У Донбасу као на Кипру. Или на Корејском полуострву

Међународна мисија за разграничавање територије између страна у конфликту у украјинском Донбасу започела је практични рад. Украјински и руски војници (око 80 људи), као и представници ОЕБС-а, треба да усагласе и означе прво на карти, а затим на лицу места „бафер зону“ која је предвиђена Минским меморандумом од 19. септембра.

У суштини, то ће бити нешто између кипарске „зелене линије“ (граница између члана ЕУ Републике Кипар и непризнате турске републике Северни Кипар) и демилитаризоване зоне на Корејском полуострву. „Донбаска ДМЗ“, истина, биће много шира.

Несумњиво, таква зона – а то је читав комплексе мера бебедности и раздвајања страна – треба да изврши позитиван утицај на југоистоку Украјине, каже заменик директора Центра за политичко информисање Алексеј Пањин. Зна се да и украјинска страна, и донбаски устаници, често немају довољно стрпљења да поштују споразум о примирју, подсетио је Пањин.

Несумњиво, увек постоји опасност да се договори не поштују, посебно када је један од учесника таквих договора украјинска страна. Кијев од фебруара има већ прилично искуство у кршењу договора. Ја бих чак рекао да је за Европу то невиђено висок ниво. Али са друге стране Европа сада прелази на стадијум активних покушаја разрешења конфликта и желимо да се надамо да ће ЕУ имати довољно стабилности у подржавању таквих покушаја.

У Украјину је већ пребачена партија беспилотних летелица из Аустрије ради мониторинга ДМЗ од стране инспектора ОЕБС-а. Сви преговори и маршруте Мисије држе се у строгој тајности. Мада није тако тешко израчунати кроз која места ће проћи линија. Доњецка област је отприлике на пола подељена између украјинске армије и снага устаника. По договору, сва тешка артиљерија калибра преко 100 милиметара треба да буде повучена на растојање од најмање 15 километара од средње линије. Тачније ширина зоне ће износити 30 километара. Ради примера, ширина корејске демилитаризоване зоне износи 4 километра, на Кипру од 4 до 7 километара.

Упоредо са тим, за сада је тешко рећи како ће се управо контролисати ова зона, истиче декан факултета за политикологију и социологију Финансијског универзитета у влади РФ Александар Шатилов.

Без увођења мировних снага у ову зону реално ће врло тешко бити раздвојити стране, зато што и са једне и са друге стране постоје своји „непомирљиви“. Уз то, у Доњецку, као између осталог и многи у Кијеву, виде фиксирање настале ситауције као неприхватљиво. Тамо сматрају да су половину Доњецке области фактички окупирале украјинске снаге. Па и мисија ОЕБС-а није свемогућа, она не може да фиксира све прекршаје. Много је тешкоћа. То је наравно одређени корак ка миру, али не потпуна гаранција да неће бити настављена бојева дејства.

У Кијеву против формирања ДМЗ већ је иступила лидер странке Баткившчина, бивши украјински премијер Јулија Тимошенко. Она сматра да је ограђивање од Донбаса исто што и признање његове независности.
http://serbian.ruvr.ru/2014_10_06/U-Donbasu-kao-na-Kipru-Ili-na-Korejskom-poluostrvu-9989/

Један коментар

  1. Opet su namagarcili Rusiju! Nato ce napraviti baze u Ukraini i tako kontrolisati Krim i Juznu Rusiju. A Rusima u Donjecku ce uvijek visiti mac iznad glave! E,moj Putine, gdje si bio da udaris odma po cijeloj Ukrajini, ovako nista…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *