ТЕНКОВИ САД (ПРВИ ПУТ) НА ГРАНИЦИ РУСИЈЕ

Петар Поповић

 

НАТО формира ратни арсенал у Пољској и на Блатику. “Тезе Чака Хегела о неопходности да се америчка армија ‘понесе’ са ‘модерним и способним оружаним снагама Русије на прагу НАТО-а су веома забрињавајуће. То сведочи о чињеници да Пентагон ради на сценаријима операција уз границе наше земље”, изјавио министар одбране Русије Сергеј Шојгу

 

У дугом периоду конфронтације Москве и Вашингтона, током Хладног рата а делимично и касније, тенкови САД су од ове недеље први пут пред самим вратима Русије, у Летонији – да Москви “покажу да ће НАТО одржати границу”, како то “поучно” каже амерички Милитари тајмс (http://www.militarytimes.com/article/20141016/NEWS08/310160047/U-S-soldiers-tanks-train-Eastern-Europe-show-Russia-NATO-will-hold-line). Пажња света је можда фокусирана уз еболу и Исламску државу, али амерички војници и оклопна возила почињу у Источној Европи вежбе, “да Русију подсете да ће НАТО бранити сваки инч територије пакта”, наводи Милитари тајмс.

 

Наслов америчког егзерцира је “Атлантска олучност” – срочен и сам пропагандно сврсисходно, да некадашње нацистичке колабораторе, а онда покорене и без питања интегрисане енклаве Совјетског Савеза, Естонију, Летонију и Литванију, увере да су у данашњем, овога пута америчком НАТО постројавању Европе против Русије, много безбеднији. “Атлантска одлучност” разиграће се по територији све три, али и на простору Пољске, која је кључни стуб америчких пројектованих офанзивних утврђења према Русији, линијом Балтик – Украјина – Модавија – Румунија – Турска, у случају да Анкара не закључи да непријатељства с Русијом јесу у америчком али нису у турском интересу.

 

Лагеровање тешког наоружања

 

Број пребачених америчких борбених машина и војника није велики, али је симболичан, с обзиром на план Вашингтона да се борбена посада на северу увећава под љуштуром НАТО савезништва. Први амерички контингент искрцан је у Летонији – петнаест “абрамс” тенкова, 22 “бредли” и 16 “страјкерс” борбених кола и 800 војника. Ипак, то је “до сада највећи распоред војних снага САД у неком делу бившег Совјетског Савеза”, коментарисала је руска Раша тудеј (http://rt.com/news/196664-us-military-russian-border/).

 

План постепене концентрације залиха оружја, опреме и ратног материјала на северо-истоку Европе, формализован је одлукама НАТО пакта, током недавног самита у Велсу. Идеја је да се оружје, не само америчко већ и других чланица НАТО – увучених у ову игру Вашингтона његовим закулисним свргавањем легалних власти у Кијеву и отварањем кризе у Украјини, уз оптужбе за тобоже агресивне намере према Источној Европи на рачун Русије – не враћа већ оставља у Летонији и Пољској. Тиме би се обезбедило да нагомилани ратни арсенал буде на располагању у сваком тренутку – без потребе да се, у случају ратне кризе, урачунава време транспорта са даљих локација у театар потенцијално борбених дејстава.

 

Овај план америчке армије у Европи, да се опрема читаве једне тешко наоружане бригаде допреми и остави на полигону маневара, на располагању јединицама које ће наизменично преузимати борбено дежурство, потврдио је заменик главнокомандујућег Америке у Европи, генерал Волтер Пјат, пренела је Раша тудеј. Генерал је објаснио да је реч о преусмеравању одговора САД са захтева рата у Ираку и Авганистану према “оперативној приправности” у Европи, кроз заједничке вежбе и обуку посредством “ротационих распоређивања” у Источној Европи. Америка ће у томе учествовати “са око 31.000 војника у Европи”, цитиран је.

 

Нуклеарне бомбе у Европи

 

Епизода с нагомилавањем оружја НАТО у Пољској, следи као продужетак или потоњи чин већ познате афере с допремом у Источну Европу против-ракетних пројектила САД, намењених дејству против руских ракета носача нуклеарног оружја, у случају потребе. Усавршавање анти-ракетног оружја било је својевремено забрањено споразумом САД и СССР – пратећим документом договора Москве и Вашингтона о ограничењу нуклеарног оружја. У време када је Владимир Путин пожурио, и 2001. ондашњем председнику САД Дзордзу Бушу млађем изразио солидарност Русије у борби против тероризма, поводом напада Ал Каиде на куле у Њујорку – Америка је Русима узвратила изјавом о једностраном иступању САД из ограничења споразума о развоју анти-ракетних пројектила. Наспрам равнотеже обострано подигнутог мача – одлучила је да катаклизмички баланс поремети у своју корист, настојећи да предност створи тиме што ће развити свој штит.

 

Јесте чињеница да је америчко анти-ракетно оружје у међувремену значајно унапређено. И јесте чињеница, да су том арсеналу у међувремену придодата и друга, технолошки софистицирана високо-прецизна класична офанзивна средства, чиме се у агресивно настројеном сегменту у америчкој архитектури власти охрабрују теорије да би један изненадни удар на Русију био изводљив, упркос руском нуклеарном оружју (Види, “Москва и ратне могућности САД”, Балканмагазин.нет). Трећу важну појединост овог спектра чини америчко, све време усавршавано, тактичко нуклеарно оружје у форми бомби. Америка такве бомбе већ држи у Белгији, Италији, Холандији, Немачкој и Турској, под обландом НАТО.

 

Што ближе граници Русије

 

Такве, високо-прецизне, ласерски навођене бомбе, разорне моћи од 50 килотона, подобне су за лансирање чак и из ловаца-бомбардера последње генерације – а новост је у томе што су САД спремне да те бомбе препусте под контролу и појединих источно-европских савезника, упркос свим ограничењима из времена Совјетског Савеза, новоди Владимир Мухин, доктор војних наука, иначе војни коментатор руске Независиме газете (http://nvo.ng.ru/concepts/2014-08-01/4_usa.html). По Мухиновом расуђивању, уздање САД у оваква средства, прво, друго и треће, помаже да се боље разуме у чему је значај “борбе за Украјину”. Циљ је тај арсенал допремити уз саму границу Русије – и скратити време које би Москви било на располагању да евентуално одговори контра-нападом.

 

Медведеву испод части да коментарише изјаву Обаме

 

Наспрам таквих факата ваља посматрати шокантно неочекивану агресивност политике Барака Обаме који каже – опасност није Исламска Држава, опасност је Русија. Шефу САД није опортуно да понови, али могућно је претпоставити да и Обама мисли на оно што је већ одавно рекао Збигњев Бжежински – Европа је проблем а не Русија.

 

“Сједињене Државе не би требало да толеришу једну геополитички уједињену Европу, која би могла бити изазов Америци. А то би се догодило, уколико Европљани схвате да је Русија њихов природни економски партнер”, написао је овај изненада поново актуелни стратег Хладног рата, поводом руско-немачког гасовода дном Балтика. Председник владе Русије Дмитриј Медведев изјавио је “да му је испод части” да коментарише Обамин редослед опасности за свет (http://www.themoscowtimes.com/news/article/medvedev-obama-mentally-unstable-for-calling-rušia-no-2-foe/509489.html). Шеф владе Русије је у таквој изјави, датој пред лицем целе ОУН видео израз Обамнине “менталне деформације”.

 

“Тужно је то, то је врста менталне деформације”, цитиран је Медведев.

 

Квалификација прилично јасно указује којом се брзином сада срозавају односи које је Обама, долазећи у Белу кућу “ресетовао”.

 

Није, међутим, имало када да се прашина слегне, а ту је на позорници нарастајућих опасности у Европи већ био државни секретар САД за одбрану Чак Хегел, рекавши да армија Америке мора да буде спремна да се суочи с “ревизионистичком” Русијом. “Опасности од терориста и побуњеника остаће за дуго, али ми се такође морамо понети са ревизионистичком Русијом – с њеном модерном и способном армијом – на прагу НАТО (пакта)”, изјавио је шеф одбране САД (http://www.themoscowtimes.com/news/article/hagel-u-s-army-must-be-ready-to-face-revisionist-rušia/509530.html).

 

Москва није а и не може остати без одговора, мада Кремљ настоји да не буде виновник нежељеног заоштравања. Изјаву Хегела коментарисао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу – упозоривши да “Пентагон ради на сценарију операција уз границу” Русије.

 

“Тезе Чака Хегела о неопходности да се америчка армија ‘понесе’ са ‘модерним и способним оружаним снагама Русије на прагу НАТО-а су веома забрињавајуће. То сведочи о чињеници да Пентагон ради на сценаријима операција уз границе наше земље ”, изјавио је Шојгу према Ројтерсу (Moscow Worries About U.S. Military ‘Scenarios’ on Russia’s Borders).

 

С Русијом, оно што су радили и са Совјетским Савезом

 

У интервјуу Политици, Путин је упозорио да чаркање између највећих нуклеарних сила може угрозити глобалну стабилност. Међутим, механизам је, рекло би се, покренут и машина реплике Хладног рата сада већ одмиче по инерцији. Највероватније због тога што је криза амерички планирана, а годинама је осмишљавана. Тако бар каже Николај Патрушев, својевремено шеф руске безбедности (ФСБ) и један из најужег круга Путинових сарадника. Патрушев је говорио за државну Расијску газету, па каже – криза у Украјини резултат је америчких вишегодишњих планова против Русије, по сценарију који је разрадио још Бжежински. Реч је о стратегији систематског подстицања криза на тзв. слабим тачкама, које је Бжежински запазио на Кавказу и у Украјини.

 

“Државни удар у Кијеву изведен је уз отворену потпору из САД, уз коришћење класичних шема испробаних у Латинској Америци, Африци и на Блиском истоку. Али никада раније се те шеме нису у тој мери озбиљно дотакле руских интереса”, изјавио је Патрушев. Америка покушава с Русијом оно што је испробала са Совјетским Савезом, на једној страни атаком на приходе Москве кроз оркестрирано обарање цене и ометање продаје гаса и нафте, а на другој, диктирањем високих трошкова рата у Авганистану и наоружавања. Циљ Америке су руски ресурси, рекао је Патрушев, потсетивши на познату изјаву Мадлен Олбрајт да Русија господари неправедно великом територијом и ресурсима, потребним другим земљама.

http://www.balkanmagazin.net/novosti-i-politika/cid128-100751/tenkovi-sad-prvi-put-na-granici-rusije

2 коментара

  1. Империја тражи рат довлачи атомско оружје на праг руске куће. Сваки добар домаћин брани своју кућу и своје укућане. Исто се понавља као пред други светски рат сада предводник НАТО ИМПЕРИЈЕ
    Америка замењује ХИТЛЕРОВ вермахт и СС дивизије и Хитлер је имао сателите као што сад има Америка. Исти су на броју вероватно и Хрватска спрема Бојну као што је Павелић послао на СТАЉИНГРАД. Ми
    Срби несмемо ни ком случају у било којем виду учествовати у походу на братски народ руски. Наша скупштина мора укинути дозволу пролаза НАТО ВОЈСЦИ ПРЕКО територије Србије ако то не учинимо мисмо саучесници у рату које припрема НАТО-ИМПЕРИЈА.

  2. Kao sto se Jugoslavija branila na Triglavu ( pa je nisu odbranili) tako se i Rusija brani u Vasingtonu. Prema svemu sudeci mislim da ce Rusija biti prinudjena da im isporuci nuklearno oruzje direktno pred vrata WH, ako to u medjuvremenu vec ne urade ovi is ISIL-a. Tek tada ce oni shvatati sta je to sto rade citavom covecanstvu od bacanja huklearnog oruzja na Japan. Do sada je amerika uvek bila postedjena razaranja na svojoj terotiji ali mislim da ce se i to promeniti. Na vrlo podmukao nacin su uposlili i EU i Rusiju oko Ukrajine umesto da se i jedni i drugi bave privrednim razvojem i poboljsanjem uslova zivota svojih gradjana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *