Украјина одбацила извештај да су проруси оборили малезијски авион

Украјинско министарство одбране одбацило је извештај немачке обавештајне агенције (БНД) у коме се тврди да су проруске снаге у источној Украјини обориле малезијски путнички авион ракетом БУК која је заплењена у једној украјинској бази

Украјинско министарство одбране одбацило је извештај немачке обавештајне агенције (БНД) у коме се тврди да су проруске снаге у источној Украјини обориле малезијски путнички авион ракетом БУК која је заплењена у једној украјинској бази.

У извештају се Кијев оптужује за фалсификовање обавештајних података, објавила је “Раша тудеј”.

“Команда украјинских ваздухопловних снага званично тврди да информација о томе да су проруске снаге заплениле противавионски ракетни систем БУК-М1 у једној војној јединици украјинског ваздухопловства није тачна”, навело је украјинско министарство одбране у саопштењу.

Ово је био одговор министарства на недавни извештај објављен у немачком листу “Шпигл”.

У њему је наведено да је председник БНД Герхард Шиндлер 8. октобра на тајном састанку објавио да има “много доказа” да су проруске снаге у Доњецку заплениле ракетни систем БУК у једној украјинској бази и испалиле ракету из њега.

Резултат лансирања ракете 17. јула било је обарање цивилног авиона малезијске авио компаније “Малезијан ерлајнс” са 298 путника и чланова посаде, стоји у извештају.

Украјинско министарство тврди да извештај БНД не може бити тачан зато што су “особље, војна опрема и наоружање стационирани у региону Донејцка премештени 29. јуна”, више од две недеље пре трагедије.

“У време када су проруске снаге ушле на територију те војне базе у њој су била само стара и бескорисна возила”, саопштило је министарство.

Немачка обавештајна агенција је у свом извештају, такође, оптужила Кијев да је доставио лажне информације о тој авионској несрећи, уз образложење да “то може детаљно објаснити”.

http://www.novosti.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *