ZA KOJE SVRHE NAM SLUZI DALJE NAJAVLJENO ZADUZENJE OD 300 MILIONA DOLARA?
   Da damo mladima pare za put u jednom pravcu,iz Srbije???
   I DA TO NAZIVAMO REFORMAMA…

 2. Гос, Фузаро за српски народ који искрено жели највећу могућу сардњу са Русијом . Власт у Србији разлетела се по Европи заборавили што су потписали у присуству Путина и Николића. Ти потписи траже извршење и контакт са потписиком из Русије. Ова власт оде у Лондон уместу у Москву. Е сад долази до изражаја ко
  влада и издаје налоге БЛИЖЕ,БЛИЖЕ до ЕУ а сутра и у Нато. Народ
  српски нема власт која би радила онако весело са пуно света и ако је
  падала киша.

 3. italijani, veliki narod u svakom pogledu.hvala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *