Српска изнад партијских подела

Пише Наташа Францисти

Група невладиних организација „Српски интерес“ одржала је 7. октобра у БеоградуOкругли сто „Избори у Републици Српској – национални консензус или раскол“

Са скупа је, пред саме изборе у РС, поручено да, иако су нормалне политичке поделе нешто разумљиво, Српска нема право на опасне поларизације. Њој је потребно јединство око виталних националних интереса а све друго може да буде предмет страначких надигравања. Како је истакао уредник сајта „Видовдан“ Милован Балабан, док год се потпуно не промени геополитички оквир у којем живимо, „удари на РС неће престати и њој је суђено да функционише под притиском“. У таквим околностима  РС нема право на грешку. Свака грешка може да буде фатална!

 

ДРЖАВА ИЗНАД СВЕГА „Прилика“ за грешку се примакла. Они који желе да униште РС знају да се свет довољно променио да то не могу да ураде силом. Посао за њих морају да обаве сами Срби. Зато је циљ да што више буду завађени. Покушај организовања „наранџасте револуције“ догодио се почетком ове године. Срећом, није успео, но очито неки припремају репризу удара на РС. Зато сада систематски хушкају Србе једне на друге током изборне кампање. О томе су говорили Драгомир Анђелковић, координатор групе НВО „Српски интерес“ и Бранко Радун, председник Форума за одговорну политику.

Опасне тензије не смемо да допустимо. Како је нагласио др Предраг Николић, председник Центра за стратешку сарадњу из Републике Српске, „она је највећи добитак нашег народа током читаве друге половине 20. века“. Њу ни по коју цену, ни ради било каквих личних и партијских интереса не смемо да угрозимо. Ко то ради из себичних побуда, обавља прљав посао за непријатеље српског народа. У том духу је др Стевица Деђански – председник Центра за развој међународне сарадње – подсетио опозицију у РС да „циљ сваког иоле национално одговорног политичара не сме да буде власт сама по себи већ очување државе“. Да би РС опстала, не смемо прећи црвену линију подела и морамо развијати максимално добре односе са Русијом. То је нагласио и др Драган Петровић из Института за међународну политику и привреду.

Они који желе да сруше РС иду на то да се Запад хомогенизује око неког модела централистичке промене Устава БиХ, а с друге стране, распиривањем подела паралишу српску отпорну снагу. То не смемо да допустимо, односно и после избора дужни смо да истрајемо у државотворној политици коју Бањалука сада води. Без обзира на разноврсне партијске ставове, када говоримо о изборима, то морамо да имамо у првом плану. Држава је изнад свега. То је истакао Мирослав Паровић из Фондације „Достојанство“. Да је тако, провејавало је и из сваке речи књижевника и историографа мр Радована Калабића, који је подвукао да је „добро промишљена и национално одговорна политика коју данас у РС персонификује Милорад Додик“ једини основ за њену отпорност страним притисцима и опасности која произлази из осуде Радована Караџића на монтираном хашком процесу.

 

БЕЗ ПРАВА НА ОЗЛОЈЕЂЕНОСТ Са основним током излагања сложили су се и књижевник и публициста Драган Коларевић, програмски директор Форума за одговорну политику Миломир Мандић и председник Српског народног покрета „Избор је наш“ из РС, Дане Чанковић. Чанковић је изразио задовољство што се скуп на којем учествује одржава у Београду, упоредо изражавајући жаљење што медије у Србији прилике у РС неретко мање занимају него избори у Немачкој или Мађарској.

На крају су се сви учесници скупа сложили да иако много тога може да се замери и владајућим структурама у Бањалуци у домену унутрашње политике, њен однос према РС и њеној одбрани је уистину државотворан. То важи и за међународно позиционирање РС, чије руководство је изградило изванредне односе са Москвом. Какви год били резултати избора, на тим пољима не сме да буде дисконтинуитета. На то је подсетио и Мирослав Илић, председник Фондације „Достојанство“, у закључном излагању. А Јован Палалић, директор за међународне односе Центра за развој међународне сарадње, подвукао је да „након избора победник нема право да буде арогантан, а поражени  озлојеђен“. Важно је да сви важни политички фактори у РС њу сложно бране од покушаја свођења на пуку форму, који ће ускоро бити интензивирани. Не само што сви политички процеси у РС морају да остану унутар законских граница већ је битна и национална слога око заштите националних интереса. Српској су потребни аутентични национални представници на власти, а не експоненти страних амбасада. Важно је да грађани о томе воде рачуна и током избора, и после њих!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *